Bizarní případ vlkodlačích dětí: Co způsobilo španělskou epidemii chlupů?

Bizarní případ vlkodlačích dětí: Co způsobilo španělskou epidemii chlupů?
Zdroj: Profimedia

Rodiče sedmnácti španělských dětí se museli pořádně divit, co s jejich ratolestmi udělal obyčejný lék na pálení žáhy. Nepříjemný problém zůstal, a navíc se přidal vedlejší účinek, takzvaný vlkodlačí syndrom...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 09. 12. 2021 14:00

Hypertrichóza způsobuje nadměrný růst ochlupení, a to bez ohledu na věk a pohlaví. Může vzniknout z hormonální poruchy, anebo jde o vrozené, genetické onemocnění. Léčit se dá třeba epilací nebo diatermokoagulací, což je léčební metoda, která využívá vysoké teploty k destrukci tkáně.

Chlupatá záměna

Jak se říká, chybovati je lidské, někdy to však může vyústit v dost nepříjemný konec. Od dubna do června 2019 byl dětem ve Španělsku podáván lék omeprazol, který má redukovat pálení žáhy. Ve skutečnosti však došlo k záměně a lahvičky s medikamenty obsahovaly minoxidil, jenž léčí plešatost a zastavuje vypadávání vlasů.

Dětem začalo po celém těle nekontrolovatelně rašit ochlupení. Jinými slovy, objevila se u nich hypertrichóza, které se lidově říká vlkodlačí syndrom. Není divu, že rodiče čekal pořádný šok. Nikdo z nich totiž nevěděl, co se s dětmi děje.

Vlkodlačí děti

„Čelo, tváře, paže i nohy mého syna pokrylo ochlupení,” vzpomíná Ángela Selles. „Obočí měl husté jako dospělý člověk. Vyděsilo nás to.” Další žena, která si přála zůstat v anonymitě, řekla, že svého syna vzala ihned k pediatrovi. Ten tvrdil, že za to může metabolismus nebo genetika. To znamenalo, že ji čekalo únavné kolečko po různých specialistech, jenž se snažili přijít na to, proč se to dítěti děje.

Vlkodlačí syndrom zasáhl deset dětí ze severní provincie Kantábrie, čtyři z Andalusie a tři z pobřežní oblasti Valencie. Jak uvedla španělská Agentura pro léčiva a zdravotnické potřeby, selhal zde lidský faktor. Léky proti plešatosti byly mylně označeny za ty proti pálení žáhy.

Vlkodlačí chlapec z Indie

Zprávy o vlkodlačím syndromu, tentokrát ovšem genetického původu, přicházejí i z Indie. Dnes již patnáctiletý Lalit Patidar má chlupy pokrytý nejen obličej, ale i celé tělo. Kvůli svému stavu se bohužel již mnohokrát stal obětí šikany. Spolužáci na něj pokřikovali, že je opice a házeli po něm kamení.

Lalit si do budoucna přeje, aby se pomocí operace svého postižení zbavil a okolí by jej konečně považovalo za normálního. Rovněž sní o tom, že se stane policistou. Díky tomu by se mohl postarat o své rodiče a odvděčit se jim za všechnu péči a lásku, kterou ho zahrnují.

Zdroje informací: 

Businessinsider.com: 17 children in Spain developed a condition known as ‘werewolf syndrome’ after they were accidentally given hair-loss drugs 

Mirror.co.uk: Schoolboy, 13, with ‘Werewolf syndrome’ has entire face and body covered in hair 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články