Neobyčejný život Constanze Mozart: Wolfgang Amadeus nejprve nabídl sňatek její sestře

Příběh Constanze Mozart: Slavný skladatel Wolfgang Amadeus se nejdřív zamiloval do její starší sestry Aloysie
Zdroj: Wikimedia Commons/Hans Hansen, Public domain
Wolfgang Amadeus a jeho sestra Anna Marie (na obraze se svým otcem Leopoldem a matkou vyobrazenou v rámu na zdi) byli geniální děti. Víc se ale z této dvojice prosadil Wolfgang.Už jako malý koncertoval Wolfgang Amadeus po celé Evropě. „Agenta“ mu dělal otec.Wolfgang Amadeus koncertoval v té nejlepší společnosti. Nechtěl se jí ale ve všem podřídit, a to byl problém...V pozdějších letech se mu sice dostávalo velkého uznání, nedokázal jej však proměnit v zajištění pro svoji rodinu.+ 2 fotky+ 3 fotky

Constanze to se svým manželem Wolfgangem Amadeem Mozartem neměla nikdy lehké. Ač byla jeho chotí, původně miloval její starší sestru Aloysii. A po skladatelově smrti jí zůstaly hlavně dluhy.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 19. 08. 2022 13:00

Constanze Mozart (rozená Weber) přišla na svět v Německu 5. ledna 1762. Její otec Fridolin byl kontrabasista, dvě starší sestry Josepha a Aloysie zase zpěvačky. Constanze naopak tíhla spíše k jiným činnostem, psala životopisy a byla podnikatelkou. Díky tomu mohla i ona přispět k šíření odkazu Wolfganga Amadea Mozarta.

První setkání s Wolfgangem Amadeem Mozartem

Constanze strávila celé dětství v Mannheimu, rodném městě své matky, což bylo tehdy důležité kulturní a hudební centrum. Hvězdou rodiny však byla Aloysie, populární sopranistka, se kterou častokrát cestovali do Rakouska.

Constanze se s Mozartem poprvé viděla právě v Mannheimu, když jí bylo patnáct let. A nedopadlo to zrovna nejlépe. Mozart se totiž zamiloval do Aloysie. Ta však jeho city neopětovala a odmítla nabídku k sňatku. O čtyři roky později se Constanze potkala s Mozartem ve Vídni, kde spolu navázali poměrně důvěrné přátelství. A toho hodlala využít její matka. Buď si ji měl Mozart vzít, nebo platit roční rentu, aby nezůstala, takříkajíc, v hanbě. Zvolil první možnost. Vzali se 4. srpna 1782.

Manželství s Mozartem

Navzdory počátečním obtížím měla Constanze s Wolfgangem hezké manželství plné lásky. Důkazem toho jsou jejich milostné dopisy plné oddanosti, které si psali, když museli být na nějaký čas od sebe odděleni. Jak Mozartova sláva rostla, stoupaly i jejich životní náklady. Museli totiž držet krok se společností, v níž se pohybovali.

Zplodili celkem šest dětí, jen dvě se však dožily dospělosti. Časté těhotenství si vybralo svou daň na Constanzině zdraví. Musela se zotavovat v lázních, což jen zvýšilo již tak velkou zadluženost rodiny. V listopadu 1791 začal být nemocný i Mozart. Náhlá nemoc vyvolala podezření, zda nebyl úmyslně otráven. Příčina jeho smrti ale dodnes zůstává nejistá.

Dluhy a druhé manželství vdovy po Mozartovi

Constanze se Mozartova pohřbu nezúčastnila. Byla na to příliš zarmoucená. Na náladě jí nepřidaly ani obrovské dluhy, které po Mozartovi padly na její hlavu. V roce 1797 se seznámila s dánským diplomatem von Nissenem, se kterým ji brzy pojilo blízké přátelství. O pár let později se vzali a začali cestovat. Během toho společně psali biografii o Mozartově díle a životě.

Když Nissen v roce 1826 zemřel, Constanze se přestěhovala ke své sestře Aloysii do Salcburku. Tam prožila zbytek svého života. Zemřela 6. března 1842 ve věku 80 let.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Constanze Mozart

Historyhit.com: Who was Constanze Mozart?

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články