Příběh manželů Dany a Emila Zátopkových: Přišla mu pogratulovat do šatny a byla z toho láska na celý život

Dana a Emil Zátopkovi by oslavili 100. narozeniny: Narodili se ve stejný den a strávili spolu přes půl století
Zdroj: Profimedia
Emil Zátopek byl výtečným běžcem - vytrvalcem. Lidé se sice často smáli jeho běžeckému stylu a grimasám ve chvílích největšího fyzického vypětí, přesto dokázal pobláznit celý svět. Poprvé na sebe výrazně upozornil během Olympijských her v Londýně v roce 1948, kde vybojoval zlato v běhu na 10 kilometrů a stříbro na poloviční trati.Jeho největší úspěch ovšem přišel o čtyři roky později na olympiádě v Helsinkách. Díky třem zlatým medailím se nejen stal miláčkem finského publika, ale také velkou inspirací pro spisovatele Otu Pavla, který o něm napsal jednu ze svých legendárních sportovních povídek.V Helsinkách zvítězil Emil Zátopek nejen na pěti a desetikilometrové trati, ale také v maratonu, který tehdy běžel poprvé v životě. Tak výjimečný vytrvalec to byl.Dana Zátopková opanovala roku 1952 v Helsinkách soutěž v hodu oštěpem. Své náčiní poslala hned prvním hodem za značku 50 metrů, čímž stanovila nový olympijský rekord a získala zlatou medaili. Stalo se tak jen krátce poté, co její manžel Emil zvítězil v běhu na pětikilometrové trati.+ 4 fotky+ 5 fotek

Narodili se ve stejný den, oba se rozhodli věnovat vrcholově atletice a strávili spolu 52 let. Manželé Dana a Emil Zátopkovi by v pondělí oslavili sté narozeniny. Na startu jejich láskyplného příběhu přitom stála poměrně bizarní historka.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 19. 09. 2022 09:30

Začínající oštěpařka Dana, tehdy ještě Ingrová, dostala roku 1948 od svazových funkcionářů za úkol pogratulovat vycházející běžecké hvězdě Emilu Zátopkovi k československému rekordu na tříkilometrové trati„Řekli mi, abych předtím v jeho šatně zaklepala, kdyby byl náhodou v trenýrkách. Tak jsem šla, zaklepala, podala mu ruku a řekla, že mu blahopřeju. Asi dva týdny nato jsme jeli v jednom autobusu na závody do Bratislavy, a to už jsem pozorovala, že Emil pořád manévruje, aby seděl vedle mě. A když jsme jeli zpátky, už tam seděl,“ svěřila se Dana Radiožurnálu.

Historický zápis na olympiádě v Helsinkách

V noci autobus zastavil na zábavě v Lanžhotě, kde Zátopka všichni okamžitě poznali a vyžádali si od něj taneční sólo„A on si přišel pro mě. Na Moravě když si někdo vezme děvče na sólo, tak to znamená, že se veřejně přiznává, že k ní má nějaké city. Mně to samozřejmě velmi lichotilo. Zamilovala jsem se hned,“ dodala sportovkyně.

O čtyři roky později už se Zátopkovi zapsali do dějin. Na olympijských hrách v Helsinkách v roce 1952 získali jako historicky jediný manželský pár čtyři zlaté medaile. Dana opanovala svůj oblíbený hod oštěpem, Emil běh na 5 a 10 km, a dokonce maraton, který absolvoval poprvé v životě. Dana navíc získala nejcennější kov jen chvíli poté, co její muž triumfoval v pětikilometrovém závodě. Když Emil v legraci na tiskové konferenci prohlásil, že manželku svým výkonem inspiroval, ta mu v typicky hravém duchu odpověděla: „Vážně? Tak dobře, jen běž a zkus inspirovat nějakou jinou a uvidíme, jestli taky hodí oštěp padesát metrů daleko!”

Manželství chybělo jen dítě

Takoví zkrátka manželé Zátopkovi byli. Jejich receptem na spokojené manželství byl právě humor, vzájemné škádlení a zároveň podpora toho druhého v tom, v čem vynikal. Jediné, co oběma chybělo ke štěstí, bylo miminko. Dana byla bohužel v důsledku vážné nemoci v dětství neplodná, a potomka se tak s manželem nedočkali„Utěšoval mě a říkal, proč se trápíš? Myslíš, že když nebudeme mít děti, tak lidstvo vymře?“ citoval časopis Vlasta Danu Zátopkovou. Později prý uvažovala o adopci, tu ale Emil zamítl.

Když legendární běžec roku 2000 zemřel, bylo Daně 78 let. Jen velmi těžko se s jeho odchodem vyrovnávala. Jeho popel měla proto až do smrti uložený doma v malovaném džbánku. Když k ní přišli na návštěvu přátelé, položila džbánek na stůl, aby si všichni mohli s Emilem přiťuknout. Dana Zátopková zemřela v březnu 2020 ve věku úctyhodných 97 let.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články