První americká sériová vražedkyně: Lavinia Fisher šla na šibenici ve svatebních šatech

První americká sériová vražedkyně: Lavinia Fisher prý měla pod hostincem chodby plné kostí
Zdroj: Unsplash

Lavinia Fisher provozovala na počátku 19. století hostinec kousek od Charlestonu. K hostům se měla chovat vždy mile. Jenže ty movitější otrávila oleandrovým čajem. Počet jejích obětí se měl vyšplhat až k číslovce sto. Stala se tak první americkou sériovou vražedkyní?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 16. 06. 2022 14:00

O tom, zda Lavinia Fisher byla, či nebyla vražedkyní, panují neustálé dohady. S jistotou víme jen to, že skutečně vlastnila hostinec a že byla odsouzena za loupež. Někteří lidé ale tvrdí, že se po jejím zatčení našly pod hostincem stovky lidských kostí. Byla to pravda, nebo jde jen o pouhý mýtus?

Lavinia Fisher a její dům hrůzy

Lavinia a její manžel John byli v Charlestonu velmi respektováni. Jejich hostinec byl velmi vyhlášený. Každý obchodník a cestující se u nich cítil jako doma, takže ani nevadilo, že má Lavinia poněkud pochybnější pověst. Jinými slovy byla trochu do větru. Svou krásu a mládí měla využívat k tomu, aby od hostů vymámila jejich aktuální finanční situaci. Pokud byl někdo dostatečně bohatý, dostal oleandrový čaj.

Její manžel John se pak měl vplížit do pokojů tvrdě spících mužů, kde měl ukrást, co se dalo. A co se stalo s otrávenými hosty? Existují tři verze: buď je likvidoval samotný John, nebo je pohřbili pod domem, či propadli speciálním otvorem v podlaze. Takové zkazky vznikly z toho, že John i Lavinia byli součástí gangu, jenž kradl dobytek a podváděl při pokeru.

Konec vražedkyně

Obyvatelé Charlestonu se rozhodli vzít spravedlnost do svých rukou a obsadili hostinec Fisherových. Všechny lidi vyhnali ven, nechali tam jen jednoho muže, který měl objekt hlídat. Další den ráno si pro něj přišla Lavinia s kumpány. Nešťastník doufal, že k němu bude milosrdná, ale prý ho začala dusit, načež mu hlavou prorazila skleněnou výplň. Naštěstí se mu podařilo uprchnout.

V hostinci se pak vše začalo pomalu vracet do starých kolejí. Jako další se v něm objevil John Peoples. O vražedných choutkách Lavinie ale již věděl, a tak nabízený čaj raději nenápadně vyléval. Ve svém pokoji si také nelehl na postel, ale podřimoval v křesle. A nebyl tam sám, přizval si několik svědků. Ti všichni měli vidět, jak během okamžiku zmizela v podlaze celá postel. Policie začala rychle jednat, konečně se jim naskytlo přesvědčivé svědectví.

Lavinia Fisher nenašla klid ani po smrti

V únoru roku 1819 obklíčil šerif s několika pomocníky hostinec a násilně z něj vyvedl všechny osoby. Když po prohlídce zjistil, že se uvnitř nachází kůže ukradené krávy, nechal celý objekt zapálit. Fisherovi byli následně transportováni do věznice. Podle vyprávění pak měli strážníci objevit u domu síť tajných chodeb s ostatky zavražděných hostů.

Soud jim kvůli tomu udělil trest smrti. Po vynesení rozsudku se pokusili o útěk z vězení, avšak neúspěšně. V den popravy si Lavinia oblékla svatební šaty a prosila přihlížející o milost. K šibenici ji museli doslova odtáhnout. Nakonec se se svým osudem smířila. Dodnes ale není jisté, zda se manželé dopustili těchto vražd, anebo šlo o pouhé pomluvy. Podle pověsti měl duch Lavinie uvíznout ve vězení, kde strávila poslední rok života. Naznačuje to, že se nesmířila s křivdou a ve skutečnosti byla nevinná?

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Lavinia Fisher

Allthatsinteresting.com: The Legend Of Lavinia Fisher The Woman Said To Be America’s First Female Serial Killer

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články