My děti ze stanice Zoo: Feťácké kulisy Berlína se točily na Smíchově

My děti ze stanice Zoo: Feťácké kulisy Berlína se točily na Smíchově
Zdroj: se souhlasem HBO
My děti ze stanice ZOO: Ústřední postavou je Christiane, která se přidá ke skupince teenagerů, jenž holdují nezávaznému způsobu života. Vše končí těžkou závislosti na heroinu.Seriál vznikl na motivy autobiografické knihy Christiane F. Ta se již od mládí potýkala s psychickými problémy. V pubertě se pokusila dokonce i o sebevraždu. Oproti původní knize se ale děj posunul ze 70. let do blíže neupřesněné doby. Mix divoké energie a neutěšenosti ale zůstává.A to si vyžádalo specifické kulisy. Někdy proto za Berlín zaskočila Praha. Točilo se třeba na Smíchovském nádraží.+ 3 fotky+ 4 fotky

My děti ze stanice Zoo je slavná kniha popisující život čtrnáctileté Christiane F., kterou sepsali novináři Kai Hermann a Horst Rieck. O tom, na jaké rozcestí může mladou dívku dostat závislost na heroinu, pojednává i nová seriálové verze knížky. Točila se také v České republice.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 29. 03. 2021 16:00

Parta kamarádů si užívá v berlínských klubech a na undergroundových večírcích. Jsou mladí a silní – celý svět jim připadá jako jedna velká zábava. Středobodem celého dění je Christiane, jejíž život se po rozvodu rodičů rozpadá. Mladá dívka se brzy ocitne ve spárech nebezpečného podsvětí... Na nový seriál My děti ze stanice Zoo se můžete podívat na HBO GO.

Těžká závislost na heroinu

Christiane F. to měla těžké již od dětství, trpěla depresemi a psychickými problémy. Jako šestiletá se s rodiči přistěhovala na berlínské sídliště Gropiusstadt, které nabízelo pro děti jejího věku jen málo možností, jak využít volný čas. Navíc neměla dobré zázemí ani doma. Neutěšené poměry mezi oběma rodiči a následný rozvod ji v pubertě přivedl až k hašišové partě. A také pokusu o sebevraždu.

Netrvá dlouho a drogy převezmou kontrolu nad jejím životem. Vše končí těžkou závislostí na heroinu a vším, co s tím souvisí – zhoršení zdravotního stavu a snaha si jakýmkoli způsobem opatřit peníze na novou dávku, a to včetně krádeží, žebrání a prostituce.

Nový začátek?

Christiane se několikrát pokusila o detox, ale marně. Odstěhovala se tak do Západního Německa. Tam se jí dařilo, s pomocí rodiny, odolávat touze po drogách. Snažila se také začít žít normální život. Bohužel jí to dlouho nevydrželo. V dospělosti se odstěhovala na pár let do Řecka, pak odletěla do USA.

Po nějaké době se vrátila zase zpět do rodného Německa a místní divoký život v ní znovu probudil chuť na drogy. Heroin přestala užívat až v roce 1996, kdy se jí narodil syn. Vydržela být čistá do jeho jedenácti let, pak jí dítě vzala sociálka.

Můj druhý život

V roce 2013 začala pracovat na knize s názvem Můj druhý život. Zahrnula do ní také detaily o svém synovi Janu Niklasovi, s kterým se po nějaké době mohla zase začít vídat. Jakmile se knížka objevila na trhu, slehla se po Christiane zem. Naposledy byla spatřena před pěti lety a zřejmě se rozhodla, že se o své soukromí již s nikým dělit nebude.

Jako memento toho, na jaké scestí se může dostat mladý člověk, má posloužit modernizovaná verze příběhu Christiane F. – osmidílný seriál My děti ze stanice Zoo, který se částečně točil i v České republice.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Christiane F.

HBO: My děti ze stanice Zoo

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články