Maroš Kramár o Velikonocích: Jak se slaví na Slovensku a jak tam říkají pomlázce?

Maroš Kramár o Velikonocích: Jak se slaví na Slovensku a jak tam říkají pomlázce?
Zdroj: Herminapress/Pixabay/koláž Lifee
Herec Maroš Kramár v rozhovoru pro Lifee.cz vzpomínal na své dětství.Jak sám říká, pochází z Bratislavy, je proto klukem z města.Maroš Kramár s herečkou Zuzanou Mauréry na filmovém festivalu v Karlových Varech.Ve společnosti se Maroš Kramár příliš často neobjevuje. Stojí za tím jeho časové vytížení a přejíždění mezi Prahou a Bratislavou.+ 4 fotky+ 5 fotek

Herec Maroš Kramár, moderátor oblíbeného pořadu Zázraky přírody, prozradil webu Lifee.cz, jak se Velikonoce slavily, když byl malý kluk. Mají na Slovensku odlišné tradice? A věděli jste vůbec, jak se slovensky řekne pomlázka? Kramár také naznačuje, že mu jedna věc vadí.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 15. 04. 2022 15:00

Herec Maroš Kramár v rozhovoru pro Lifee.cz říká, že oslava Velikonoc už v jeho životě zásadní roli nehraje. V dětství tomu však bylo jinak. „Jsem kluk z města, z Bratislavy, a tam se to tolik neprožívá. Na vesnici je to větší zábava. Jako dítě jsem se na to vždycky těšil," vzpomíná Kramár.

Maroš Kramár o velikonočních tradicích na Slovensku

Jak podle něj správně a s ohledem na místní zvyklosti a tradice vymrskat dívku? „Musí se na to jít pěkně, něžně, s citem a s láskou. Mrská se po nohou, aby se holky celý rok líbily. Potom se trošku polijí vodou, aby byly zdravé. Na vesnicích se dívky rovnou hází do ledového potoka," přibližuje Maroš Kramár, jak na Slovensku slaví Velikonoce.

Jak se pomlázka řekne slovensky?

„Nakonec se ještě voňavkuje a holky dávají klukům výslužku. Panáčka pro dospělé a dětem vajíčka, stužky a drobné. No a kluci se vodou polévají druhý den, to si tak vymyslely holky," směje se populární moderátor. V průběhu rozhovoru také osvětluje jazyková specifika obou národů: V Česku máte pomlázku, u nás se jí říká korbáč."

Nic se nesmí přehánět

Maroš Kramár také neváhá přiznat, jak se ho osobně dotýká filosofie dnešní společnosti, která je podle něj až příliš citlivá. On sám byl před nedávnem označen za násilníka a celá kauza mu pochopitelně nebyla příjemná. Všechny holky sice tvrdí, že Velikonoce nemají rády, ale když nikdo nepřijde, tak jsou zase smutné. Je to tradice a je to zábava, ale samozřejmě - nic se nesmí přehánět. Každý extrém je špatný," míní Kramár. „V dnešní době se pomalu nesmí nic. Tohle je přitom taková milá tradice. Někteří to zase přetáčí v to, že u nás kluci mlátí ženské."

Užívá si klidu domova

A jaké jsou plány Maroše Kramára na letošní Velikonoce„Teď už Velikonoce moc neslavím. Kluci jsou už velcí a dcera to nikdy moc ráda neměla. Budu rád, že budu doma v klidu, a že nemusím být někde na cestách," uzavírá herec spokojeně.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články