Alena (43): Čtyři roky jsem se dostávala z rozvodu, teď bývalý manžel požádal o druhou šanci

Alena (43): Čtyři roky jsem se dostávala z rozvodu, teď bývalý manžel požádal o druhou šanci
Zdroj: Freepik

Alena měla roky trpělivost se svým manželem Daliborem, který ji ustavičně podváděl. Nechtěla rozbíjet rodinu, takže mu pokaždé odpustila. Pak ale pohár trpělivosti přetekl. Požádala o rozvod a manžela opustila. Čtyři roky se z toho dostávala. Dnes přišel Dalibor s něčím, co ji zcela rozhodilo.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 24. 03. 2022 10:00

Budou tomu čtyři roky, co jsme šli s Daliborem (46) od sebe. Důvod našeho rozvodu byly jeho opakující se nevěry. Když už toho bylo moc, nemohla jsem to dále tolerovat a požádala o rozvod. Nebylo to lehké, protože jsem ho přes to všechno nadále milovala. Dnes mi tvrdí, že je nový člověk a žádá o druhou šanci.

Manželovi jsem nevěry dlouho odpouštěla

Na to, že mě Dalibor podvádí, jsem přišla poprvé asi před dvanácti lety. Tenkrát mi řekl, že o nic nešlo a poměr okamžitě ukončí. Děti byly malé a nepochopily by, proč jdeme s tatínkem od sebe. Odpustila jsem mu. Bylo to jednodušší, než rozbít jinak fungující rodinu. Nějaký čas se zdálo, že to může být v pořádku.

Bohužel, další nevěra na sebe nenechala dlouho čekat. Navíc o tom, že se stahá s mladýma holkama, jsem se dozvídala od známých, a nakonec i od blízkých přátel. Dala jsem mu nůž na krk. „Buď my, nebo ženský. Musíš si vybrat," a nabídla mu další šanci. Dalibor sice slíbil, že toho nechá, ale už jsem z něj necítila tu pokoru.

Myslel si, že když mu to prošlo poprvé, bude mu to procházet dál. S milenkami nepřestal, jen si dával větší pozor, abych na to nepřišla. Nešlo o to, že bych se po nich vyloženě pídila. On se kolikrát prozradil sám. Poslední roky jsem věděla snad o každé couře, na kterou sáhnul. Blízké okolí si o nás šuškalo a mě došla trpělivost.

Rozvod byl jediným řešením

Bez jakéhokoliv upozornění jsem požádala o rozvod. Dalibor to zjevně nečekal. Dělal všechno pro to, aby k tomu nedošlo. Z práce začal jezdit rovnou domů, kde se snažil pomáhat. Myslel si, že pár sobotních obědů, květiny každý pátek a nový mobil může spravit to, co pošlapal. Roky manželství a moji důvěru k němu. Zlomil mi srdce a nešlo to vzít zpátky.

Na rozvod došlo. Bylo to dost těžké období, protože Dalibor na mě chvíli zkoušel fígle přes city. Když to nezabíralo, vydíral dětmi. Ustála jsem všechny nátlaky a rozvod dotáhla do konce. Odstěhoval se od nás a děti si bral co 14 dní. Děti mi to měly za zlé, sváděly vinu na mě. Dalibor je ovlivnil natolik, že se mi dost těžko vysvětlovalo, že za náš rozchod může právě jejich otec.

Trvalo mi čtyři roky, než jsem se dostala z nejhoršího. Už ani nespočítám, kolik nocí jsem probrečela. Kolik lahví vína a vodky jsem do sebe musela hodit, abych zahnala smutek a pocit, že jsem zcela selhala. Dokonce jsem nějaký čas docházela na terapie k psychologovi. Musela jsem znovu najít sama sebe. Což se nakonec podařilo.

Dnes žádá o druhou šanci

Dokonce jsem opatrně začala nový vztah. Nikam nespěchám, protože se nehodlám znovu spálit. Ale také nechci být sama. Jenže něco se změnilo. V poslední době, když se děti vrací od otce, mluví o něm jinak. Jsou nadšené z toho, co podnikají, jak je poslouchá a podporuje. „Táta se totiž změnil, mami, víš," začala dcera. „Lidé se nemění, zlatíčko," reagovala jsem.

„Tak náš táta jo. Zase hraje fotbal, leze po horách a přestal i kouřit," doplnil ji syn. Když mě Dalibor pozval na oběd a naznačil, že by rád něco probral, netušila jsem, co z toho bude. „Mám tě pořád rád. Nemůžu napravit, co jsem pokazil, ale můžu se pokusit ovlivnit budoucnost. Prosím, vezmi mě zpět. Změnil jsem se," začal žádat o druhou šanci. Myslela jsem, že mu dokážu říct ne a hrdě odejít. Opak je pravdou. Tou prosbou mě nalomil natolik, že přemýšlím, že ho možná vezmu zpět. Pořád ho totiž miluji. Třeba se vážně změnil...

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články