Černá vdova Tillie Klimek: Věštila svým mužům smrt a pak se o ni postarala sama

Černá vdova Tillie Klimek: Věštila svým mužům smrt a pak se o ni postarala sama
Zdroj: Pixabay

Polská černá vdova Tillie Klimek zlikvidovala prakticky vše, co se jí připletlo do cesty. Manžely, milence, sousedy i zvířata. Zároveň tvrdila, že jejich smrt se jí pokaždé zjevila ve snech. Proč se ze zdánlivě normální ženy stala sériová vražedkyně?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 28. 01. 2022 14:00

Tillie Klimek (rozená Teofila Gburek) se narodila v roce 1876 v Polsku. Když jí byl rok, emigrovala se svými rodiči do Chicaga. Už od dětství věřila, že dokáže předpovídat budoucnost. V praxi se to projevovalo tak, že dokázala uhodnout datum úmrtí svých domácích mazlíčků. Pak ale začala věštit smrt lidem...

Manželé i milenci

Ve devatenácti letech se Tillie provdala za Józefa Mitkiewicze. Následujícího čtvrt století vedli celkem poklidný život. Pak mu však začala vyprávět o svých vizích, v nichž ho viděla umírat. A skutečně - Józef brzy zemřel. K tomu došlo v roce 1914. Novým vyvoleným smutné vdovy se stal Jan Ruskowski. K němu přibyl i milenec Józef Guszkowski. Oba zemřeli náhle a ještě v tom samém roce. Tedy vlastně ne náhle, jejich skonu samozřejmě předcházely Tilliiny sny.

Nastal čas na novou lásku. Rozhovory u vína a romantické procházky tentokrát padly na Franciszka Kupczyka. Ale zase jako “naschvál” neměla být mnohonásobná vdova šťastná. „Franciszek dlouho nepožije,” informovala Tillie jeho přátele o svých prorockých snech. Nikdo z nich tomu ale nepřikládal velkou váhu a nevaroval jej.

Mezitím jinak zcela zdravý muž začal náhle ztrácet sílu a zdraví. Tillie mu poradila, aby raději uzavřel životní pojistku. O něco později již nedokázal ani vstát z lůžka. Manželka jej samozřejmě neopustila. Jen si upletla černou čepici, kterou si chtěla vzít na jeho pohřeb. A ve sklepě čekala zánovní rakev. Tu Franciszek využil v roce 1921...

Konec černé vdovy

Tillie měla zřejmě zvláštní úchylku na jméno Józef. Jejím dalším mužem se totiž stal Józef Klimek. Zprvu jim vše klapalo, pak ale vyšlo najevo, že novomanžel má dvě záliby - alkohol a jiné ženy. To se Tillie nezamlouvalo, a tak i on záhy vážně onemocněl. Životní pojistku však nestihl uzavřít, neboť rodina jej urychleně nechala převézt do nemocnice. Zjistili si totiž Tillieninu minulost. A měli pravdu. Lékaři přišli na to, že Józef má v těle arsen.

Policie si pro Tillie přišla v říjnu 1921. Bez zapírání se ke všemu doznala. Možná tím chtěla odvést pozornost od předešlých vražd. Vyšetřovatelé se ale nenechali odradit a exhumovali také těla jejích bývalých partnerů. I oni zemřeli na otravu arsenem. A to nebylo vše. Na povrch vyplula další záhadná úmrtí, a to sice sousedů, zvířat i žen, na které Tillie žárlila.

Komplic černé vdovy

Během četných výslechů kriminalisté zjistili, že Tillie měla komplice. Byla jím její sestřenice Nellie Kulik. V roce 1923 tak stanuly před soudem obě . “Černá vdova” byla oficiálně obviněna z otravy 20 lidí, přičemž ve 13 případech to skončilo smrtí.

Všechny vraždy však ženám nebyly prokázány, neboť se k nim odmítly přiznat. Ale i tak to stačilo k doživotnímu vězení. Tillie za mřížemi dlouho nepobyla. V roce 1936 zemřela na infarkt. Bylo jí 59 nebo 60 let, přesné datum jejího narození je neznámé.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Tillie Klimek

Ciekawostkihistoryczne.pl: “Tillie” Klimek – polska czarna wdowa

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články