Pohnutý osud lesbické jeptišky: Benedettu měli lidé rádi, ale církev to nedokázala překousnout

Pohnutý osud lesbické jeptišky: Benedettu měli lidé rádi, ale církev to nedokázala překousnout
Zdroj: se souhlasem Aerofilms
Benedetta: Schopnost konat zázraky vynese Benedettu až do čela toskánského kláštera. Když ale touha po mladé jeptišce Bartolomee přeroste ve spalující vášeň, začne hra plná intrik sahající do nejvyšších pater církve.Snímek Benedetta vznikl na motivy knihy Immodest Acts: The Life of a Lesbian Nun in Renassaince Italy od historičky Judith C. Brown.Film Benedetta byl zatím zakázán v Rusku.Benedetta vyvolala svým provokativním obsahem bouřlivé reakce jak u odborné veřejnosti, tak i u diváků. + 1 fotka+ 2 fotky

Katolická církev má k homosexualitě po staletí prazvláštní přístup. Mluví o tom i životní příběh jeptišky Benedetty Carlini, která prý konala zázraky, ale kvůli lesbické orientaci ji církev neměla moc ráda. Jejím osudem se zabývá nizozemský režisér Paul Verhoeven, jehož film Benedetta se hraje i v českých kinech.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 13. 01. 2022 11:00

Děj filmu Benedetta: Mladá Benedetta ví, že má k Bohu blíž než ostatní. V klášteře se ale neocitne kvůli víře, nýbrž proto, aby jí otec zajistil lepší život. Dívka záhy pochopí, že přísná pravidla církevního řádu nemusí člověka jen svazovat, ale mohou mu být i nápomocná. Navíc Ježíš Kristus není jediný, ke komu lze mezi zdmi kláštera vzplanout láskou... Snímek Benedetta, který loni zvedl ze židlí porotu festivalu v Cannes, uvedla do českých kin společnost Aerofilms.

Lesbická mniška Benedetta

Příběh o lesbické jeptišce Benedettě je vskutku unikátní. Podobných případů bychom nalezli v církevních i světských análech jen poskrovnu. Judith Brown, historička a autorka knihy, ze které film Benedetta vychází, však zdůraznila, že za obviněním jeptišky nestála v první řadě homosexualita. Ale fakt, že se kvůli svým údajným zázrakům a zjevením stala Benedetta velmi oblíbenou mezi obyvateli italského města Pescia. Navíc se neváhala postavit, coby hlava řádu theatinů (kajetánů), místním hierarchům. 

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Von Maria (@mnldmr80)

A zřejmě to tak skutečně bylo. Kdyby se dopustila sodomie, neboli takzvaného hříchu proti přírodě, zametlo by se asi vše pod koberec. Až do konce 16. století se sexuální akty mezi ženami spíše přehlížely. Svatý Tomáš Akvinský rozdělil sexuální hříchy do čtyř kategorií: masturbace, zoofilie, sex v nepřirozené poloze a homosexuální akt. Církevní hodnostáři proto k tomuto tématu přistupovali spíše opatrně. Častokrát měli totiž sami máslo na hlavě...

Ženy a promiskuita

Ač se ve středověku mnohem tvrději trestala mužská homosexualita, ženy byly zase považovány za promiskuitnější. Přesto vyvázly s mírnějšími tresty. Podle svatého Teodora z Tarsu měl být lesbičkám uložen tříletý trest jakožto dostatečná forma pokání. U mužů to bylo až deset let. Obecně se věřilo, že se ženy těmito hrátkami připravují pouze na sex s mužem.

V případě Benedetty bylo obvinění z homosexuality vysloveno nahlas. Šlo o to, aby byla veřejně znemožněna. V jiných kauzách se lesbický vztah držel pod pokličkou, i když došlo k odsouzení. Byly tady totiž polehčující okolnosti. Ženy byly prý slabší, měly sklon ke zhýralosti a mnohdy následovaly špatný příklad.

Pravda o mnišce Benedettě?

O pozdějším životě Benedetty není moc informací, má se za to, že po odsouzení byla zbavena všech funkcí, uvězněna a jídlo pak dostávala jen sporadicky. Zemřela 7. srpna 1661 ve věku 71 let. Byla Benedetta doopravdy lesbičkou? Možná ano. K předvedení před církevní soud by stačilo pouhé obvinění ze sexuálního styku s jedním z kněží, nebo mnichů. Proč by se hodnostáři obtěžovali vymýšlet příběhy o homosexualitě, kdyby na tom nebylo zrnko pravdy? Od pozdního středověku navíc ženské řády získaly pochybnou pověst. Většinou se totiž v klášteře nenacházely ženy toužící sloužit Spasiteli, nýbrž zneuctěné dívky z mocných rodů, jenž bylo potřeba odklidit do ústraní.

V pozdější době musela mít každá jeptiška vlastní lože. Bylo zakázáno zhasínat v noci světlo a dveře cel také musely zůstat otevřené. Všechna tato nařízení měla zamezit intimnímu styku. Takže i když mohla na lidi vně kláštera působit přinejmenším upjatě, ti, kdo je vymysleli, věděli své.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Benedetta Carlini 

Ciekawostkihistoryczne.pl: Sprawa Benedetty Carlini

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články