Tragický život hollywoodské hvězdy Frances Farmer: Alkoholové dýchánky vystřídala svěrací kazajka a ledové lázně

Hollywoodská hvězda Frances Farmer: Hrála s Carym Grantem, život jí zničil alkohol
Zdroj: Wikimedia Commons/Los Angeles Times, CC BY 4.0

V polovině 20. století bylo v Americe jen málo hereček slavných jako Frances Farmer. Hrála po boku Binga Crosbyho a Caryho Granta a její kariéra šlapala jako dobře promazaný stroj. Soukromí Frances Farmer však bylo jedna velká tragédie...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 08. 03. 2023 16:00

Hvězda Hollywoodu trpěla depresemi a přeludy, což ji přivedlo do blázince, kde prý byla zneužívaná. Existuje dokonce fáma, že podstoupila lobotomii. Její příběh se stal natolik populární, že žije dodnes.

Raná léta Frances Farmer

Narodila se 19. září 1913 v Seattlu. Po rozvodu rodičů (byly jí čtyři roky) se s matkou Corou přestěhovala do Kalifornie. Dlouho tam ale nepobyla. Krátce poté se vrátila k otci Ernestovi. Matka totiž zjistila, že aby mohla "efektivně" pracovat, bude se muset vzdát péče o malou Frances. Obojí prý nebylo možné zvládnout.

Neustálé pendlování mezi domácnostmi si Frances začala kompenzovat tvůrčím psaním. Na střední škole získala cenu za esej s názvem "Bůh umírá". Láska k psaní ji přivedla ke studiu žurnalistiky na Washingtonské univerzitě. V tomto oboru však nesetrvala. Nakonec vyslyšela pravé volání a začala se angažovat v divadle. Hrála v mnoha univerzitních hrách. V roce 1935 se rozhodla odejít do New Yorku, kde měla rozjet kariéru divadelní herečky.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Danilo Rossi (@smilerom71)

Jenomže místo toho podepsala sedmiletou smlouvu s Paramount Pictures, díky čemuž se začala objevovat v béčkových filmech. O rok později si zahrála ve westernu Rhytm On The Range s Bingem Crosbym, což z ní přes noc udělalo hvězdu. Následovala komedie The Toast of New York s Carym Grantem. Vedoucí studia Paramount, Adolph Zukor, jí pak řekl, že by se měla začít chovat jako hollywoodská star. Frances to však odmítla, chtěla být za každou cenu profesionálkou. Přesunula se do severní části New Yorku, kde si jí všiml dramatik a režisér Cilifford Odets. Nabídl jí roli v představení Golden Boy, které Frances zajistilo celonárodní uznání. Na stříbrné plátno se tak vracela jen občas. Pak se ale vše začalo hroutit...

Bouřlivý život Frances Farmer

Poprvé se provdala za jednoho herce z Paramountu, s nímž se seznámila krátce po podpisu smlouvy. Manželství však trvalo jen krátce. A když ještě k tomu odmítla roli ve filmu Take A Letter, Darling, filmové studio s ní zrušilo spolupráci. Toto zklamání začala řešit alkoholem. Za řízení v opilosti dostala pětisetdolarovou pokutu, soudce jí pak navíc zakázal pít. Pokutu však nebyla schopna zaplatit. Kvůli tomu na ni soud 6. ledna 1943 vydal zatykač.

O osm dní později ji policisté našli v hotelu Knickerbocker, kde byla zase opilá... a zcela nahá. To jí vyneslo 180 dní za mřížemi. Po vynesení rozsudku se začala prát s vězeňskou stráží, což jí zajistilo popularitu zejména v bulvárních plátcích. Dokonce museli vzpouzející se herečce sundat boty, aby je po cestě do cely neukopala. U soudu byla rovněž přítomná její švagrová, která souhlasila s tím, že by ji bylo lepší převést na psychiatrii. Frances Farmer tak nakonec skončila na devět měsíců v kalifornském Kimball Sanitarium.

Z ústavu si ji přijela vyzvednout matka, která ji převzala do opatrovnictví. Moc dlouho jim to ale nefungovalo. Na konci března roku 1944 opět skončila v blázinci, kde si pobyla ještě další tři měsíce. Na svobodě nezůstala dlouho, v roce 1946 šla do sanatoria na dalších pět let.

Zneužívání Frances Farmer

Právě během tohoto nešťastného období se objevily fámy, že nedobrovolně podstoupila lobotomii. Tato informace byla ale čistě smyšlená a vzešla z pera spisovatele Williama Arnolda, který o ní v roce 1978 napsal knihu s názvem Shadowland. Ve skutečnosti měl lobotomii na poslední chvíli zabránit hereččin otec. To ale neznamená, že Frances nebyla v nemocnici zneužívána. V posmrtně vydané autobiografii jsme se mohli dočíst, že ji znásilnili zřízenci, také se musela vypořádat se zkaženým jídlem a krysami. Výjimkou nebylo ani mučení ledovými lázněmi.

Jenomže byla i to pravda? Knihu dokončila její kamarádka Jean Ratcliffe, jenž mohla některá místa vyšperkovat v naději, že se z toho v budoucnu možná stane film. Ať už to bylo jakkoli, Frances Farmer se definitivně dostala ze spárů psychiatrů 25. března 1950.

Boj o vlastní život

Ze strachu, že by ji matka mohla znovu umístit do ústavu, se Frances přestěhovala a požádala o zrušení opatrovnictví. Soud jí vyhověl. Po smrti obou rodičů se usadila v Kalifornii. Tam se seznámila s televizním manažerem Lelandem Mikesellem, který ji přesvědčil, aby se vrátila před kamery. Později si ho i vzala, ale manželství vydrželo jenom několik let.

V roce 1957 odjela do San Francisca, kde započala v show Eda Sullivana své comebackové turné. Vrátila se také do divadla a točila další filmy. Příležitost pracovat v divadle ji přivedla do Indianapolisu, kde jí pobočka NBC nabídla moderování pořadu zaměřeného na staré filmy. Souhlasila.

Jenomže i když konečně stála na vlastních nohou, stále ji ovládal alkohol. Jakmile se na natáčení objevila opilá, dostala výpověď. Zůstalo jí jen divadlo, kde ji nikdo nesoudil. Tam vždy sklízela bouřlivé ovace. V roce 1970 jí byla diagnostikována rakovina jícnu. Frances Farmer zemřela ještě tentýž rok v srpnu. Bylo jí 57 let.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Frances Farmer

Allthatsinteresting.com: The Infamous Story Of Frances Farmer, Hollywood's Original Bad Girl

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články