Monika (33): Vadí mi, že manžel vychovává syna tak, jak to dělal jeho otec. Zlobou, křikem a bez lásky

Monika (33): Vadí mi, že manžel vychovává syna tak, jak to dělal jeho otec. Zlobou, křikem a bez lásky
Zdroj: Pixabay

Moničin manžel Ivan byl vychováván přísnou rukou. Dnes praktiky svého otce uplatňuje na synovi. Malý Jarda je na světe teprve dva roky a už zažil pár nezaslouženě tvrdých trestů. Monika si ale nepřeje, aby z něj vyrostl další necitlivý člověk. Jeden jí v rodině stačí.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 22. 08. 2022 07:00

Trápí mě, jak moc jsme se s manželem začali rozcházet ve výchově našeho dvouletého syna Jardy. Zatímco já ho vychovávám s láskou a citem, Ivan (37) praktikuje výchovu svého otce. Ten byl na své kluky zlý a přísný. Snažím se mu vysvětlit, že tento styl výchovy neuznávám, ale je to marné.

Manžel byl vychováván přísnou rukou

Už od začátku vztahu jsem věděla, že je Ivan citově chladný. Je ze tří kluků a otec na ně byl vážně velmi přísný. Už jenom to, co mi vyprávěla tchyně Liduška, mi stačilo. Když mi říkala, že tchán kluky trestal tak, že museli být ve tmě zavření v komoře a držet v rukách hrnec s vodou, chtělo se mi brečet. A to třeba jenom proto, že olizovali rampouchy.

Liduška mě upozorňovala, jak moc se Ivan svému otci podobá. „Nedopusť, aby jednou vychovával vaše dítě stejně," kladla mi na srdce. Jenže s manželem je těžké pořízení. Je cílevědomý a tvrdohlavý zároveň. Neuznává jiný názor, než ten svůj. To naši situaci značně komplikuje. Máme spolu syna Jardu. Nedávno oslavil teprve druhé narozeniny, ale už zažil víc než dost.

Ivan na něj už teď uplatňuje svoje způsoby. Rozhodí ho sebemenší blbost, kterou Jarda udělá. Dám vám příklad. Syn má v pokoji kameru, abychom na něj viděli, když spí. Už na ní ale dosáhne a bylo otázkou času, kdy ji shodí. Nedávno se mu to povedlo. Zatímco mě přišlo roztomilé, že je kluk takový koumák, Ivan se mohl vzteky zbláznit.

Manžel vychovává syna bez lásky a citu

„To je ta tvoje něžná výchova," uhodil na mě. Jarda stál v postýlce a smál se tomu. Ivan mu dal přes ruce a řekl, že pro něj vymyslí trest. „Seberu ti na týden tu malou motorku, abys věděl, že se to nesmí," křičel na něj. „To snad nemyslíš vážně. Je to dítě, proboha," řekla jsem svůj názor. „Já bych za to jako dítě dostal na zadek. Jemu jen seberu motorku," vyjádřil se.

Hned mi blesklo hlavou, odkud vítr vane. A takových situací je denně hned několik. Jarda je živý kluk, který rád vymýšlí lumpárny. Neříkám, že mu všechno dovolím, ale jsem trpělivá maminka. Třeba když Jarda vyházel ze svého pískoviště písek. Pokárala jsem ho, ale společně jsme ho dali zpátky. Když to zjistil Ivan, málem mu praskla cévka.

„Ten písek něco stojí," ječel na něj. Vzal ho za ruku a chtěl, aby mu dal Jarda svoji nejoblíbenější hračku. Syn mu dal svého plyšáka, kterého má už z porodnice a je na něm závislý. Ivan mu ho zabavil se slovy, že dokud se nebude chovat normálně, nevrátí mu ho. A už ho nezajímalo, že kluk řve jak na lesy a že vlastně neví, za co to je.

Manžel je celý jeho otec

Od incidentu uběhlo několik dní a Ivan pořád nic. Jarda každý večer pláče, protože usíná bez ušáka. Ivan si myslí, jak na něj vyzrál a cítí se jako vítěz. Když mu řeknu, že se chová přesně jako jeho otec, nezapírá to. „Hele táta byl přísnej, ale jenom díky němu jsem dneska slušný člověk," hájí se. „Slušnej člověk? To si děláš srandu? Jsi necita první kategorie. Vychoval z tebe člověka bez srdce," oponuji.

Ať řeknu cokoliv, Ivan to neuznává. Tvrdí dokonce, že moje rozněžnělá výchova dělá z Jardy mamánka. Tušila jsem, že naše výchova bude rozdílná, ale že až tak moc? I když jsem s Jardou víc já, Ivan na něj má vliv. Doufám, že si syn vezme hlavně to, co mu dávám já. Lásku a trpělivost.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články