Černý anděl Mary: Bažila po tučných životních pojistkách, jejich vyplácení si zajistila arsenem

První anglická sériová vražedkyně: Mary Ann trávila arsenem své manžele i děti
Zdroj: Unsplash

Ač je Jack Rozparovač považován za prvního anglického sériového vraha, byli před ním i jiní. Třeba černý anděl Mary Ann Cotton. Její zbraní měl být arsen a oběťmi všichni, kdo jí byli schopni zajistit stálý přísun peněz.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 08. 08. 2022 11:00

Mary Ann se zřejmě narodila 31. října 1832 v Low Moorsley v anglickém hrabství Durham. Její otec Michael Robson byl horník, matka Margaret se starala o domácnost a děti. Žádná idylka to ale nebyla. Rodina se musela potýkat s mnoha problémy.

Těžké dětství Mary Ann

Aby se dokázali uživit, musela se rodina Robsonových neustále stěhovat za prací. Kvůli finančním problémům otec doma vládl tvrdou rukou. Než však Mary oslavila desáté narozeniny, spadl její otec do 46 metrů hluboké šachty. Rodině byly jeho ostatky doručeny v sáčku s pečetí Majetek společnosti South Hetton Coal Company.

Jeho smrt znamenala pro rodinu výrazný pokles financí. Navíc jim hrozilo vystěhování z chaty, kterou společnost pronajímala pouze svým zaměstnancům. Margaret se musela vzchopit a začít pracovat jako hospodyně. Když Mary tuto neutěšenou situaci uviděla na vlastní oči, zařekla se, že v budoucnu nikdy nebude chudá.

Rok po manželově smrti se Margaret znovu vdala. Mary si s otčímem ale nesedla do noty. Raději v šestnácti letech odešla z domu a začala pracovat jako zdravotní sestra. Okolí ji považovalo za klidnou dívku se smyslem pro povinnost. Tedy alespoň do doby, než objevila arsen. Pak se z ní stala sériová vražedkyně.

Černý anděl Mary Ann

Po třech letech se Mary vrátila domů a začala pracovat jako švadlena. Provdala se za o šest let staršího horníka Williama Mowbraye, který jí však kýženou finanční stabilitu nepřinesl. Prakticky řešila tytéž problémy, co její rodiče. Navíc se jim narodilo devět dětí, dětství přežila jen dcera Isabella.

Když William zemřel, mohla být konečně alespoň trochu spokojená. Dostala totiž peníze z jeho životní pojistky. Dlouho netruchlila. Zakoukala se do muže, který však byl již zasnoubený a nehodlal to změnit. Zklamaná Mary se rozhodla vzít místo ošetřovatelky v Sunderlandu. Tam o ni projevil zájem jeden z pacientů - inženýr George Ward. V srpnu roku 1865 se konala svatba. O rok později byla vdovou. George měl zemřít na tyfus. Byla to ale pravda? Nebo měl výhodnou pojistku?

Měsíc poté se Mary sblížila s bohatým stavitelem lodí Jamesem Robinsonem. Otěhotněla, ale zanedlouho její dcera a dva Robinsonovi synové onemocněli zánětem žaludku. Ve všech případech zaklepala na dveře smrt. A Mary inkasovala peníze z dceřiny pojistky.

Pád černého anděla

Robinson byl ze všech jejích partnerů nejpodezřívavější. Nelíbilo se mu, že Mary trvá na tom, aby si zřídil životní pojistku. Navíc se dozvěděl, že dluží peníze a nutí jeho starší děti, aby prodaly své cennosti. Okamžitě ji vyhodil z domu. Před životem na ulici ji zachránila kamarádka Margaret Cotton, neboť ji představila svému ovdovělému bratrovi Frederickovi. Pomáhala mu hlídat jeho dva syny, než náhle zemřela na zánět žaludku. A tehdy na scénu vstoupila Mary utěšitelka. Utěšovala ho tak dobře, že i on zemřel na zánět žaludku. Ale až po svatbě...

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Dynalles🌺 (@dynalles_)

Nekalé praktiky černého anděla objevil náhodou až farní úředník Thomas Riley. Požádal Mary, zda by se nepostarala o někoho s neštovicemi. Moc se jí do toho nechtělo, začala se vymlouvat na děti a že se o ně musí starat, zvláště o chlapce Fredericka. Vyprávěla Thomasovi o tom, jak je kluk nemocný a patrně již dlouho nebude žít. Když o pět dní později zemřel, Riley šel své podezření nahlásit na policii. Ta však zjistila, že je vše v pořádku.

Až na to znovu upozornili novináři, kteří si vypátrali, kolik měla manželů, provedla se další pitva. A ta prokázala přítomnost arsenu v těle. Mary Ann byla za vraždu odsouzena k smrti oběšením. Poprava byla vykonána 2. března 1873. Až do samotného konce tvrdila, že je nevinná. Umírala několik minut. Oprátka šibenice byla, možná záměrně, příliš krátká. Ostatní vraždy se jí prokázat nepodařilo.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Mary Ann Cotton 

Ciekawostkihistoryczne.pl: Mary Ann Cotton

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články