Navštívili jsme kavárnu pro fanoušky Karla Gotta: Zpěvák miloval německé pivo, kávu a české větrníky

Café Karel: Redakce Lifee ochutnala Mistrův oblíbený větrník, německé pivo a cappuccino
Zdroj: Veronika Nováková/koláž Lifee
Nově otevřené Café Karel najdete v pasáži v Dlouhé ulici 39.Kavárna se nachází naproti Divadlu v Dlouhé.Karla Gotta můžete zahlédnout už při zběžném pohledu dovnitř.Obsluha vám ráda donese konkrétní pochutiny, které Karel Gott miloval.+ 26 fotek+ 27 fotek

V Praze byla nedávno otevřena kavárna Café Karel věnovaná osobnosti Karla Gotta. Všichni jeho fanoušci tak konečně mají kde posedět a při kávě a dortíku zavzpomínat na svůj idol. My si zde objednali Mistrův oblíbený větrník a kávu, ale také výborné německé pivo. Kolik jsme nakonec zaplatili a která další jídla měl legendární zpěvák v oblibě?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 21. 02. 2023 12:00

Nově otevřená kavárna se nachází v Dlouhé ulici 39, konkrétně v pasáži poblíž obchodního domu Kotva, hned naproti Divadlu v Dlouhé. Podnik není složité najít, přestože na sebe zvenku nikterak neupozorňuje. Vypadá zkrátka jako kavárna, jakých jsou v Praze stovky.

Karel Gott vám při kávě zazpívá

Uvnitř ovšem bezpečně poznáte, že tady vládne Karel Gott. Interiér zdobí desítky fotek mistra s jeho kolegy a přáteli a namísto obligátní kavárenské klasiky zní z reprobeden jeho největší hity. Během naší návštěvy jsme si tak například poslechli duet s dcerou Charlotte Srdce nehasnou nebo song Krása, který Karel Gott nazpíval s Lucií Bílou. Chybět nesmí vitrínka s podepsanými publikacemi, které se Karlovi věnují, stejně jako sběratelské desky včetně původních retro obalů.

Dejte si to, co Karel Gott miloval

Co nás ale do kavárny přivedlo, to jsou pochutiny, které si Karel Gott oblíbil. Protože je kavárna nově otevřená, nápojový lístek zatím není k dispozici, ale vše vynahradí milá obsluha - stačí se zeptat: „Moc prosím, dala bych si to, co si rád dával Karel." Přiznávám, trochu jsem se zastyděla, jelikož jsem na sebe svou objednávkou strhla pozornost dam sedících vedle. Ale proč ne, řeknete si, když už sedíte v kavárně, která na Karla vzpomíná. Servírka hned pochopila a bez rozpaků přitakala: „Takže to necháte na mně!"

Větrník, káva a německé pivo

Za chvíli mi ke stolečku přinesli Mistrův oblíbený větrník (95 Kč), cappuccino (69 Kč) a také německé světlé pšeničné pivo (89 Kč). Věnečku byla skutečně královská porce, to se musí nechat. Z vitrínky u baru si ovšem můžete vybrat i jiné zákusky - ať už klasický medovník, nebo dort s ovocným želé. Jak jsem se dozvěděla, vařit hlavní jídla zde neplánují, což je možná škoda s ohledem na Mistrův vybraný apetit.

Karel Gott neodolal svíčkové ani vídeňskému řízku

V Rakousku nikdy neodolal pravému vídeňskému řízku. Jako přílohu si ovšem Mistr nedával bramborový salát, ale bramborovou kaši šlehanou se smetanou," tvrdí magazín TopRecepty. Po večírku prý Karel nepohrdl polévkou, potrpěl si ovšem také na asijskou kuchyni. V první čínské restauraci u nás, v pražské Vodičkově ulici, byl prý štamgastem a pravidelně váhal mezi kungpao a švei-ču-žou.

Karla byste ale neurazili ani pravou domácí svíčkovou s karlovarským knedlíkem. On sám prý návštěvám nejraději připravoval tatarák dochucený koňakem.

Suvenýrů v interiéru bude přibývat

Když se vám zadaří, v kavárně natrefíte také na osobnosti, které s Karlem dlouhé roky spolupracovaly. Podnik například pomáhal zakládat saxofonista Felix Slováček a spolumajitelem je Miroslav Kolodziej, expartner zpěvačky Šárky Rezkové. Ten prozradil, že zde plánují připravovat také Mistrův talíř, tedy jídlo, které Karel miloval. Velké množství známých osobností rovněž přislíbilo kavárně věnovat artefakty spojené s Karlovým životem, interiér tedy dozajista ještě ožije.

Rodina Gotta nemá s kavárnou nic společného

V souvislosti s otevřením nové kavárny Café Karel se objevily spekulace o tom, že jde o parazitování na jménu Karla Gotta. „K souhlasu od Ivany Gottové není důvod. To není kavárna Karla Gotta, jmenuje se to Café Karel. Je to pro jeho fanoušky, nemá to nic společného s jeho rodinou, kolem Ivany, jeho dcer a podobně. Využíváme tu věci, které měl Karel rád, tedy německé pivo, Plzeň, věnečky, budeme dělat Mistrův talíř, což je jídlo, které miloval,“ řekl eXtra.cz spolumajitel Miroslav Kolodziej, expartner zpěvačky Šárky Rezkové. „My tu hrajeme jeho písničky. Na práva si dáváme pozor, ale měla by se mu vzdát pocta. My nijak na jeho jméně neparazitujeme,“ doplnil Kolodziej, který samotného Gotta osobně nikdy nepotkal.

Ve firmě, která provozuje kavárnu, je jednatelem novinář Luboš Procházka, který s Gottem dělal desítky rozhovorů. Místo má dle jeho tvrzení sloužit jako prostor, kde se budou scházet jeho čeští i zahraniční fanoušci.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články