Hanka (38): Už jsme s manželem málem podepsali rozvodové papíry. Pak se stal zázrak

Hanka (38): Už jsme s manželem málem podepsali rozvodové papíry. Pak se stal zázrak
Zdroj: Freepik

Hanka s Danem se roky marně snažili o dítě. Když už toho bylo na Dana moc, rozhodl se pro rozvod. Chtěl zkusit štěstí jinde. Před podpisem rozvodových papírů se ale stalo něco, co tok událostí dokonale změnilo.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 12. 02. 2022 07:00

S Danem (40) jsme spolu devatenáct let. Ta poslední ale za moc nestála. Příčinou byl fakt, že se mi nedařilo otěhotnět. Pro Dana šlo o životní selhání, které se nakonec rozhodl řešit rozvodem.

Nedařilo se nám počít

O dítě jsme se začali pokoušet, když mi bylo dvacet osm let. Myslela jsem si, že to půjde jako po másle. Když se nám to ale ani po půl roce intenzivního snažení nedařilo, Dan byl první, kdo prolomil ledy. ,,Možná by ses měla poradit s doktorem. Jestli není někde nějaký problém,“ řekl a mě tím znepokojil. Trvala jsem na tom, že se prostě budeme víc snažit.

Ani ve třiceti jsem ovšem nedržela dítě v náručí. Dan se tajně nechal vyšetřit. Papír o tom, že je zdravý, mi položil na stůl. ,,Jsi na řadě,“ oznámil mi a chtěl, abych udělala totéž. Jeho podezření, že jsem to já, kdo je neplodný, mě znejistělo. Návštěvu lékaře jsem odkládala, což Dana rozčilovalo a moje jednání považoval za nezodpovědné.

,,Proč nejdeš k doktorovi? Třeba je to nějaká blbost, která se dá vyřešit,“ lámal mě. Nebylo tajemstvím, jak moc si Dan přeje děti. Já na tom nebyla jinak, nicméně jsem neměla odvahu slyšet verdikt v tom smyslu, že jsem třeba vážně neplodná. Další roky jsem zkoušela různé alternativní metody, jak snadněji otěhotnět.

Manžel se rozhodl pro rozvod

S Danem jsme se začali hádat. ,,Už i Milan má dítě,“ předhazoval mi moji neschopnost. Bylo na čase, abych zašla k lékaři. Ten díky bohu neshledal žádný problém. ,,Jste zdravá, dál se snažte,“ zaznělo. Na jedné straně se mi ulevilo, na té druhé jsem si kladla otázku, proč nám to tedy nejde.

Bylo mi třicet pět a dítě nikde. Vztah s Danem pomalu vyhasínal. Hádky, výčitky, pozdní návraty domů. Kladla jsem si to za vinu, protože nejsem schopná mít dítě. Mělo být ale ještě hůř. Jednoho dne mi Dan oznámil, že se chce rozvést. ,,Není to tvoje vina. Je to vina nás obou. Touha mít dítě je silnější než já, proto odcházím,“ řekl a podsunul mi papíry.

V tu chvíli jsem měla chuť skočit z okna. Bylo mi hrozně. Žádné dítě a do toho ještě rozvod. Stání se mělo konat za několik měsíců. Dan se začal postupně stěhovat pryč. Neměla jsem sílu ho prosit, aby zůstal. Možná bylo lepší, že jsme šli od sebe. Třeba se nám poštěstí mít dítě s někým jiným, napadalo mě často. Do toho mi začalo být pravidelně zle.

Za pět minut dvanáct se stal zázrak

Svalovala jsem to na nervy z rozpadajícího se vztahu. Neudržela jsem v sobě jídlo, byla jsem pořád unavená. ,,Tak to jsi určitě těhotná,“ radovala se matka do telefonu. ,,Udělej si test,“ pobídla mě. Nasadila mi tím brouka do hlavy. Kolem lékárny jsem několik dní jen kroužila a odolávala touze si ten test koupit. Nakonec jsem jich domů nesla pět. Všechny byly pozitivní.

Obratem jsem si to nechala potvrdit doktorem. ,,Jste těhotná,“ zněla kouzelná věta. Pozvala jsem Dana na kávu pod záminkou, že chci probrat detaily rozvodu. ,,Něco pro tebe mám,“ řekla jsem a podala mu ultrazvuk v obálce. ,,Ty jsi těhotná?“ pronesl dojatě. Rozvod se obratem zrušil a začala se řešit výbavička. I když se Dan neukázal v tom nejlepším světe a chtěl mě opustit, odpustila jsem mu. Dnes spolu vychováváme ročního syna. Ne nadarmo se říká, že naděje umírá poslední.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články