Smutný příběh hollywoodské legendy Doris Day: První manžel ji zmlátil už dva dny po svatbě

Tragédie Doris Day: Hollywoodskou hvězdu týral manžel, těhotnou ji kopal do břicha
Zdroj: Wikimedia Commons/William P. Gottlieb, Public domain
"Vděčnost je bohatství, stížnost chudoba.""Nikdy jsem nepotkala zvíře, které by se mi nelíbilo. Totéž ale nemohu říci o lidech.""Vrásky jsou dědičné. Rodiče je získávají od svých dětí.""Skutečně děsivá věc na středním věku je ta, že z něho vyrostete."+ 1 fotka+ 2 fotky

Usměvavá Doris Day nazpívala slavný song Que Sera, Sera, točila s Alfredem Hitchcockem a dokonce měla jednu nominaci na Oscara. Její kariéra je přehledem úspěchů. Jenže v osobním životě se jí moc dobře nevedlo. Hned první manžel, trombonista Al Jorden, jí ze života udělal peklo.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 30. 01. 2023 11:00

Šestnáctiletá Doris nejdříve nejevila zájem o sedm let staršího Jordana. Své matce řekla, že by s ním nešla na rande, ani kdyby v kině rozdávali zlaté nugety. O něco později ji ale dostal, dokonce se do něho zamilovala. To byla její největší chyba jejího života...

Doris Day vyměnila kariéru za rodinný život

V roce 1940 to vypadalo pro zpěvačku Doris Day opravdu slibně. Právě dostala místo v kapele Barneyho Rappa, který pravidelně vystupoval v Cincinnati. Jakmile se Barney rozhodl vzít svou show na cesty, Doris kapelu opustila. Nové angažmá našla u skupiny Les Brown, která na turné nejezdila. Sice se z ní rychle stávala poměrně velká hvězda, mnohem důležitější však pro ni byla stabilita v životě. Jednoduše toužila po normálním rodinném životě. A svatba s Jordanem jí to měla zajistit.

Její matka s tím od začátku nesouhlasila. Moc dobře věděla, jaký je Al ve skutečnosti člověk. Po roce randění ale i tak došlo na vdavky. Svatba se konala v New Yorku, došlo k tomu na poslední chvíli mezi koncerty. Recepce pak byla v nedaleké restauraci...

Začátek zneužívání Doris Day

Netrvalo dlouho a Doris si uvědomila, že její vyvolený je jiný, než si myslela. Už dva dny po svatbě ji zmlátil do bezvědomí jen kvůli tomu, že dala přátelský polibek kolegovi z kapely, jakožto poděkování za svatební dar. Při jiném incidentu ji zfackoval přímo u novinového stánku, neboť tam uviděl časopis s její fotkou, na níž měla jenom plavky.

Al jí neustále říkal, že je "špinavá děvka", neboť věřil tomu, že mu je nevěrná doslova na každém kroku. Když už toho měla Doris tak akorát, rozhodla se rozvést. Jenomže zjistila, že je těhotná. Jordan po ní vyžadoval, aby šla na potrat, to však odmítla. Chtěla mít dítě za každou cenu. Když ho neposlechla, snažil se opakovaným bitím do břicha vyvolat potrat. A to během celého těhotenství.

V jednu chvíli chtěl zabít sebe i ji. S pistolí namířenou na její břicho se ale nechal přemluvit, aby to nedělal. Když se vrátili domů, opět ji surově zbil. I přes toto neskutečné utrpení porodila 8. února 1942 syna Terryho Paula. Bylo to její jediné dítě. O rok později skutečně požádala o rozvod. Al ji nepřestal mlátit. Sáhl na ni i před dítětem, když se ho snažila v noci utišit.

Konečně svobodná?

Rozvod s tyranem byl pro Doris tím nejlepším možným rozhodnutím. Vrátila se ke zpěvu i ke kapele Les Brown. Koncem čtyřicátých let prorazila i v herectví. Její romantické komedie, v nichž jí sekundovali Rock Hudson a James Garner, z ní udělaly jednu z nejlepších baviček v Hollywoodu. Objevila se ve filmu Muž, který věděl příliš mnoho (1956) od Alfreda Hitchcocka a dostala nominaci na Oscara za hudební komedii Noční rozhovor (1959).

Al Jorden se i nadále utápěl ve svých bludech. Později bylo zjištěno, že trpí schizofrenií. Když si v roce 1967 vystřelil mozek z hlavy, neuronila pro něho Doris ani jedinou slzu.

Syn Terry nakonec přijal přijmení po jejím třetím manželovi Martinovi Melcherovi. Stal se úspěšným hudebním producentem. Zemřel v roce 2004 ve věku 62 let. Day zesnula o 15 let později. Paradoxně nikdy nelitovala toho, že si Jordana vzala. „Jinak by se mi nenarodil můj úžasný syn Terry," dodala.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Doris Day

Allthatsinteresting.com: How Al Jorden Made Doris Day's Life A Living Hell

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články