Mistrovský kousek Wilhelma Voigta aneb Jak prostý obuvník zesměšnil německou armádu

Mistrovský kousek Wilhelma Voigta aneb Jak prostý obuvník zesměšnil německou armádu
Zdroj: Wikimedia Commons/Bain News Service, Public domain

Obuvník Wilhelm Voigt měl již hezkou řádku záznamů u policie, ale ten nejlepší kousek se mu povedl 17. října 1906. V důstojnické uniformě se vetřel do kasáren a přiměl vojáky, aby mu pomohli ukrást přes 4000 marek.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 17. 10. 2021 15:00

Wilhelm Voigt se narodil 13. února 1849 v městečku Sovětsk, které kdysi leželo v Prusku, a dnes patří do Kaliningradské oblasti. Už ve věku 14 let byl odsouzen na dva týdny vězení za krádež. To vedlo k jeho vyloučení ze školy. Následně se od svého otce naučil obuvnickému řemeslu.

Jak obelstít německou armádu

Wilhelm byl v letech 1864 až 1891 odsouzen za krádeže, padělání a vloupání a součet trestů představoval 25 let. Z toho nejdelším bylo patnáctileté vězení za neúspěšné vloupání do pokladny soudu. Vykutálený obuvník byl na svobodu propuštěn 12. února 1906, den před 57. narozeninami.

Poté se přesouval z místa na místo a jednu chvíli žil nedaleko Berlína a měl poctivou práci. Jenže pak jej policie vyhnala jako nežádoucího, protože byl bývalým trestancem. V říjnu 1906 si Voigt v různých obchodech koupil části starých uniforem, upravil je a složil dohromady. A tak vznikl smyšlený pruský hejtman. Pak se oblékl a šel do kasáren v Tegelu, kde zastavil pět vojáků a řekl jim, aby šli s ním. Když viděli uniformu hejtmana, co je hodnost odpovídající kapitánovi, okamžitě jej poslechli. Poté povolal dalších 6 vojáků a společně se vydali vlakem do městečka Kopník, které je dnes už součástí Berlína.

Nejlepší kousek Wilhelma Voigta

V Kopníku obsadili radnici a Voigt nařídil "svým mužům", aby strážili všechny východy. Místní policii řekl, ať se "stará o právo a pořádek" a na jednu hodinu zastaví všechny telefonáty do Berlína. Pak nechal zatknout pokladníka a starostu, co odůvodnil podezřením z podvodného účetnictví. Zabavil 4002 marek a 37 feniků, vystavil na ně účtenku podepsanou jménem bývalého ředitele vězení, kde si odpykával trest. Dva "viníky" nechal odvézt do Berlína k výslechu, zbývajícím vojákům řekl, aby ještě půl hodiny stáli na svých místech. Sám odešel na nádraží, převlékl se do civilu a zmizel.

Jak pobavit císaře Viléma II.

Policistům trvalo několik hodin, než si uvědomili, že se stali součástí podvodu. A zahájili masivní pátrání po člověku, který zesměšnil nejen je, ale také armádu. Voigt si lup neužíval dlouho. Byl zatčen už 26. října 1906, kdy bývalý spoluvězeň, který věděl o jeho plánech, zalarmoval policii v naději na vysokou odměnu. Falešný hejtman byl 1. prosince odsouzen ke čtyřem letům vězení za padělání, vydávání se za důstojníka a neoprávněné uvěznění.

Jenže velká část veřejného mínění byla na jeho straně. Německý císař Vilém II. Pruský mu dokonce o dva roky později udělil milost. Podle některých zdrojů Voigtův kousek císaře mimořádně pobavil a označoval jej za přívětivého darebáka.

Nová kariéra Wilhelma Voigta

Vilhelm Voigt zůstal lidovým hrdinou i po propuštění a ve své uniformě  ještě dlouho pózoval na fotografiích. Úřadům se to moc nelíbilo, a tak pravidelně zakazovaly jeho vystoupení, ale on stejně tu a tam vystupoval v divadle a rozdával autogramy jako hejtman Kopník. Pak se pokusil dostat na turné do USA, ale nedostal vízum. Do země však stejně pronikl přes Kanadu. V roce 1910 se přestěhoval do Lucemburska a pracoval jako číšník a obuvník. O dva roky později si koupil dům a odešel do důchodu, ale období recese po první světové válce jej finančně zruinovalo. Wilhelm Voigt zemřel v 3. ledna 1922 ve věku 72 let.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Wilhelm Voigt

History.com: A shoemaker leads German soldiers in a robbery

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články