Goyovy přízraky s Natalií Portman: Miloš Forman svůj poslední film plánoval 50 let

Goyovy přízraky s Natalií Portman: Miloš Forman svůj poslední film plánoval 50 let
Zdroj: se souhlasem České televize
Goyovy přízraky: Koncem 18. století pronikají do Španělska myšlenky francouzské revoluce. K životu se však probouzí inkvizice a malíř Francisco Goya (Stellan Skarsgard) maluje jak výjevy ze života králů, tak prostého lidu. I se vší hrůzou, jenž přináší inkvizice. S myšlenkou na film o inkvizici se Miloš Forman pohrával již jako student v komunistickém Československu.Miloš Forman cestoval před natáčením několik týdnů po Španělsku, aby lépe nasál atmosféru země.Když se Miloše Formana zeptali, proč natočil film o španělském umělci v angličtině, odpověděl: „Nemluvím španělsky."+ 6 fotek+ 7 fotek

Miloš Forman, režisér klasik jako Hoří, má panenko nebo Přelet nad kukaččím hnízdem, se ve svém posledním snímku podíval do evropské historie. Goyovy přízraky však nejsou pouze o slavném malíři, ale také o nelítostné době a inkvizici, která si vynutila přiznání i z nevinné mladé dívky v podání Natalie Portman.

Jana Jánská
Jana Jánská 14. 02. 2022 16:00

Goyovy přízraky: Na konci 18. století začínají pronikat myšlenky francouzské revoluce i do Španělska. Jenže církev se nechce vzdát svého postavení, a tak obnoví inkvizici, aby ukázala, kdo třímá v rukou moc. Toto všechno, včetně pompézního života králů i lidí, kteří přežívají v chudinských čtvrtích, zachytává malíř Francisco Goya (Stellan Skarsgard), kterého sužují nejen vlastní démoni, ale také osud jeho mladičké múzy Inés (Natalie Portman). Historické drama Goyovy přízraky z roku 2006 odvysílá ČT 2 dnes ve 21:55.

Znovuzrození Natalie Portman

Izraelská herečka Natalie Portman se před dvaceti lety octla v podivné situaci. Poté, co se objevila v trilogii Star Wars jako Padmé Amidala, matka Lukea Skywalkera a Leii Organy, dávali od ní respektovaní tvůrci ruce pryč. Jako kdyby fakt, že se jedna z nejtalentovanějších hereček své generace "propůjčila" vesmírné pohádce, znamenal stopku.

Po Star Wars si všichni si mysleli, že jsem příšerná herečka. Byla jsem v nejvýdělečnějším filmu desetiletí, a žádný režisér se mnou nechtěl spolupracovat," cituje Natalii Portman magazín People. Tehdy ji zachránil Mike Nichols, se kterým nastudovala představení Racek. Napsal dopis Anthonymu Minghellovi a řekl, že za ni ručí a ať ji obsadí do válečného dramatu Návrat do Cold Mountain (2003).

A tak si Natalie opět získala důvěru filmařů. Jenže osud má někdy zvláštní smysl pro humor. „O pár let později jsem spolupracovala s Milošem Formanem, který mi řekl, že ho také zachránil Mike. Napsal dopis, aby mohl získat azyl v USA," dodává herečka.

Miloš Forman a inkvizice 

Podle webu Milosforman.com sice slavný český režisér původně Natalii Portman neznal, ale pak náhodou uviděl její obrázek na obálce magazínu Vogue. Vypadala jako mladá žena z Goyova obrazu Mlékařka z Bordeaux. Když zjistil, že jde o herečku, nabídl jí roli. A jak pak řekla Natalie českým novinářům na tiskové konferenci ke Goyovým přízrakům: „Byla bych blázen, kdybych takovou příležitost odmítla! Souhlasila jsem, aniž bych četla scénář."

Goyovy přízraky z roku 2006 jsou bohužel posledním hraným filmem Miloše Formana. Vybral si téma, nad kterým poprvé uvažoval už hrozně dávno. „Vůbec to nezačalo Goyou," vzpomínal kdysi režisér. „Začalo to, když jsem byl na filmové škole a četl jsem knihu o španělské inkvizici a incidentu, ve kterém byl někdo křivě obviněn ze zločinu..."

Zdroje informací:

Milosforman.com: Goya's Ghosts

People.com: Natalie Portman: 'Everyone thought I was a horrible actress' post-'Star Wars'

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články