Jak dětem pomoci zvládnout rozvod rodičů: Nikdy o svém partnerovi nemluvte jako o ex, varují psychologové

Jak dětem pomoci zvládnout rozvod rodičů: Nikdy o svém partnerovi nemluvte jako o ex, varují psychologové
Zdroj: Shutterstock

Se svým protějškem už se v manželství jenom trápíte a tušíte, že nejlepším řešením by byl rozvod. Jenže máte děti a je nad slunce jasné, že ty vaše rozluka poznamená. O tom, jak správně komunikovat s potomky v případě rozvodu rodičů, pojednává článek renomované autorky psychologických příruček Tanith Carey, který otiskl list The Sun.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 24. 10. 2021 09:00

Otevřeně se k otázce rozchodu rodičů a jeho dopadu na děti nedávno postavila zpěvačka Adele (33). Přiznala, že když se rozváděla s exmanželem Simonem Koneckim, jejich tehdy osmiletý syn Angelo jí kladl nepřeberné množství rafinovaných a přitom nevinných otázek, na které mu nedokázala odpovědět.

Jak tedy správně mluvit s dítětem o rozchodu rodičů?

Děti 2 - 6 let: Neříkejte jim, že se táta s mámou už nemají rádi

Zatímco starší děti už tuší, že mezilidské vztahy jsou komplikované, malé děti je vidí černobíle a to hlavní, co je zajímá, je, jak se rozchod rodičů dotkne jich samotných. Pokud jim řeknete, že se rozcházíte proto, že se tatínek s maminkou už nemají rádi, začnou se bát, že se něco podobného může přihodit i ve vašem vztahu k nim.

Proto se dítě může uchýlit k regresi. Začne se chovat, jako by bylo o několik měsíců či let mladší. Může se počůrávat nebo na vás bude více závislé. Věří přitom, že když se bude chovat jako mladší, věci se vrátí do starých kolejí.

Jak pomoci: Pečlivě važte slova. Vyvarujte se tvrzení, že už se s druhým rodičem nemáte rádi. Vypadalo by to totiž, že stejně může vyprchat i vaše láska k dítěti. Řekněte mu třeba: "Táta s mámou už spolu sice nebudou bydlet, ale oba tu pro tebe vždycky budou a budou tě milovat."

Vysvětlete mu, že spolu máte problémy, které s ním nesouvisejí. A že oba budete spokojenější, pokud budete žít odděleně. Jednejte tak, aby dítě změnu pocítilo co nejméně. Zachovejte denní rituály, zvyklosti. Nechte dítě, aby namalovalo, jak se cítí, nebo sehrálo scénku s hračkami, pomocí níž vyjádří své emoce.

Děti 7 - 11 let: Ujistěte je, že ony za nic nemůžou

Děti v tomto věku už mají představu, jak by měla vypadat rodina. A že děti by měly žít s mámou a tátou. Když se pak rodiče rozvedou, cítí hlavně vztek, že toto pravidlo bylo porušeno. A často se domnívají, že na vině jsou ony. "Děti v tomto věku se považují za středobod všeho dění, proto často dospějí k závěru, že i rozvod rodičů nějak souvisí s nimi," tvrdí dětský klinický psycholog Angharad Rudkin. Často také fantazírují o tom, že je v jejich moci dát rodiče zase dohromady.

Důležité je také si všímat jejich chování ve škole. Pokud dítěti v tomto věku vezmete jistotu v podobě rodiny, může si frustraci vybíjet na kamarádech.

Jak pomoci: Nezdráhejte se kontaktovat školu a ozřejmit jim, co se u vás doma děje. Učitelé tak snáze porozumí změně v chování vašeho dítěte i tomu, pokud se dítě najednou nebude schopné soustředit na učení.

Mluvte s potomkem o jeho pocitech a vysvětlete mu vše, co nepochopil správně. Hlavně pokud narazí na myšlenku, že rozvod je jeho vina. Nikdy také o svém bývalém manželovi či manželce nehovořte jako o ex. Říkejte vždy jen máma nebo táta, to proto, aby bylo jasné, že tyto vaše role se nemění. Na prahu puberty je důležité, abyste si s dítětem vybudovali pevný vztah.

Děti 12 - 16 let: Řeknete jim, že nemusí milovat vaše nové partnery

Zatímco malé děti se uchylují k regresi, teenageři mají vinou rozvodu rodičů pocit, že najednou dospěli. Rodina je v troskách a oni nevidí důvod, proč by měli nadále dodržovat nastavená pravidla, jako dělat úkoly do školy nebo chodit domů včas.

Spousta teenagerů se také uchyluje k agresivnějšímu chování nebo se snaží odpoutat od rodiny, ač na to ještě není zralá. Experimentovat mohou také s alkoholem, drogami nebo sexem, aby si kompenzovali to, co se děje doma.

Jak pomoci: I když se zdá, že váš teenager raději tráví čas s kamarády někde venku, neznamená to, že ho nezajímá, co se děje doma. Ujistěte se proto, aby dítě trávilo s každým z rodičů nějaký čas o samotě. Tím získá pocit, že je pro vás stále důležité a máte ho rádi.

Teenageři se také těžce smiřují s novým partnerem svého rodiče. Vidí ho jen jako dalšího dospělého, který je bude chtít vychovávat. Vysvětlete proto dítěti, že vašeho nového partnera nemusí milovat ani že se nemusí cítit provinile vůči druhému rodiči, když spolu budou vycházet.

Děti starší 17 let: Ujistěte je, že nemusí volit mezi vámi a ex

V tomto věku si děti často kladou za vinu, že jste setrvávali v nefunkčním manželství jen kvůli nim. Tuší, že jejich dětství je u konce a mají obavu, že bylo vlastně jen jedna velká lež. Podle průzkumů může rozvod rodičů vyvolat v mladých lidech nedůvěru v partnerské vztahy.

Jak pomoci: Vaše dítě už je nyní tak velké, že pochopí i důvody, které vás k rozvodu vedly. Vyvarujte se ale toho, abyste na druhého rodiče kydali špínu. To si nechte pro kamarádku nebo psychologa. Nechte dítě prožít smutek, vztah rodičů ho totiž provázel celé dětství. Pamatujte, že váš rozvod se vašeho potomka bude týkat celý život. Bude přemýšlet, jak vyřešit Vánoce, koho pozvat na svatbu nebo oslavu narozenin. Ujistěte ho proto, že si nikdy nebude muset vybírat mezi vámi a vaším expartnerem.

Zdroj informací:

Thesun.co.uk

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články