Radiové dívky: Vysněná práce znamenala světélkující ruce, vypadlé zuby a rakovinu

Radiové dívky: Vysněná práce znamenala světélkující ruce, vypadlé zuby a rakovinu
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Říkalo se jim radiové dívky. V roce 1917 si splnily sen a získaly zaměstnání ve velkém skladišti v New Jersey. Plat byl fantastický a práce lehká. Stačilo jen nanášet zářící barvu na ciferníky náramkových hodinek pro společnost United States Radium Company. To ale ještě netušily, co to udělá s jejích zdravím.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 02. 03. 2022 14:00

Jakmile byla na číselník aplikována vrstva bílé barvy doplněná o nedávno objevené radium, začaly ručičky hodinek zářit. Tím (luminiscencí nátěru) usnadnily vojákům ve Flandrech v noci, nebo ve tmavém příkopu, zjistit přesný čas. Radiové dívky byly šťastné, že mohou pomáhat ve válečném úsilí. Nikdo jim ale neřekl, že jde o velmi nebezpečnou práci.

Nebezpečné radium

Dívkám pracujícím v továrně, kde se používalo radium, nebyla poskytnuta žádná ochrana před nebezpečným zářením. Prý bylo vše v nejlepším pořádku. Dokonce jim zaměstnavatelé doporučovali, aby olizovaly špičku štětce. Ta byla vyrobena z velbloudích štětin, které se po několika tazích ohnuly. Olíznutím se tak znovu vytvořil původní špičatý tvar.

Před nebezpečným nátěrem nebylo úniku. Dívky jej měly na oblečení i rukách. Tehdy ještě považovaly fakt, že v noci světélkují, za jeden velký vtip. Podporovalo je v tom vedení. Vždyť o nic nešlo, vše bylo naprosto bezpečné... Dívky si v pátek večer brávaly do práce plesové šaty, aby jim pak svítily, lakovaly si nehty a dokonce i zuby. Ostatně proč by nemohl zářit i obyčejný úsměv...

Tragédie radiové dívky

Jednou z nich byla i Mollie Maggia, která v lednu roku 1922 navštívila lékaře, neboť ji pobolívala stolička. Lékař usoudil, že zub bude muset jít pryč. Bohužel to ale nestačilo a o několik týdnů později se vrátila zpět, aby si nechala vytrhnout další zuby. Rány se však odmítaly hojit. V jejích ústech se tak začala hromadit krev a hnis. Mollie zemřela v pouhých 26 letech.

Další dívka se musela vypořádat s totálním kolapsem páteře, potažmo obratlů. U jiných se zase rozvinula rakovina kůže, šedý zákal, rakovina hrdla a další nepříjemné příznaky doprovázející dlouhodobé vystavení nebezpečné látce. Ač bylo radium v té době již známé, všichni Molliinu smrt považovali za jasný případ syfilidy. Nikdo nechtěl před soudem přiznat skutečnou hrozbu, kterou radium představovalo.

Spravedlnost pro radiové dívky

V roce 1925, kdy najednou onemocněly desítky radiových dívek, se případu ujal Harrison Martland, jenž nařídil znovu přezkoumat smrt Mollie Maggia. Tentokrát vyšlo najevo, díky kompetentním lékařům, že dívka nezemřela na syfilis, její zkázou bylo radium. Pro mnoho žen však přišla spravedlnost příliš pozdě.

Spousta z nich umírala v bolestech. Léčily se na různé druhy rakoviny, měly oslabené kosti či přišly o všechny zuby. Některým se dostalo alespoň odškodnění, jiné měly bohužel smůlu. Možná poslední přeživší radiovou dívkou byla Mabel Williams. Zemřela v roce 2015 ve věku 104 let.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Radium Girls

Allthatsinteresting.com: The Unbelievable True Story Of America’s Radium Girls

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články