Galileo Galilei: Inkvizice po něm sahala dvakrát, bránil se věkem a chatrným zdravím

Galileo Galilei: Inkvizice po něm sahala dvakrát, bránil se věkem a chatrným zdravím
Zdroj: Wikimedia Commons/Cristiano Banti, Public domain

Galileo Galilei je považován za otce moderní astronomie. Přesto to neměl lehké a vedl několik sporů s tehdejší církví, které se nelíbilo třeba jeho obhajování teorie Mikuláše Koperníka, že Země se točí kolem Slunce. Galileo proto 13. února 1633 přijel do Říma, aby čelil obvinění z kacířství.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 13. 02. 2022 10:00

Byla to doba, která nepřála vědcům, jejichž teorie byly nějakým způsobem v rozporu s Biblí. Třeba v roce 1600 skončil na hranici Giordano Bruno, který tvrdil, že Země ani Slunce nejsou středem vesmíru a navíc je vesmír nekonečný. To církev chápala jako útok na svá dogmata, díky kterým vládla světu. A Bruno tato tvrzení nikdy neodvolal...

Otec astronomie Galileo Galilei

Galileo Galileo byl synem hudebníka a narodil se 15. února 1564 v Pise. Zde později nastoupil na univerzitu a plánoval studovat medicínu, ale zaměřil se na filozofii a matematiku. V roce 1589 se stal na několik let profesorem v Pise a během této doby prokázal, že rychlost padajícího předmětu není úměrná jeho váze, jak věřil Aristoteles.

Podle některých zpráv prováděl Galileo svůj výzkum shazováním předmětů různé hmotnosti ze šikmé věže v Pise. V letech 1592 až 1630 byl Galileo profesorem matematiky na univerzitě v Padově, kde vyvinul dalekohled, který mu umožnil pozorovat hory a krátery na Měsící, čtyři největší měsíce Jupiteru a různé fáze Venuše.

Zjistil také, že Mléčnou dráhu tvoří hvězdy. Po zveřejnění svého výzkumu v roce 1610 získal Galileo uznání a byl jmenován dvorním matematikem ve Florencii. Jenže pak jej výzkum přivedl k tomu, že se stal obhájcem díla polského astronoma Mikuláše Koperníka (1473-1543). A tam narazil. Koperníkova teorie o sluneční soustavě, jejímž středem je Slunce, totiž byla v rozporu s učením římskokatolické církve, která v té době vládla Itálii. Církevní učení tvrdilo, že středem vesmíru je Země.

Galileo Galilei ve spárech inkvizice

A co víc, Galilei psal v italštině, takže se jeho díla mohla dostat i mimo okruh vzdělanců a prostí lidé by si je mohli "nevhodně" vyložit. Kdyby Bůh stvořil i jiné planety, protože nic nedělá bez toho, aby to mělo smysl, existuje i na nich život? A jde o potomky Adama?

Poprvé sáhla inkvizice po Galileovi v roce 1616 a skončilo to tím, že jeho tvrzení byla odmítnuta jako absurdní a jejich propagování zakázáno. Jenže on ve své práci pokračoval, byť zdůrazňoval, že je pouze teoretická. V roce 1633 byl proto znovu postaven před římskou inkvizici. A byť se odvolával na svůj pokročilý věk 69 let a chatrné zdraví, nedosáhl odložení ani zrušení sporu. Když se ho později ptali, jestli mu v roce 1616 nebylo přikázáno, aby neučil nevhodné myšlenky, odpověděl, že si žádný takový příkaz nepamatuje.

Inkvizice jej nikdy nemučila, v průběhu procesu mu však ukazovali mučící nástroje a padly hrozby upálení. Galileo uznal, že pochybil kvůli svým "marnivým ambicím". Pak odvolal svou práci a slíbil, že odsoudí jiné, kteří budou zastávat jeho předchozí názory. Trestu neunikl, byť v jeho případě znamenal doživotní domácí vězení. Nebylo to ale tak jednoduché, musel recitovat kající žalmy a církev rozhodovala o tom, kdo k němu má přístup, aby se jeho názory a myšlenky nemohly šířit mezi nepovolané. Zbytek života strávil Galileo Galilei ve své vile v Arcetri nedaleko Florencie, kde zemřel 8. ledna 1642 ve věku 77 let.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Galileo GalileiGiordano Bruno

History.com: Galileo arrives in Rome to face charges of heresy

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články