Krvavé rituály i nelidské popravy: Lužické hory ukrývají jedno z nejnegativnějších míst v Česku

Lužické hory
Zdroj: Wikimedia Commons/Petr Kinšt, CC BY-SA 3.0
Lužické hory se nacházejí na severu Česka a východě Německa. Většina jejich území patří do chráněné krajinné oblasti.V Lužicích také můžeme hledat prapůvod českého sklářství. Ve středověku zase tato oblast patřila horníkům.Lužické pohoří je oblíbenou turistickou destinací.
Lužické hory nabízejí úchvatný pohled i z kokpitu letadla.+ 11 fotek+ 12 fotek

Lužické hory nabízejí kromě krásné přírody také spoustu zajímavých míst pro ty, kteří milují záhady a tajemno. Třeba pravěké obětiště Ortel, nebo místo starobylých rituálů nazývané Klíč.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 03. 07. 2021 16:00

Lužické hory jsou nevelké pohoří na severu Česka a východě Německa. Jejich území patří do chráněné krajinné oblasti. Ve středověku zde byla velmi hojná hornická činnost. Nyní jsou hory vyhledávaným turistickým místem, a to hlavně díky skalním městům, zříceninám hradů a lidové architektuře.

Pravěké obětiště Ortel

Kopec Ortel (554 metrů) je skutečně úchvatný. Příroda ho vymodelovala do krásného pravidelného tvaru. A možná právě proto přitahoval naše předky. Dle psychotroniků jde o jedno z nejnegativnějších míst v Česku. Podle pověsti měl Ortel sloužit jako obětiště. Ale to není vše. Alternativní název Ortelu je Trpasličí vrch. Na hoře si prý měli na plochém kameni péct chleba právě trpaslíci. Od věci není ani samotný název Ortel. V minulosti tam totiž bývalo popraviště...

Starobylé rituály na vrchu Klíč

Kuželovitý vrch Klíč je čtvrtým nejvyšším kopcem Lužických hor. Lidové zkazky hovoří o tom, že tady kdysi stával hrad, historické prameny ale toto tvrzení nepodporují. Spíše je na něm možné načerpat pozitivní energii, která má vyvěrat z magmatické horniny vrchu. V dobách minulých se kvůli tomu měly na Klíči konat posvátné rituální obřady.

Křížová cesta

Podle pověsti se na tomto místě prý Spasitel zjevil sedmi bratrům. Nejmladší z nich, který měl nemocné nohy, nechal na úpatí hory postavit dřevěný kříž. Díky modlitbám se pak měl zázračně uzdravit. Od té doby začala toto místo navštěvovat spousta lidí s různými zdravotními neduhy. Místní farář Gottfried Liessner pak nechal vystavět kapli s křížovou cestou, kterou tvoří jedenáct rokokových zastavení. Součástí areálu je také Getsemanská zahrada a socha Panny Marie.

Sirný pramen v Lužických horách

Sirný pramen sice není místo s výskytem nadpřirozených jevů či tajemnou historií, zato dokáže uchvátit po přírodní stránce. Ač si lidé v devatenáctém století mysleli, že okrové zbarvení způsobuje síra, není tomu tak. Kameny i vegetace v prameni jsou takto zbarvené díky bakteriím (Leptothrix ochracea), kterým se ve vodě bohaté na železo velmi daří. Líbí se tam také velmi vzácné rozsivce - jednobuněčné řase s dvojdílnou křemičitou schránkou.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Lužické hory

Kudyznudy.cz: Křížová cesta na Křížové hoře v Jiřetíně pod Jedlovou

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články