Italky v ráži: Nepohodlné manžely trávily jedem Aqua Tofana, bál se ho i Wolfgang Amadeus Mozart

Italky v ráži: Nepohodlné manžely trávily jedem Aqua Tofana, bál se ho i Wolfgang Amadeus Mozart
Zdroj: Unsplash

V 17. století bylo pro řadu italských hospodyněk téměř nemožné uniknout z nešťastného manželství. Existovalo však jedno řešení. Bylo v hezké lahvičce, na které byl obrázek svatého Mikuláše, a neslo chytlavý název Aqua Tofana.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 06. 04. 2022 14:00

Smrtící jed Aqua Tofana byl bez barvy, zápachu a chuti. K nenápadnému trávení nepohodlných manželů jej používaly stovky žen. Ač každou z nich k takovému rozhodnutí vedly různé důvody, výsledek byl vždy stejný - rychlá a bezbolestná smrt. Tímto způsobem mělo zemřít až 600 mužů.

Co je Aqua Tofana?

V 17. století se pro některé Italky stala jejich manželství klecí, ze které nebylo úniku. A právě jim jistá Guilia Tofana nabídla pomyslný klíč vedoucí ke svobodě. Se smrtí se setkala již ve třinácti letech, kdy byla popravena její matka Thofania d’Amado. Zřejmě tak dopadla kvůli tomu, že otrávila svého manžela.

Tofana však byla prozíravější a pomocí starého receptu vytvořila smrtící látku bez zápachu, kterou začala prodávat jako mast – Aqua Tofana. Ačkoli se přesné složení jedu nedochovalo, pravděpodobně v něm nechyběl arsen, olovo a rulík zlomocný. O něco později si dokonce otevřela v Římě obchod, kde byl tento zdánlivě nenápadný výrobek distribuován jako takzvané podpultové zboží.

Téměř dokonalý zločin

Pro ženy, které se chtěly zbavit svých manželů, byla Aqua Tofana dokonalou vražednou zbraní. Nenápadnou lahvičku mohly ukrýt mezi své toaletní potřeby a jelikož byl jed bez chuti, mohl se přidat do jídla a pití, aniž by si toho oběť všimla.

Aqua Tofana měla jednu unikátní vlastnost. Vyvolávala příznaky podobné nachlazení, bolest žaludku, zvracení a průjem. Připomínalo to obyčejnou střevní chřipku. Třetí nebo čtvrtá dávka již ale byla smrtelná. Guilia prodávala jed téměř dvacet let, pak se ale objevila zákaznice, která celý její byznys přivedla k pádu. Na poslední chvíli si to totiž rozmyslela a svému muži vše přiznala. Tofana pak měla být, spolu se svými společníky a některými zákaznicemi, postavena před soud a popravena. Existuje však i verze, podle které vyvázla bez trestu.

Byl otráven i Wolfgang Amadeus Mozart?

Slavný hudební skladatel Wolfgang Amadeus Mozart se obával že byl otráven, když ho v roce 1791 postihla záhadná nemoc. A domníval se, že za to může Aqua Tofana. Pravdou je, že skutečně zemřel za záhadných okolností. Doposud se však nenašel žádný důkaz o tom, že by jej usmrtil právě tento jed.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Aqua Tofana 

Allthatsinteresting.com: The Shocking History Of Aqua Tofana, The 17th-Century ‘Blemish Serum’ That Killed Hundreds Of Unwanted Husbands 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články