Tragický život krásné herečky Gene Tierney: Rodiče ji zavrhli, po narození postižené dcery trpěla depresemi

Těžký život Gene Tierney: Hollywoodskou hvězdu trápily diety a deprese
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain
"Žiji v nereálném světě. Jsem otrokem své mysli.""Nejsem ten typ ženy, která omlouvá své chyby tím, že připomíná, jaká byla v minulosti.""Bohatství, krása a sláva jsou pomíjivé. Když jsou pryč, zbývá jen potřeba být užitečná.""Otci jsem odpustila jeho "chyby" díky času. Ten pomáhá zapomenout...+ 1 fotka+ 2 fotky

Gene Tierney se díky svému talentu a kráse stala skutečnou ikonou zlaté éry Hollywoodu. Zejména ve čtyřicátých letech byla jednou z nejžádanějších hereček. Velký úspěch však kalily problémy v soukromí, které ji poznamenaly hlavně po psychické stránce.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 15. 04. 2023 16:00

Gene se narodila 19. listopadu 1920 v New Yorku. Její otec Howard byl pojišťovák, matka Belle bývalá učitelka tělovýchovy. Vyrůstala s bratrem a sestrou v dobře zajištěné domácnosti, neboť otci se v podnikání velmi dařilo.

Rodiče si přáli bohatého ženicha

Hereckého nadání mladé dívky si všiml jeden režisér, který jí doporučil, aby se v tomto oboru i nadále rozvíjela. To se však nelíbilo rodičům. Vadilo jim hlavě to, že herci mají velmi malé platy, až na ty opravdu slavné výjimky. Pro svou dceru měli připravený jiný plán. Ten spočíval v tom, že se hlavně velmi dobře vdá. Tím se dostane do vyšší společenské vrstvy, což jí zaručí blahobyt po celý život.

Gene se snažila přání svých rodičů vyhovět, ale nakonec přece jen odešla do továrny na sny. Být domácí puťkou ji vůbec nelákalo. I přes otcovu nelibost se ve světě filmu velmi dobře uchytila. Mezi její největší úspěchy patří hlavní role v dramatu Laura (1944) a za výkon ve filmu Smrtelný hřích (1945) byla dokonce nominovaná na Oscara.

S úspěchem ale byla spojená určitá rizika. Jelikož měla příliš vysoko postavený hlas, začala hodně kouřit, což se projevilo na jejím zdraví. Nepomohla si ani s přísnými dietami, aby vypadala dobře na fotkách. A pak tady byla ještě "hrozná" svatba s kostýmním návrhářem Olegem Cassinim. Rodičům vadilo, že ženich pochází z rusko-italské rodiny.

Postižená dcera Gene Trierney

Možná naschvál se pak její rodina začala soudně domáhat 25 % ze všech jejích výdělků. Přitom ji oficiálně otec i matka zavrhli. Pro Gene to bylo opravdu těžké a psychicky náročné období. Tehdy otěhotněla, což pro ni bylo útěchou. Myslela si, že dítě vnese do jejich životů radost a lásku.

Hereččina dcera Daria se narodila v roce 1943 a vážila pouhých 1360 gramů. V prvních dnech svého života potřebovala úplnou krevní transfuzi a nepřetržitý dohled. Brzy bohužel vyšlo najevo, že je holčička hluchá, částečně slepá a těžce mentálně postižená. Lékaři zjistili, že na vině byly zarděnky, kterými Gene onemocněla během těhotenství. Nakazila ji jedna z fanynek, která porušila nařízenou karanténu. Když uviděla herečku v hollywoodské kantýně, neodolala a oslovila ji.

Daria nemohla žít obyčejný život. Až do své smrti, tedy dlouhých 66 let, pobývala v pečovatelském ústavu. Gene zatím pokračovala ve své kariéře. Přivedla na svět další dceru, která byla zdravá, ale v roce 1952 se s Olegem stejně rozvedla. Samota jí však nehrozila. Měla pletky třeba s pákistánským princem Alym Khanem.

Pokus o sebevraždu

V polovině padesátých let se začala potýkat s maniodepresí. To ji přivedlo až do Institutu života v Connecticutu, kde byla zrovna in elektroléčba. Takových procedur podstoupila až 27. Jednou dokonce raději utekla, ale bohužel ji dovlekli zpět.

Zpětně Gene hodnotila pobyt v sanatoriu velmi negativně. Připadala si jako pokusný králík. Bylo to pro ni velmi ponižující období. Na nějaký čas se jí ulevilo, pak se ale vše vrátilo s ještě větší intenzitou. Dokonce chtěla spáchat sebevraždu. Policejní vyjednávač jí to ale naštěstí rozmluvil.

Nastoupila na Menningerovu kliniku, kde se jí povedlo zbavit depresí. Pak se seznámila s ropným magnátem W. Howardem Leem. Po jeho smrti se snažila žít obyčejný život. Nechala se zaměstnat v obchodě s dámskými šaty. Jedna zákaznice ji ale poznala a oznámila to novinám. Díky tomu se ještě krátce vrátila do světa filmu. Tehdy natočila snímky Rada a souhlas (1962) a Hračky na půdě (1963). V roce 1964 ale odešla do důchodu. Definitivně. Gene Tierni zemřela v roce 1991, těsně před svými 71. narozeninami.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Gene Tierney

Historybyday.com: A Dark Tragedy in a Golden Era: The Life of Gene Tierney

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články