Tragický život hollywoodské hvězdy Jean Harlow: První platinovou blondýnu zradily vztahy i zdraví, dožila se 26 let

První platinová blondýna: Hollywoodská hvězda Jean Harlow přišla o zdraví, vlasy i bradavky
Zdroj: Wikimedia Commons/George Hurrell, Public domain
První hlavní roli získala Jean Harlow ve filmu Pekelní andělé (1930), který provázelo prokletí. Během natáčení zemřeli čtyři lidé.Paul Bern, druhý manžel Jean Harlow, se zastřelil po dvou měsících manželství. Byl totiž stále ženatý s duševně nemocnou Dorothy Millette, kterou finančně podporoval.Po rozvodu s třetím mužem se Jean Harlow vrátila ke své matce.Ta jí nasadila přísnou dietu. Chtěla, aby se na Jean Harlow opět upřela zář reflektorů. Dávala jí jen tvaroh, plátek ananasu a jednu mrkev. Nic jiného během dne nesměla sníst.+ 2 fotky+ 3 fotky

Ještě předtím, než na hollywoodskou scénu vtrhla Marilyn Monroe, byla tady Jean Harlow. Platinová sexy blondýna, která uměla svým vzhledem dělat pěkné vlny. Za krásou se však ukrýval velmi smutný osobní život plný problémů...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 02. 01. 2023 16:00

Jean Harlow se nejprve objevila v krátkém snímku Není princ jako princ (1929) s Laurelem a Hardym. Během následujících osmi let si zahrála ve 35 filmech. A kdyby nezemřela v pouhých 26 letech, její filmografie by čítala ještě spousty dalších snímků. Spolupráce s touto ”inteligentní blondýnou” prý byla jedna báseň.

Dětství Jean Harlow

Budoucí hollywoodská hvězda se narodila 3. března 1911 v Kansas City ve státě Missouri. Když se její matka rozvedla, odešly spolu do Los Angeles, kde Jean začaly trápit zdravotní problémy. Musela se vypořádat s obrnou, meningitidou a spálou. Když se u ní na sklonku života objevila degenerace ledvin, možná za to mohla právě spála, kterou nijak neléčila. Antibiotika nebyla v té době běžnou záležitostí.

A nezlepšilo se to ani během herecké kariéry. Dvakrát potratila, čelila častým chřipkám, zánětu slepého střeva a zápalu plic. Přesto se dokázala vždy zvednout a jít dál. Zdravotní potíže jí ale způsobila i samotná kariéra. Producenti ji chtěli propagovat jako první platinovou blondýnu v Hollywoodu. Díky tomu vznikla soutěž o deset tisíc dolarů pro toho, kdo z Jean dokáže udělat dokonalou blondýnu. Vyhrál to stylista Alfred Pagano, který jí vlasy barvil pomocí peroxidu, čpavku a dalších “skvělých věcí”. Jean Harlow pak kvůli tomu začaly vypadávat vlasy.

Bradavky Jean Harlow

Než přišly do kin první “mluvící” filmy, němé snímky ze začátku století byly velmi odvážné, mnohdy plné násilí a sexu. Jean si prý kvůli němým rolím často měla postavit bradavky do pozoru ledem, aby jí byly pod tenkými šaty dobře vidět. Jenomže to se nelíbilo vlivným katolíkům, kteří vytvořili takzvaný Haysův kodex, jenž určoval, co se smí a co ne.

Ten ovlivňoval Hollywood až do roku 1968. Jean mohla zapomenout na to, že ještě někdy bude diváky šokovat svou nahotou jako ve filmu Nebezpečná rudovláska (1932). Vlastně spousta dalších herců musela změnit svůj styl. Harlow pak připadla role nevinné dívky odvedle. Nic jiného si už dovolit nemohla.

Na vrcholu kariéry a na osobním dně

Na počátku třicátých let šlo vše jako po másle. Jean Harlow se zařadila mezi nejlépe vydělávající herečky továrny na sny. V soukromí si však sáhla na dno. Stále zápasila se smrtí druhého manžela Paula Berna. Když se trošku oklepala, začala randit se ženatým boxerem Maxem Baerem. Jakmile to zjistila jeho žena, pohrozila, že při rozvodu uvede jako důvod cizoložství.

Studio MGM, kde Harlow zrovna pracovala, chtělo zabránit skandálu. Herečku donutilo ke svatbě s kameramanem Haroldem Rossonem. Manželství vydrželo jen osm měsíců. Herečka se utápěla v alkoholu, který jen prohloubil její již tak vážné zdravotní problémy. Jean Harlow zemřela 7. června 1937 ve věku 26 let.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Jean Harlow

Grunge.com: The Untold Truth Of Jean Harlow

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články