Ondra (40): Bývalá žena mi ničí život i několik let po rozvodu. Nejhorší je to, jak proti mně posílá našeho syna

Ondra (40): Bývalá žena mi ničí život i několik let po rozvodu. Nejhorší je to, jak proti mně posílá našeho syna
Zdroj: Freepik

Ondra se po rozvodu musel rychle srovnat, aby byl schopen péče o syna. Jenže právě s ním má veliký problém. Vítek ho nebere jako autoritu. Neříká mu tati, nemluví s ním. Jen ho zlobí. Ondra cítí vliv exmanželky a neví, jak dál. Přijde mu, jako kdyby totálně selhal.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 12. 09. 2022 13:00

Když jsem si Janu (35) bral, věřil jsem, že nám manželství vydrží. Jenže až během něj se ukázalo, že jsme příliš odlišní na to, abychom spolu mohli žít. Rozvedli jsme se, když byly synovi Vítkovi čtyři roky. Od té doby šly věci z kopce. Syn ke mně nemá důvěru a já tím trpím. Nemám ale páku, jak to celé změnit.

Manželka se změnila k nepoznání

Byla to vášnivá láska! Ty naše začátky. Bože, tak rád na to vzpomínám. Jana byla krásná zrzka, kterou jsem s obavami oslovil na veřejném koupališti. Jejímu úsměvu jsem hned propadl. Zdálo se, že je naladěná na stejnou životní frekvenci jako já. Jezdili jsme na čundry, žili ze dne na den a já si vedle ní připadal tak svobodný a hlavně šťastný.

Brali jsme se na statku jejího otce. Ona na sobě měla obyčejné bílé šaty, ve kterých vypadala jako víla. Když jsme si říkali ano, věřil jsem, že to, co si slibujeme, bude platit celý život. O rok později otěhotněla a z nás se měli stát rodiče. Narodil se nám krásný zrzek jménem Vítek. Do jeho prvních narozenin nám doma všechno klapalo.

A pak, jako když uhodí, začala se Jana měnit. Přestala pít a kouřit. Vyřadila ze svého jídelníčku maso a začala se věnovat meditacím. Pro mě to bylo něco neznámého, ale i tak jsem to toleroval. Nepřišlo mi na tom nic špatného. To až ve chvíli, kdy do toho začala zapojovat i našeho syna. Ve dvou letech mu ukazovala videa, jak se usmrcují zvířátka, která následně pozře.

Rozvod mě srazil na kolena

Na moje naléhání, aby mu nemotala hlavu, nereagovala. Byla přesvědčena o své pravdě a přestala synovi dávat maso. To byl asi první náznak toho, že je něco špatně. Odmítala jakákoliv očkování a nástup do státní školky. Snažila se ze sebe i syna dělat výjimečné bytosti. Během dvou let se změnila k nepoznání.

Vypadala jako nějaká ezo žena s pochroumaným uvažováním. Pořád jsem byl ale přesvědčený, že to ustojím. Když mi jednoho dne oznamovala, že si začala s nějakým jogínem a my musíme od sebe, zhroutil se mi svět. Nečekal jsem to. I přes její žádost o rozvod jsem za ní dlouho dolézal a prosil, aby zůstala. Ona šla přes mrtvoly a naši lásku ze dne na den pohřbila.

Měl jsem co dělat, abych uhádal střídavou péči a nepřišel i o syna. I přes rozhozenou psychiku jsem musel fungovat. Zajistit si nové bydlení, prokázat, že jsem schopen se o Vítka postarat. Pomáhala mi sestra Hanka. Dočasně nám poskytla azyl. Úplně nejhorší ale je komunikace se synem. Je totiž pod silným vlivem své matky.

Jako kdybych selhal na všech frontách

Když je Vítek u mě, skoro nemluví. Jako kdyby to měl zakázané. Jen mě vyloženě zlobí a provokuje. Nerespektuje mě jako otce. A já se tak snažím. Roky jsem k němu hledal cestu. A hledám ji stále. Dnes je mu devět let. Neříká mi tati, ale Ondřeji. Neposlouchá mě, je na mě drzý.

Nedávno jsem mu koupil první telefon. Jana ho rozbila, aby mu ho mohla koupit ona. Vítek se mi nesvěřuje. To už jde raději za Hankou. Jsem zoufalý. Mám pocit, jako kdybych selhal na všech frontách. Jako manžel i jako otec. Někdy si říkám, jestli by nebylo lepší, kdyby žil Vítek u Jany trvale. Už to přestávám zvládat.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články