Veselá vražedkyně Jane: Otrávila prý přes 100 důchodců, chtěla slyšet jejich poslední výdech

Veselá vražedkyně Jane: Otrávila prý přes 100 důchodců, chtěla slyšet jejich poslední výdech
Zdroj: Pixabay

Jane Toppan alias veselá Jane byl ten typ zdravotní sestry, který mají pacienti rádi. S vřelým úsměv je vždy ujišťovala, že vše bude zase dobré. Nešlo ale ve skutečnosti o nasazenou masku, jenž měla zakrýt temné tajemství? Jane prý zabila přes 100 lidí...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 17. 02. 2022 14:00

Jane Toppan se narodila v roce 1854 v Bostonu jako Honora Kelley, třetí dcera irských přistěhovalců. Neměla šťastné dětství. Matka Bridget podlehla tuberkulóze, otec Peter zase holdoval alkoholu, který jen zhoršoval jeho duševní nemoc. A v rodině nebyl jediný. Nellie, nejstarší ze tří dcer, dožila v sanatoriu.

Děti v útulku

Když bylo Jane šest let, rozhodl se Peter, že dvě mladší dcery umístí do útulku pro chudé děti. Nebyl schopný se o ně postarat. Tam se dívky začaly intenzivně připravovat na povolání pomocnic v domácnosti. Pro Delii, o dva roky starší Janeinu sestru, to však dopadlo špatně. Místo služby raději skončila na ulici, kde se z ní stala prostitutka, holdující stejné neřesti jako její otec.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Hyaena Gallery (@hyaenagallery)

Několik let po nástupu do sirotčince se Jane ujala rodina Toppanových. Dívka získala nové jméno i příjmení. Opatrovníci již jedno dítě měli, dceru Elizabeth. Jane si k ní ale nikdy nenašla cestu. Možná proto, že se Elizabeth nemusela o nic starat. Jako bohatá dědička měla zajištěnou budoucnost. Jane byla na vše sama. Vztahy v náhradní rodině se časem jen zhoršily. Jane se cítila být spíše v pozici služebné nežli dcery. Nemohla ani odejít z domova, aby získala lepší vzdělání, či se vdát.

První vraždy veselé Jane

V jednatřiceti letech se Jane konečně podařilo odejít. A zamířila si to rovnou do nemocnice v Cambridgi, kde nastoupila do ošetřovatelské školy. Pacienti ji vychvalovali do nebes. Byla k nim vždy milá. Proto jí také začali říkat veselá Jane. Mezi ostatními studentkami ale oblíbená nebyla. Jednak kvůli své složité povaze, a rovněž lžím, kterými se snažila zatajit svůj skutečný původ.

Jednou se Jane nechala slyšet, že je zbytečné nechávat staré lidi naživu. V tom okamžiku se projevila její skutečná, temná osobnost. Jelikož měla neomezený přístup k lékům, začala seniorům podávat různé dávky morfinu a atropinu a sledovala, co to udělá s jejich nervovým systémem. Nejvíce ji prý fascinovala chvíle, kdy pacient vydechl úplně naposledy. Kvůli falšování dokumentů se zatím nemusela obávat dopadení.

Po ukončení studia jí nabídli práci v prestižní nemocnici v Massachusetts, kde pokračovala ve svých zvrácených pokusech. O rok později ale dostala výpověď. Důvodem nebylo odhalení pravdy, nýbrž usvědčení ze lhaní a drobných krádeží. Nutkání zabíjet však bylo příliš silné. Rozhodla se, že bude ve svém zrůdném tažení pokračovat jako soukromá ošetřovatelka.

Anděl smrti

Oblíbeným vražedným nástrojem veselé Jane byla sklenice minerálky se směsí morfia a atropinu. A smůlu neměli jenom pacienti, rozhodla se zlikvidovat své spolubydlící, manžele Dunhamovy, ale i rodinu Davisových, s nimiž trávila jedno léto na Cape Codu. V jejich případě však nebyl motivem vraždy “poslední výdech”, ale Janeiny nesplacené dluhy. Ty také přispěly k jejímu pádu.

Po jedné z těchto smrtí požadovali rodinní příslušníci toxikologický rozbor, který odhalil v těle oběti přítomnost jedu. Po zatčení se veselá vražedkyně přiznala k 31 otravám, některé zdroje ovšem uvádějí, že ve skutečnosti mohlo jít o víc než 100 obětí. Ona sama řekla, že zabila víc nemohoucích lidí než kdokoliv jiný. Soud ji shledal nepříčetnou, takže zbytek života strávila v psychiatrické léčebně v Tautonu.

Proč jí to ale tak dlouho procházelo? Většinu obětí tvořili staří lidé, jejichž smrt byla považována za přirozenou. Jedna ze sester, jež se o ni poté v ústavu starala, vypověděla, že se ji Jane snažila několikrát přesvědčit, ať vezme morfin a jdou se spolu na oddělení pobavit. „Uvidíš,” říkala prý s jiskrou v oku a širokým úsměvem na rtech. „Až budou umírat, nastane ta pravá legrace...”

Zdroje informací:

Wikimedia.org: Jane Toppan

Ciekawostkihistoryczne.pl: Wesoła Jane – seryjna morderczyni, która zabijała z uśmiechem na ustach

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články