Záhada barevných psů v Rusku: Kromě modrých se už objevují i zelení

Záhada barevných psů v Rusku: Kromě modrých se už objevují i zelení
Zdroj: Pixabay

V okolí chemické továrny na západě Ruska byli v únoru vyfoceni psi s modrou srstí. Zprvu to vypadalo na hloupý vtip, který vymyslela partička kamarádů posilněná vodkou. Bohužel ale o žert vůbec nešlo. Je to pouhá nehoda, nebo mají Rusové zaděláno na vážný ekologický problém?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 10. 04. 2021 17:00

Fotografie modrých psů jako první zveřejnil Alexej Ganin na platformě VKontakte. Někteří diskutující byli z pořízených záběrů značně nervózní, jiní to považovali spíše za legraci. Jeden uživatel dokonce napsal: „Objevil jsi psí šmouly.

Neobvyklé zbarvení psů

Za velmi bizarní zbarvení psů může zřejmě již zavřená chemická továrna v Dzeržinsku. Její bývalý manažer Andrej Mislivets řekl: „V této oblasti pobíhá spousta psů bez domova, je tak možné, že se nějakým způsobem dostali do jedné z budov a vyváleli se ve zbytcích nějaké látky, třeba síranu měďnatého.”

Zároveň však odmítl za tento incident nést jakoukoli odpovědnost. „Odchyt toulavých zvířat má provést příslušný úřad. Kdyby tam nepobíhala, nic by se z toho nestalo. Nepřísluší mi tak nést náklady na jejich následnou léčbu,” dodal s pokrčením ramen manažer.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený BBC News (@bbcnews)

Nic se neděje

Ruské tiskové agentury záhy uvedly, že vedení města Dzeržinsk psy shromáždí a podrobí je vyšetření. Jedním dechem však dodalo, že jistě nejde o nic vážného. „Provedli jsme vizuální kontrolu a nezjistili jsme, že by psům hrozilo nějaké bezprostřední ohrožení,” uvedl jeden z úředníků. „Naši specialisté samozřejmě vstoupí do objektu továrny a provedou šetření.”

Proč jsou psi modří?

Aktivisté za práva zvířat však vidí celou situaci poněkud jinak. Kelly O’Meara ze společnosti Humane Society International uvedla, že modrá barva psů vyvolává otázku, zda mají v Rusku odpovídající životní podmínky. „Barvivo na jejich chlupech značí, že se zvířata dostala do kontaktu se škodlivými látkami. To by mohlo mít za následek pálení nebo svědění kůže. V horším případě by mohlo dojít k vnitřnímu krvácení a úmrtí,” řekla O’Meara. Znamená to tak, že v bývalé továrně zůstal nebezpečný odpad? Co kdyby se tak k němu dostaly děti? A neohrožuje ekosystém?

Ruská média začala zanedlouho plnit další neobvyklá tlupa pouličních hafanů, tentokrát však v zelené barvě. Důvod jejich zbarvení byl ale prozaický. Vyváleli se v zaschlé netoxické barvě.

A jak dopadli modří psi? Sedm z nich skončilo v péči veterinářů. Zbylým dvěma se přihodila ta nejlepší věc na světě. Byli adoptováni a našli milující domov...

Zdroje informací:

Allthatsinteresting.com: A pack of blue dogs was found roaming near a shuttered chemical plant in Russia

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články