Zapomenutý příběh Rosemary Kennedy: Podstoupila lobotomii, aby její bratr John mohl jít do politiky

Tragický osud sestry prezidenta Kennedyho: Aby se zamezilo skandálu, Rosemary podstoupila lobotomii a žila v ústavu
Zdroj: Wikimedia Commons/Photograph by Richard Sears in the John F. Kennedy Presidential Library and Museum, Boston., Public domain

Rodina Kennedyů byla pro mnohé Američany symbolem svobody. Pro Rosemary však příjmení Kennedy znamenalo strávit několik desítek let v blázinci a podstoupit lobotomii. Proč se jí rodina chtěla zbavit a držela ji v ústraní?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 08. 2022 14:00

Rosemary Kennedy, která je na úvodní fotografii vpravo, se narodila 13. září 1918 v Massachusetts. Těžké to měla ještě před narozením. Sestra na porodním sále odmítala přistoupit k zákroku bez přítomnosti lékaře, který se opozdil. Plod tak do jeho příchodu zadržela v porodním kanále. Kvůli tomuto neprofesionálnímu rozhodnutí se však Rosemary narodila s mentálním postižením, do mozku se jí totiž nedostalo potřebné množství kyslíku.

Duševní problémy Rosemary Kennedy

Přestože vypadala jako zbytek Kennedyových (světlé oči a tmavé vlasy), její rodiče ihned poznali, že s ní něco není v pořádku. Především nedokázala se svými sourozenci držet krok. Zatímco si hráli venku s míčem, ona seděla na zápraží a jen je sledovala. To v ní vyvolávalo určitý druh záchvatů, jenž souvisely s jejími duševními problémy.

Ve dvacátých letech minulého století však byly duševní choroby silně stigmatizovány. Její matka Rose tak raději najala soukromého učitele a Rosemay později přešla na internátní školu. Šlo především o to, aby neskončila někde v ústavu. Tato výchova a vzdělání jí skutečně prospěly. Stala se z ní vřelá a milá dívka, která se na veřejnosti vždy chovala tak, aby svým rodičům udělala radost.

Útěk před nacisty

V Anglii se Rosemary ujaly jeptišky, které ji připravovaly na povolání asistentky učitele. V roce 1940 se ale kvůli narůstající nacistické agresi musela celá rodina vrátit do Spojených států. I tam sice začala studovat pod dohledem jeptišek, její chování se ale změnilo. Prý v noci chodila do barů, kde se seznamovala se zcela cizími muži.

A právě v té době Joseph Kennedy připravoval své dva nejstarší syny na politickou kariéru. Všechny skandály se musely držet pod pokličkou. Co si ale počít s Rosemary? Na to měl odpověď doktor Walter Freeman. Nabídl lobotomii. A Joseph, ač byla tato metoda ještě stále v plenkách, souhlasil.

Smutný osud Rosemary Kennedy

Lobotomii podstoupila ve třiadvaceti letech. Během zákroku jí byly do lebky vyvrtány dva otvory, kterými bylo přerušeno spojení mezi prefrontální kůrou a zbytkem mozku. Během celé operace byla Rosemary vzhůru a komunikovala s okolím. Dokonce svým sestrám recitovala básně. Jakmile přišla o řeč, už se vědělo, že je po všem. Začala mít také problémy s motorikou.

V ústavu pak strávila dvacet let. Nikdo se na ni nepřišel podívat. Až Josepha Kennedyho skolila mrtvice, rozhodla se Rose, že navštíví Rosemary. Ta však na to uměla zareagovat pouze násilným výpadem. A právě tehdy si rodina uvědomila, jak jí ublížila, což je dovedlo k prosazování práv postižených. Poté se Rosemary znovu shledala se svou rodinou a dožila v pečovatelském domově v Jeffersonu ve Wisconsinu. Rosemary Kennedy zemřela 7. ledna 2005, dožila se 86 let.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Rosemary Kennedy

Allthatsinteresting.com: The Forgotten Story Of  Rosemary Kennedy, Who Was Lobotomized So That JFK Could Succeed

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články