Herečka Kateřina Macháčková (73) vzpomíná na těžké časy se svým otcem: Byl v blázinci, ale také první u porodu mého syna

Herečka Kateřina Macháčková (73) vzpomíná na těžké časy se svým otcem: Byl v blázinci, ale také první u porodu mého syna
Zdroj: Profimedia/Herminapress
Kateřina Macháčková se svým tatínkem, hercem Miroslavem Macháčkem.Kateřina Macháčková se svou maminkou a sestrou.Kateřina Macháčková se svou maminkou.Kateřina Macháčková v náručí své maminky.+ 6 fotek+ 7 fotek

Hvězda seriálu Život na zámku Kateřina Macháčková (73) vzpomíná v rozhovoru pro Lifee.cz na svého otce, herce Miroslava Macháčka (†1991). Přiznává, že jejich vztah byl velmi komplikovaný, což zapříčinila nejen matčina vážná nemoc, ale také hercova emočně nestabilní povaha. S otcem si Kateřina vytvořila vztah paradoxně teprve po jeho smrti, kdy pročítala jeho dokumenty a deníky.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 08. 06. 2023 12:00

Tatínkem herečky Kateřiny Macháčkové (73) byl herec Miroslav Macháček (†1991), maminkou zase byla operní pěvkyně Věra Štiborová (†1988). Kateřina tedy vyrůstala v uměleckém prostředí, byť strávila podstatnou část svého dětství v péči babičky. "Můj táta byl velice slavná a známá osobnost, ale já s ním vlastně žila jen do svých pěti let, možná dokonce méně, protože maminka byla rok nemocná a já zůstávala u babičky," vysvětluje v rozhovoru pro Lifee.cz Kateřina.

Dětství Kateřiny Macháčkové poznamenala tragédie

O nemoci své maminky podrobněji promluvila v talkshow Miluše Bittnerové Na kafeečko: "Jeden den se mnou maminka šla bruslit na Malši, před divadlem, kde u břehu nebyl zamrzlý led. Přecházely jsme přes takovou lávku a já jsem strašně zlobila, vytrhávala jsem se z ruky, protože ten večer budu doma sama. Uklouzla jsem a zajela pod led," líčila herečka dramatickou událost, která nakonec neskončila příliš pozitivně. "Nějaký vysokoškolák mě zachránil, ale maminka z toho úleku měla vleklé vážné onemocnění a skončila na rok v sanatoriu."

Táta byl v porodnici jako první, vzpomíná

O Kateřinu se tedy od této události starala babička a role otce zůstávala dlouhé roky upozaděna"Když jsem později chodila na DAMU, dejme tomu ve svých dvaceti letech, to jsem se s ním už vídala pravidelně. A měli jsme spolu spíše vztah blízkého dobrého přítele. Nedá se to jinak říct," zamýšlí se dnes hvězda seriálu Život na zámku. Na otce má veskrze pozitivní vzpomínky a hned přidává jeden příklad: "Když se mi během studií na DAMU narodil syn, byla celá rodina proti tomu. Táta sice také, ale byl jako první v porodnici!"

Otce poznala až díky jeho pozůstalosti

K herci Miroslavu Macháčkovi si vztah vybudovala teprve po jeho smrti podrobným studiem jeho života a také jeho domnělých myšlenkových pochodů. "Později jsem dohromady dávala dvě knížky o jeho životě - první byla z jeho pobytu v blázinci v roce 1975, druhá byla jeho životopisem z dokumentárních materiálů. A díky těm knihám jsem se s ním vlastně teprve poznala," připouští Kateřina Macháčková, která díky otcově pozůstalosti pochopila, jak moc svoji dceru miloval.

S tátou se dodnes radím, přiznává herečka

S otcem dnes herečka vnitřně promlouvá a jeho odkaz stále udržuje živý. "Protože mi brzy zemřeli rodiče - a to má hodně lidí s podobným osudem - jsem s nimi dodnes v kontaktu. Dokonce si myslím, že se svým tátou jsem v kontaktu až teď a mám dokonce pocit, jako by mi někdy radil. Jsme si teď paradoxně mnohem blíž," říká Kateřina, která po letech chápe otcovy pohnutky a uměleckou osobnost. "Myslím, že on se nejvíc trápil sám se sebou, nedokázal se sebou být. A když potom nemohl pracovat, nemohl svůj talent a svoji energii vybít. Já se teď snažím tuhle věc překlenout. Hlavně vyjít sama se sebou a mít v sobě vnitřní klid," přeje si herečka.

Závěrem nás tedy zajímalo, co by otci vzkázala, pokud by mu skutečně mohla poslat pohlednici s krátkým vzkazem. "Co bych mu vzkázala? Děkuji ti za všechno, tati!"

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články