Film Ticho před bouří: Proč získal roli uzavřeného Bakera Dilla právě Matthew McConaughey

Ticho před bouří stojí za zhlédnutí
Zdroj: Bonton Film

Dnes se v českých kinech začne promítat film se skvělým hereckým obsazením. Krásnou Anne Hathaway ve filmu doplní neméně talentovaný herec Matthew McConaughey. Casting započal asi půl roku před zahájením natáčení Ticha před bouří a jednou z prvních obsazených rolí byla postava Bakera Dilla. Proč ji získal právě tenhle oblíbený herec?

Pavel Dvořák
Pavel Dvořák 30. 01. 2019 10:52

Scenárista a režisér thrilleru Ticho před bouří Steven Knight měl od začátku jasno. Matthew McConaughey.

Nikdo není lepší než Matthew. Dill musí být trochu prudší, výrazný, postava, kterou nelze hned prohlédnout, někdo, kdo je uzavřený, a tak jsem si Matthewa představoval. Hlavním hrdinou je totiž chlap, který toho hodně zažil, sloužil v armádě a moře ho vyplavilo na rajský ostrov. Musíme ale zároveň cítit, že jde opravdu o muže protřelého životem. Nesnaží se schovávat před tím, co se mu v životě událo, ale chce bezpochyby ochránit ostatní před tím, co nosí v sobě. Představa, že by roli hrál Matthew, se nám zamlouvala od začátku. Matthewa scénář nadchl a s rolí velmi rychle souhlasil, vypráví Knight.

Že chce ve filmu hrát, věděl Matthew McConaughey okamžitě. „Vzpomínám, že jsem Stevenovi psal: ,Nic neměň. Prosím, neměň ani slovo.‘“ Různé roviny, které příběh tvoří, ho velmi zaujaly. Na první pohled jde o muže posedlého chycením ryby, ale pod povrchem této dějové linky film řeší, co je a co není realita. „Musím ovládnout svou vůli, najít si cestu ke konci příběhu. Jsem detektivem vlastního života a musím odhalit, co je skutečné.“

Po obsazení McConaugheye začali producenti sestavovat zbytek hereckého ansámblu. Anne Hathaway si scénář zamilovala a skutečnost, že s McConaugheyem už pracovala, představovala velkou výhodu. „Vzájemně si důvěřovali, což je pro roli velmi důležité. Pojí je blízké přátelství – že jsme je pro film získali, bylo zásadní,“ dodává Knight.

Když ve své schránce objevila e-mail se scénářem od Stevena Knighta, byla Anne Hathaway nadšená.

Nemohla jsem uvěřit tomu, co čtu. Kvalita nejen dialogů a zápletky, ale i režijních poznámek byla tak vysoká…“ Hathaway obdivovala Kareninu odvahu a zaujalo ji, že ji definovala láska k vlastnímu dítěti a každé rozhodnutí přijímala s vědomím, že chce pro syna to nejlepší. Anne Hathaway oslovila také možnost zahrát si matku, která na povrchu zdánlivě působí „velmi něžně a mírně, ale uvnitř skrývá opravdovou bojovnici“.

Také pro Diane Lane bylo pracovat s Knightem rozhodující příležitostí. Je úžasný v tom, co dělá. Podle mě je tento scénář přímo od srdce. Vzpomínám si, že jsem si s ním na dálku volala a snažila se porozumět jemu a tomu, co chce, protože napsal scénář a ve svých uších slyší, jak moc jsou postavy věrné tomu, jak je vytvořil.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články