Pobožná vražedkyně: Andrea Yates utopila své děti, aby je ochránila před ďáblem

Pobožná vražedkyně: Andrea Yates utopila své děti, aby je ochránila před ďáblem
Zdroj: Profimedia

Andrea Yates působila na první pohled jako úplně normální máma pěti dětí. V roce 2001 si však usmyslela, že musí své potomky ochránit před pekelnými mocnostmi. Způsob, kterým se to rozhodla udělat, byl však více než děsivý.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 12. 08. 2021 14:00

Andrea to neměla nikdy lehké. Celý život bojovala s duševními problémy. V dětství to byly sebevražedné myšlenky a bulimie. V dospělosti se dostavila schizofrenie, deprese a blouznění. Přesto se jí podařilo dlouhou dobu žít zcela normálně. Když jí ale rodinný přítel nasadil svými apokalyptickými řečmi brouka do hlavy, rozhodla se pro nesmyslný způsob, jak své děti uchránit před ďáblem. Utopila je ve vaně.

Velká biblická rodina

Andrea byla již od svých školních let velmi rozporuplnou osobou. Na jednu stranu se jí dařilo, byla kupříkladu kapitánkou plaveckého týmu, na druhou však bojovala s poruchou příjmu potravy a sebevražednými myšlenkami. Ale i přes tyto těžkosti zdárně odmaturovala v roce 1986 na texaské zdravotní škole. O tři roky později se v práci seznámila s Russellem Yatesem. Byla to láska na první pohled. Oba byli silně věřící, takže si v názorech na život dokonale sedli. Po několika letech společného soužití přišla v roce 1993 na řadu i svatba.

Slíbili si, že budou mít tolik dětí, kolik jim dovolí příroda. A ta jim evidentně přála. Během sedmi let se jim narodili čtyři chlapci a jedna holčička. Všichni dostali biblická jména: Noe, Jan, Pavel, Lukáš a Marie. Zdálo se, že je vše perfektní. Jenomže nebylo. Po každém porodu upadala Andrea do větší a větší deprese. A aby toho nebylo málo, na scéně se objevil Michael Woroniecki, jehož učení otrávilo Andreinu již tak narušenou mysl.

Šílený klerik Michael Woroniecki

Její manžel Russell se s Woronieckim znal už od vysoké školy. Byl to nezávislý klerik, který je přesvědčil o tom, že dle Boha by měli žít velmi stroze. V roce 1997 se tak celá rodina přestěhovala do obytného vozu, který jim velkoryse zakoupil právě Woroniecki. Přikázal jim také, aby své děti začali vyučovat doma. O dva roky později ale Andrea celou situaci nezvládla a záměrně se předávkovala antidepresivy. Přežila, avšak na deset dní upadla do kómatu.

Po propuštění z léčení se ale její stav ještě více zhoršil. Russell ji jednoho dne našel, jak si u krku drží nůž a prosí o smrt. Vzala si totiž do hlavy, že své děti špatně vychovala, tudíž jsou odsouzeny k věčnému utrpení v pekle. „Byl to absolutní nesmysl, za vše mohl Woroniecki,” nechal se později slyšet Russell. A tak Andrea znovu putovala do nemocnice. Tentokrát se jí ujala doktorka Eileen Starbranch, jenž ji velmi brzy zařadila do pětice nejvíce duševně postižených pacientů, které kdy vůbec léčila. Kvůli tomu ženě předepsala silné antipsychotikum Haldol. Zdálo se, že je účinné. Andrea začala o sebe znovu pečovat a obnovila domácí vzdělávání svých dětí. Bylo to ale pouze příslovečné ticho před bouří.

Musela je zachránit před ďáblem

Psychiatři naléhali na Andreu, aby již neměla další děti, poporodní deprese by totiž u ní mohla spustit nezadržitelnou lavinu problémů. Bohužel je neposlechla. Po narození Marie si pořídili skromný dům v Clear Lake v Texasu, kde se Andrea po smrti svého otce oddala studiu Písma. Vše ostatní šlo stranou, včetně kojení Marie. O pár týdnů později vysadila i Haldol. Bylo tak jen otázkou času, kdy to skončí jednou velkou tragédií.

Když 20. června 2001 odešel Russell do práce, myslel, že o hodinu později k nim přijde jeho matka, která převezme péči o děti a zároveň pohlídá Andreu. Než však k tomu došlo, stihla Andrea uskutečnit svůj zvrácený plán. Nejprve ve vaně utopila šestiměsíční Marii. Poté si postupně došla pro čtyři syny, kteří zrovna snídali v kuchyni. Když nejstarší, sedmiletý Noe uviděl mrtvé tělíčko své sestry, pokusil o útěk. Andrea ho ale dokázala chytit.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený El Querellante (@el_querellante24)

Jakmile dokonala svůj hrůzný čin, zavolala na policii a svému muži, aby se ihned vrátil domů. U výslechu Andrea vypověděla, že jen tímto způsobem mohla děti ochránit před věčným zatracením. Státní žalobkyně Kaylyn Williford požadovala trest smrti, porota však obviněnou shledala nepříčetnou. Odsoudili ji k doživotnímu vězení s možností podmínečného propuštění v roce 2041.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Andrea Yates

Allthatsinteresting.com: Andrea Yates, Texas Woman Who Drowned Her Kids To Save Them From The Devil

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články