Nešťastná matka kalhot pro ženy: Módní trend Amelie Bloomer zničili viktoriánští muži, považovali ho za transsexuální

Kalhoty svobody: Zapomenutý módní trend jménem bloomers byl trnem v oku mužů
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain
Amelia Bloomer byla nenápadná učitelka z venkova. Když se přestěhovala do Seneca Falls, propadla feminismu.Postupem času začala vydávat vlastní noviny, kde otiskla "osvobozující" módní styl bloomers.Ten měl nahradit, mnohdy nebezpečné, viktoriánské šaty.Mnoha ženám se tento styl s tureckými kalhotami a šaty pod kolena líbil. Muži však byli opačného názoru.+ 2 fotky+ 3 fotky

Padesátá léta 19. století se ve Velké Británii nesla ve znamení hruď drtících korzetů, těžkých sukní a nekonečných spodniček, které ženy tížily doslova jako závaží. Tomu chtěla učinit přítrž bojovnice za práva žen Amelia Bloomer. Vymyslela oblečení, které vešlo ve známost jako "bloomers".

Kamil Šivák
Kamil Šivák 24. 01. 2023 11:00

Přestože bloomers i nadále zakrývaly ženy od hlavy po paty, odpůrci sufražetek pěnili. Odpor byl tak nelítostný, že se ho zalekla i sama Amelia Bloomer. Její snaha o rovnoprávnost tak skončila naprostým fiaskem.

Skromná učitelka Amelia Bloomer

Narodila se v roce 1818 na venkově, poblíž New Yorku. Svou kariéru započala jako skromná a nenápadná učitelka. O něco později se však přestěhovala do Seneca Falls, což bylo město vyhledávané bojovnicemi za práva žen. Zanedlouho se zúčastnila konference, kterou vedly sufražetky Elizabeth Stanton a Lucretia Mott. Tématem byl aktuální stav ženských práv ve Spojených státech.

Tento zážitek inspiroval Amelii k založení novin s názvem The Lily, které se věnovaly rostoucímu boji za rovnost pohlaví. A šlo o vskutku neobyčejný počin, neboť The Lily byly první americké noviny editovány ženou. Kromě podpory vzdělání a volebního práva se Bloomer věnovala i módě. Těžké a mnohovrstvé viktoriánské oblečení ženám připomínalo, jako by měly mimo domov raději mlčet. Nemluvě o tom, že mnohdy mohlo být smrtící. Třeba taková krinolína si prý vyžádala spoustu životů. Amelia se ptala sama sebe, jestli by změna ošacení mohla změnit i společenské postavení žen...

Na scénu přícházejí bloomers

V roce 1851 si Amelia přečetla úvodník od jednoho muže, který podporoval hnutí za volební právo žen a navrhoval, aby dámy začaly nosit turecké kalhoty a sukni sahající pod kolena. To jí vnuklo nápad na volné kalhoty. V tutéž dobu se v podobných kalhotách, které sama navrhla, objevila Elizabeth Smith Miller, sestřenice spisovatelky a feministky Elizabeth Cady Stanton. Dlouhá sukně jí totiž bránila v práci na zahradě.

Amelia si tento styl rychle osvojila a začala ho propagovat na stránkách svých novin. Okamžitě se to uchytilo. Psaly jí ženy z celé Ameriky. Prudce také vzrostlo předplatné. "Kalhoty svobody" zvané bloomers chtěla najednou každá.

Odpor proti bloomers

Amelia prorazila s bloomers pouze u podobně smýšlejících žen, široká veřejnost, hlavně tedy mužská, byla znechucena. Muži se otevřeně ptali: „Kdo by mohl nosit tento transsexuální oděv?" Pochopení se nedočkala ani u vlastního otce a sestry. Mnozí muži zase prohlašovali, že nikdy nebudou volit chlapíka, jehož žena nosí bloomers. Amelia sice v jejich nošení pokračovala, po několika letech ale kapitulovala a vrátila se k viktoriánskému stylu.

Proč to ale vyvolalo takový rozruch? Amelia byla přesvědčena o tom, že předtím byly kalhoty mužskou doménou. Když je začaly nosit ženy, muži se báli, že dámy začnou kouřit doutníky, pracovat u policie a chovat se chlípně. Kdyby včas neustoupila, kdoví jak by celé hnutí za ženská práva dopadlo.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Amelia Bloomer

Allthatsinteresting.com: The Outrageous Story Of Amelia Bloomer And The Fashion Trend That Infuriated Victorian Men

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články