Jan Skopeček by slavil 95. narozeniny. Za války přišel o 15 příbuzných, přežil i manželku a vnučku

Jan Skopeček
Zdroj: Česká televize
Jan Skopeček se nejvíce věnoval divadlu, přesto si na své konto mohl připsat více než 150 rolí.
Nejvíce ho proslavil seriál Tři chlapi v chalupě a Kameňák.Jeho filmovým debutem byl snímek Únos z roku 1952.
V roce 2011 získal cenu za celoživotní mistrovství v dabingu.+ 2 fotky+ 3 fotky

Dožil požehnaného věku 94 let, totéž by se ale nedalo říci o jeho blízkých. Příbuzné mu zabili Němci, vnučku Natálku zase přemohl nádor na mozku. Manželka Věra Tichánková zase musela bojovat se silnou cukrovkou a zápalem plic.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 19. 09. 2020 08:00

Jan Skopeček byl herec a dramatik. Působil zejména v divadle, ve filmu a televizi dostával spíše jen epizodní role. Věnoval se také psaní hudebních textů. V roce 2017 obdržel od Miloše Zemana medaili Za zásluhy. Zemřel letos v červenci v nemocnici Na Bulovce.

Zažil dva koncentráky

Životní trápení začalo Janu Skopečkovi už během druhé světové války. Kvůli židovskému původu si musel projít dvěma koncentračními tábory. “Otec do transportu nešel, protože byl na práci příliš starý,” zavzpomínal herec v pořadu Paměť národa. “Nešla tam ani maminka, protože byla ze smíšeného manželství."

“V koncentračních táborech mi zahynulo minimálně patnáct příbuzných,” dodal. “Mou sestru to naštěstí obešlo, protože byla vdaná. Já jako židovský míšenec jsem ale musel jít povinně.” V táboře Kleinstein, jenž se nacházel v Horním Slezsku, prý ale panovaly mírnější podmínky. Vězně navíc nehlídali brutální esesáci, ale starší příslušníci wehrmachtu, kteří už prošli frontou.

Nálepka estébáka

Když se po revoluci zveřejnily seznamy spolupracovníků StB, nestačil se Skopeček divit. Vždyť  protestoval proti vstupu sovětských vojsk, napsal dokonce i Brežněvovi. Státní bezpečnost ho ale od roku 1978 vedla jako agenta Frantu. Očistit své jméno se mu podařilo až u soudu.

Tragická ztráta

V roce 2009 se musel Jan Skopeček vypořádat s další ranou osudu. Jeho vnučce Natálce našli lékaři agresivní tumor na mozku. Bohužel jí už nemohli nijak pomoct, nemoc postupovala velmi rychle. Naštěstí se spolu stihli rozloučit.  Zůstaly po ní dvě děti.

Klidné stáří si nestihl užít ani se svou manželkou Věrou. Ta zemřela v roce 2014. Měla silnou cukrovku a zápal plic. Jejím posledním přáním bylo, aby se mohla na Vánoce podívat domů. Převoz však byl vyhodnocený jako rizikový.

Poslední čtyři roky života strávil herec v domě důchodců. Svou milou povahou si tam získal srdce mnoha zdravotních sester. I když se později dostavily problémy s příjmem potravy a dýcháním, život nevzdával, bojoval až do poslední chvilky.

Zdroj textu: Jan Skopeček: Paměť národa, Jan Skopeček: ahaonline

Zdroj fotek: Česká televize

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články