Radar z seriálu MASH: Gary Burghoff se vzdal herectví, aby měl čas na rodinu. Přesto se dvakrát rozvedl

Gary Burghoff alias Radar ze seriálu MASH: Dva rozvody, tři děti a kariéra malíře divoké zvěře
Zdroj: Wikimedia Commons/CBS Television, Public domain, CC BY-SA 3.0/koláž Lifee
Gary Burghoff alias Radar sice působil nenápadně, ale od začátku byl důležitou součástí seriálu MASH.Radar vždy působil naivně, jako velké a citlivé dítě. Byl taková nevinná duše uprostřed "smečky" cynických lékařů a války.Přesto válečné utrpení dolehlo i na něj.Gary Burghoff byl v civilním životě dvakrát ženatý.+ 2 fotky+ 3 fotky

Gary Burghoff alias Radar byl nenápadný chlapík ukrytý za brýlemi a dětskou naivitou, ale přesto patřil mezi nejvýraznější postavy legendárního seriálu MASH. Burghoff se vzdal herectví kvůli rodině, protože chtěl vidět, jak jeho děti vyrůstají.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 01. 10. 2022 09:00

Narodil se s brachydaktilií, což je zkrácení prstů kvůli krátkým kostem. Gary Gurghoff má kvůli tomu na levé ruce tři prsty kratší. I v seriálu MASH je proto jeho levá ruka méně vidět. Přesto se stal slušným jazzovým bubeníkem.

Gary Burghoff alias Radar

V roce 1970 natočil režisér Robert Altman film M*A*S*H. Byť dodnes patří mezi nejvýznamnější protiválečné snímky historie, stejnojmenný seriál, který přišel po něm, je o poznání slavnější.

Je vtipnější a postavy v něm jsou nejen sympatičtější, ale v průběhu 11 sérií dostaly víc prostoru na rozvoj. Mezi filmem a seriálem je jedno podivuhodné spojení - Gary Burghoff, který si Radara O'Reillyho zahrál v obou. Zatímco ve filmu byl Radar osamělá a temnější postava, pro seriál jej změnil. „Uvědomil jsem si, že postavy se vyvíjejí jiným směrem než ty filmové. Začal jsem přetvářet Radara do podoby nevinnější a naivnější postavy," vzpomíná Burghoff na svou nejslavnější roli.

Radara se vzdal roce 1979, po sedmé sezóně, neboť cítil vyhoření a chtěl trávit víc času se svou rodinou. „Rodina se pro mě stala nejdůležitější věcí... Kvůli své práci jsem nebyl k dispozici jako otec. To nekončí, když práce skončí. Kdykoli jdete ven s rodinou, jste od ní vždy odtržen, protože vás lidé na veřejnosti poznávají," vysvětlil svůj odchod pro kanadské rádio Joy. Přesto se v témže roce rozvedl se svou první manželkou Janet Gayle. A aby toho nebylo málo, v tomto období přišel i o otce. Útěchu našel ve víře.

Jak dnes žije Radar ze seriálu MASH

Letos v květnu mu bylo 79 let a přestože Gary Burghoff s herectvím seknul před čtyřmi dekádami, rozhodně se nenudil. Věnoval se svým blízkým, pracoval jako mluvčí pro firmu IBM a v Ontariu maloval divou zvěř, o kterou se také staral. „Doufám, že přiměju diváka vidět krásu a duši zvířete," řekl v jednom z mála rozhovorů, které poskytl. Asi se mu to povedlo, protože jeho obrazy se prodávaly za 10 000 dolarů.

Snaží se držet mimo dosah médií, takzvaně pod radarem, a užívat si soukromí co nejvíc to jde. Kvůli tomu se o něm vlastně moc neví. Byl dvakrát ženatý, z prvního manželství má dceru Genu Gale, z druhého zase dva syny Jordana a Milese. I druhé manželství skončilo rozvodem. Na vině prý bylo to, že jeho polovička Elisabeth Bostrom nesdílela stejný pohled na víru.

Po každém rozvodu se herec snažil zůstat nablízku svým dětem. Žil na stejné ulici, aby se mohl podílet jejich výchově. „Otcové, kteří to nedělají, obětují něco úžasného. Rozvod je mezi dvěma lidmi, nikdy mezi rodičem a dětmi. Vím, že Pán nenávidí rozvod, ale myslím, že mnohem víc nesnáší opuštění," dodává Burghoff.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Gary Burghoff

Assistnews.net: Fighting for family, life after M*A*S*H

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články