Slavná vousatá dáma: Clémentine Delait se přestala holit kvůli sázce s manželem

Vousatá dáma: Clémentine Delait se za první světové války stala maskotem vojáků
Zdroj: Wikimedia Commons/Scherr, CC BY 4.0
Clémentine Delait se se svým mužem vsadila, že si nechá narůst pořádný plnovous.A dobře udělala. Jejich Kavárna u vousaté ženy neměla nouzi o zákazníky.Neobvyklý vzhled zajistil Clémentine Delait slávu. Neváhala se tak zvěčnit i jako muž.Nechyběly ale ani klasické ženské fotky.+ 2 fotky+ 3 fotky

Clémentine Delait byla skutečnou dámou. I když pořádně vousatou. Kvůli své jinakosti neseděla v koutě, nýbrž ji využila ke slávě. Díky tomu se z ní na počátku 20. století stala celebrita. Jaký byl její život?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 08. 07. 2022 14:00

Clémentine Delait (za svobodna Clattaux) se narodila 5. března 1865 v Chaumousey ve východní části Francie. Během dospívání se jí začaly na obličeji objevovat husté vousy. Tomuto nadměrnému růstu ochlupení se říká hypertrichóza. Příčin může být mnoho. Od nežádoucích účinků po požití léků až po cysty na vaječníku.

Historie vousatých žen

V 18. století byly tyto hormonální poruchy vnímány hlavně negativně. Bělošky s vousy byly neustále dotazovány na své pohlaví. Zda jsou skutečně ženami. U černošek to bylo zase vnímáno jako důkaz lidské evoluce z opic. Tyto dámy neměly zrovna na růžích ustláno. Mnohdy jim nezbývalo nic jiného, než se nechat zaměstnat v cirkuse.

Na jedno takzvané sideshow či freakshow se přišla se svým manželem podívat i Clémentine Delait. Vousy přítomných dam ale na ni neudělaly žádný dojem. Prohlásila, že se přestane holit a nechá si narůst pořádný porost. Ovšem pozor, to vše bylo formou sázky s jejím manželem. Kromě toho to byl také výborný marketingový tah.

Kavárna u vousaté ženy

V roce 1885 založila Clémentine se svým manželem, který byl povoláním pekař, kavárnu v Thjaon-les-Vosges. Když ji přejmenovali z Kavárny u Delaitů na Kavárnu u vousaté ženy, o zákazníky neměli nikdy nouzi. Právě již zmiňovaná sázka byla velkým lákadlem. Plnovous nebyl ale jediným cílem Clémentine. V roce 1904 získala od úřadů povolení nosit mužské oblečení.

To jí umožnilo nafotit sérii propagačních fotografií, na nichž se prezentovala jako žena i muž. S příchodem první světové války začala pracovat pro Červený kříž. Tam jí začali vojáci říkat Poilu (chlupatá). Clémentine to nevadilo. Věděla, že je jejich maskotem.

Konec vousaté dámy

Po válce adoptovali Delaitovi holčičku Fernande, jejíž rodiče zemřeli během španělské chřipky. O něco později si otevřeli galanterii. Když se z Clémentine stala mezinárodní hvězda, dostala nabídku od P.T. Barnuma, aby se připojila k jeho cirkusu. Odmítla. Rozhodla se starat o manžela, jenž začal trpět revmatismem.

Nevzdala se však cestování po Evropě, díky čemuž se setkala s mnoha slavnými lidmi a vrcholnými představiteli států. V roce 1928 ovdověla a otevřela si bar, kde začala vystupovat v kabaretních představeních. O šest let později vyšly její paměti. Zemřela 5. dubna 1939 ve věku 74 let. Na jejím náhrobku stojí: Zde leží Clémentine Delait, vousatá žena. Přesně tak, jak si to přála.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Clémentine Delait

Europeana.eu: Madame Delait, the bearded lady

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články