Neobyčejný příběh hvězdy starého Hollywoodu: Carole Lombard ukrývala zjizvenou tvář, přesto okouzlila Clarka Gablea

Tragický osud manželky Clarka Gablea: Carole Lombard zahynula v letadle, bylo jí jenom 33 let
Zdroj: Wikimedia Commons/produced by Paramount pictures and supplied to CINELANDIA magazine, Public domain
"Žiji podle mužského kodexu navrženého tak, aby odpovídal mužskému světu. Zároveň nikdy nezapomínám, že prvořadým úkolem ženy je vybrat si správný odstín rtěnky.""Je snazší zemřít, když je srdce plné vděčnosti.""V tomto životě mi bylo mnoho dáno a mnoho mi bylo odebráno. Z tohoto důvodu jsem víceméně fatalista.""Myslím, že manželství je nebezpečné. Představa, že se dva lidé snaží vlastnit jeden druhého, je mylná. Myslím, že vzplanutí lásky nevydrží. Za úspěch manželství musí odpovídat vaše mysl, ne emoce. Musí to být přátelství, klidné společenství, které může trvat roky."+ 2 fotky+ 3 fotky

Carole Lombard se po těžkých začátcích vypracovala mezi hvězdy “starého” Hollywoodu, které publikum doslova milovalo. Přestože měla po autohavárii zjizvený obličej, pobláznila třeba vyhlášeného milovníka Clarka Gablea. Ten se z její smrti už nikdy nevzpamatoval.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 23. 12. 2022 16:00

Smrt Carole Lombard zasáhla v roce 1942 celou továrnu na sny. Jakožto jedna z nejuznávanějších ikon stříbrného plátna se těšila velké oblibě mezi svými kolegy i filmovými fanoušky. Pojďme se podívat na její neobyčejný život.

Bohatá divoška Carole Lombard

Narodila se 6. října 1908 jako Jane Alice Peters a do velmi dobře situované rodiny ve Fort Wayne v Indianě. Přestože měla všeho dost, vyrůstala jako divoška. Chtěla totiž držet krok se svými dvěma staršími bratry. Rodinné štěstí vypršelo, když si její otec Frederic jednou při práci poranil hlavu. Od té doby u něj propukaly nečekané záchvaty zuřivosti. Její matka Elizabeth to ale nevydržela a v roce 1914 požádala o rozvod.

Následovalo stěhování do Los Angeles. Elizabeth doufala, že by se Carole mohla uchytit u filmu. Tu však více zajímaly záliby bratrů - hrála fotbal, baseball a plavala. Dokonce se stala nejrychlejší běžkyní na střední škole. Paradoxně díky atletické postavě si jí všiml režisér Allan Dwan, jenž Carole poprvé uviděl, jak boxuje s bratry na dvorku za domem. Uchvátila ho natolik, že požádal Elizabeth, zda by mohl třináctiletou dívku obsadit do komedie Dokonalý zločin (1921).

Začátky Carole Lombard

Jak herečka později sama přiznala, o herectví nic nevěděla. Jen stála před kamerou a dělala to, co jí režisér řekl. Později toho litovala. Přišla kvůli tomu o tři role. Některým producentům se nelíbilo, že neví, co s rukama, takže se musela neustále něčeho držet. Navíc si musela změnit jméno. Jane Alice Peters nebylo příliš atraktivní. A tak vznikla Carole Lombard.

Když v roce 1925 podepsala smlouvu s Foxem, paradoxně tím uškodila své již tak vratké kariéře. Studio ji považovalo jen za další mladou herečku a podle toho se k ní chovalo. A nedařilo se jí ani o rok později. Jednoho večera jela v autě se svým přítelem Harrym Cooperem, který nezvládl řízení a havaroval. Při nárazu se rozbilo přední sklo, jehož kousek rozřízl herečce tvář a zanechal četné jizvy. Po převozu do nemocnice lékaři usoudili, že pokud by operaci provedli s umrtvením, dopadla by, kvůli uvolněným svalům, mnohem hůře. Rozhodli se tak nepoužít žádné léky...

Láska Clarka Gablea zemřela při letecké nehodě

U Foxu pak vydržela už jen do konce roku. Mezitím se naučila skrývat jizvy make-upem, což jí otevřelo dveře do Paramount Pictures. Po autohavárii se začala často objevovat v nízkorozpočtových groteskách, tam se na její jizvy nikdo nedíval. Když se v roce 1942 Amerika zapojila do druhé světové války, začala, jako spousta jejích kolegů, prodávat válečné dluhopisy. Když se ale z “turné” vracela domů, vybočil pilot z kurzu a vrazil s letadlem do útesu.

Carole Lombard zemřela 16. ledna 1942. Její druhý manžel, Clark Gable, se z toho nikdy nevzpamatoval. Ač se poté ještě oženil dvakrát, navíc s podobným typem žen, už to nebylo takové jako s Carole. Když v roce 1960 zemřel i Gable, byl pochován hned vedle své největší lásky v kalifornském Forest Lawn Memorial Parku.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Carole Lombard

Grunge.com: The Untold Truth Of Carole Lombard

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články