Odvrácená tvář Wolfganga Amadea Mozarta: Nešel na otcův pohřeb a sestřenici psal o své nadměrné plynatosti

Odvrácená tvář Wolfganga Amadea Mozarta: Nešel na otcův pohřeb a sestřenici psal o své nadměrné plynatosti
Zdroj: Wikimedia Commons/Barbara Krafft, Public domain
Amadeus: Geniální skladatel Wolfgang Amadeus Mozart musí čelit vražedným intrikám Antonia Salieriho, který mu závidí jeho úspěch.Miloš Forman to neměl na natáčení v Praze lehké. Ředitel Stavovského divadla, zarputilý soudruh Jiří Pauer, vykřikoval, že tam nikdy nesmí vkročit noha Američana a zrádce.Po americké premiéře filmu Amadeus vzali diváci útokem obchody s hudbou. Prodej Mozartových děl vzrostl až o třicet procent.Miloš Forman tajně snil o tom, že by Amadea natáčel i na Pražském hradě. Když si jednoho dne dodal kuráže a navrhl to vedení Barrandova, poklepali si jen na čelo. Ani tam nebyli Američané vítáni.+ 2 fotky+ 3 fotky

Drama Amadeus slavného českého režiséra Miloše Formana pojednává o soupeření dvou světů, génia a průměrného člověka. Jaký ale byl skutečný Wolfgang Amadeus Mozart? Říká se, že byl první rockovou hvězdou...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 19. 02. 2022 11:00

Amadeus: Antonio Salieri (F. Murray Abraham) je skladatel posedlý uznáním a slávou. Proto uzavře smlouvu s Bohem, aby mu jeho přání splnil. Ten mu však nadělí jen průměrné nadání. Skutečný talent dá “hejskovi” Mozartovi (Tom Hulce). Salieri to ale nehodlá tolerovat a chce Amadea sprovodit ze světa. Na film Amadeus z roku 1984 se můžete podívat dnes ve 20:00 na ČT 2.

Amadeův problematický vztah s otcem

Vztah Wolfanga Amadea Mozarta s jeho otcem Leopoldem byl velmi komplikovaný. Ten na něj vyvíjel neustálý tlak. Připomínal dnešní rodiče, kteří si chtějí skrze své potomky splnit vlastní sny. Dokonce kvůli tomu opustil zaměstnání. Amadea čekalo velké a dlouhé turné, a to si Leopold nemohl nechat ujít. Hlavně kvůli ziskům, jež končily v jeho kapsách.

Když se někdy Amadeus opovážil chtít něco sám pro sebe, dal mu to Leopold, jak se říká, vyžrat do dna. Kupříkladu se postavil proti jeho sňatku. Poslal mu dopis, v němž stálo: „Jsem si jist, že máš v záměru mne kompletně zničit, aby sis mohl se svou milou stavět vzdušné zámky.” Amadeovi však šly nářky otce jedním uchem dovnitř a druhým ven.

Špaček Wolfganga Amadea Mozarta

V dobách největší slávy dělal Mozartovi společnost jeho domácí mazlíček špaček. Byl při všech významných událostech. Když v roce 1787 uhynul, vystrojil mu skladatel pohřeb hodný státníka. Nechybělo ani dlouhé procesí a zpěv žalmů. Amadeus poté ještě zarecitoval báseň, kterou složil speciálně pro tuto příležitost. Zajímavé je, že opeřenec zemřel zhruba týden po Leopoldovi. Na jeho pohřeb se však skladatel neobtěžoval přijít.

Mozartova záliba ve vulgaritách

S rockovými hudebníky spojuje Mozarta kupříkladu záliba ve vulgaritách. Jednou zaslal své devatenáctileté sestřenici Marii Anně Thekle velmi neobvyklý dopis. Nejprve dětinsky laškoval rádoby vtipnými slovními spojeními, v polovině psaní však přitvrdil. Dle webu Ranker měl doslova uvést, že má zadek v jednom ohni. Zjevně to myslel nadneseně, neboť očividně trpěl jen nadměrnou plynatostí.

„Představ si,” psal Mozart, že začnu psát a najednou slyším jakýsi zvuk. Podívám se z okna, ale venku se nic neděje. Tak si znovu sednu a začnu psát. Po chvilce se to ozve znovu. Doprovází to navíc zvláštní aroma, jako by někde něco hořelo. Když ale vystrčím hlavu ven, nic necítím. Jakmile však otočím hlavu zpět do pokoje, je to tam zase cítit. Vtom přichází do místnosti matka a praví: ‘že ty sis zase upšouknul?’”

Bizarní obavy Wolfganga Amadea Mozarta

“Veselo” měla s Mozartem i jeho žena Constanze. Dle neoficiálních zdrojů trpěl zřejmě obsedantně-kompulzivní poruchou. Když zrovna nebyl doma, zasypával manželku hromadou dopisů, ve kterých ji žádal, aby nechodila sama ven, že ho to děsí. Vyvarovat se měla i kasina.

Nejvíce se však obával toho, že se utopí ve vaně. Proto trval na tom, že se má koupat pouze každý druhý den a ne déle než jednu hodinu. Kdyby se však Constanze rozhodla umýt až po jeho návratu, byl by nejšťastnějším člověkem pod sluncem.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Wolfgang Amadeus Mozart 

Ranker.com: 17 Bizarre, Mind-Blowing Facts and Stories About Mozart 

Deník.cz: Tajemný život Mozarta: Svému špačkovi vystrojil pompézní pohřeb, na otcův nešel 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články