Nejpodivnější vlak New Yorku: Odváží výkaly milionů, jednou to ale dopadlo hodně špatně

Nejpodivnější vlak New Yorku: Odváží výkaly milionů, jednou to ale dopadlo hodně špatně
Zdroj: Shutterstock

V New Yorku žije přibližně devět milionů lidí. Ti denně vyprodukují, kulantně řečeno, až 1 200 tun biologického odpadu. A to je velký problém. Kam to všechno mizí? V tomto případě spíše platí, kam to všechno odjede? O nežádoucí materiál se totiž stará fekální vůz na kolejích, kterému místní přezdívají “Hovínkový vlak”.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 26. 10. 2021 14:00

Do roku 1988 se odpadní vody likvidovaly vypouštěním do oceánu. Po čase ale americké vládě došlo, že to není úplně žádoucí řešení. A tak jednotlivým městům uložila, aby vymyslela způsob, jak se odpadu zbavit šetrněji vzhledem k životnímu prostředí. New York vymyslel speciální vlak.

Nápad za milion

Co tedy takový lidově řečeno hovnocuc vlastně dělá? Jeho úkol je jasný. Musí odvézt tuny odpadu někam, kde to nebude nikomu vadit. To znamená, že se vždy vydá na dlouhou cestu na západ. Americká agentura pro životní prostředí vypracovala studii, podle které je pevný biologický odpad mnohem bezpečnější než chemická hnojiva. Živiny v něm obsažené pomáhají zadržovat vodu v půdě a podporují růst rostlin.

Vedení New Yorku se proto rozhodlo, že nechtěnou hojnost výkalů obyvatel promění v žádoucí hojnost plodin. Zde se nabízí otázka k zamyšlení, zda si Newyorčané vůbec uvědomují, jakou záslužnou činnost vlastně každý den vykonávají.

Čekací listina na fekálie

Farmářům se zpočátku celý nápad s bio hnojivy moc nezamlouval. V roce 1992 se to nakonec rozhodli vyzkoušet v Coloradu a objednali si jeden náklad. A světe div se, ono to fungovalo. Plodiny začaly růst jako divé a po škůdcích nebylo ani památky. To už bylo asi i na ně příliš.

Exkrementy obyvatel New Yorku se doslova přes noc staly velkým hitem. Každý farmář chtěl s nimi pohnojit své pole. Bylo ale zapotřebí obrnit se trpělivostí. Pro velký zájem vznikla čekací listina, a kdo byl v její druhé polovině, musel zvážit návrat k chemickým hnojivům, těch je vždy dostatek.

Trable v Alabamě

Nepříjemné nehody se stávají dnes a denně. Když v roce 2018 cestoval vlak do Alabamy, uvízl a zastavil se v městečku Parrish, jenž čítá pouhou tisícovku obyvatel. Kvůli nesnesitelnému zápachu nemohli lidé ani vycházet ven. Mysleli jsme si, že venku hnije nějaké zvíře, nebo dokonce i člověk,” svěřila se starostka Heather Hall. Po dvou měsících byla naštěstí “tyranie smradem” ukončena a vlak se znovu rozjel. 

Zdroje informací: 

Grunge.com: What you didn’t know about New York city’s poop train 

Npr.org: The poop train’s reign of terror in small-town Alabama has ended 

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Související články

Další články