Majda (28): Tchyně nám přišla na svatbu v černém a celou dobu brečela. Vadí jí, že jsem jen prodavačka

Majda (28): Tchyně nám přišla na svatbu v černém a celou dobu brečela. Vadí jí, že jsem jen prodavačka
Zdroj: Pexels

Majda věděla, že ji budoucí tchyně nesnáší. Ale když přišla na jejich svatbu v černém a celou ji probrečela, to už bylo trochu moc. Důvodem její nenávisti je vzdělání, které Majda nemá. Ta doufá, že tchyně časem pochopí, že to pro spokojený život není důležité.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 15. 08. 2022 10:00

Budoucí tchyně Marie (58) mě od začátku neměla ráda. Myslím, že důvodem je moje nevzdělanost. Když mě Honza (35) požádal o ruku, málem se zhroutila. Na svatbu odmítala přijít. Nakonec dorazila v černém a celou dobu kvílela. Zkazila mi tím můj velký den.

Budoucí tchyni vadilo, že nejsem vzdělaná

Honza mi matku představil, když jsme spolu chodili tři měsíce. Nebylo to milé setkání. Sešli jsme se u ní doma. Já byla podrobena detailnímu výslechu. Zjišťovala, kde jsem studovala, kdo jsou mí rodiče a čím se živí. Nejvíc ji zajímaly rodinné poměry a vzdělání. Jakmile zjistila, že jsme rodina prosťáčků, začala podle toho se mnou jednat.

A to z pozice vzdělanějšího člověka. Abyste tomu rozuměli. Mám jen výuční list a živím se jako prodavačka v obchodě s potravinami. Otec je dělník a matka uklízečka. A to je to, co Marii žere ze všeho nejvíc. Její vzdělaný syn, muž s několika tituly, si bere za ženu šmudlu.

Vím moc dobře, že mu náš vztah při každé návštěvě rozmlouvala. „Co na to řeknou lidé? Ty, takový vzdělaný člověk, si bereš cuchtu?" zaslechla jsem jednou. Honza ale matku vždycky utřel se slovy, že mě má rád a na vzdělání mu nezáleží. Jsem mu vděčná, že našemu vztahu věří a chce se mnou zestárnout. Po třech letech mě totiž požádal o ruku. To jsme Marii málem odnášeli na nosítkách.

Tchyně mi zkazila svatbu

„To mi nesmíš udělat. Přece si ji nevezmeš?!?" vyváděla, když jsme jí to oznamovali. „To se tvůj táta obrací v hrobě," lamentovala. „Nemysli si, že na tom vyděláš. Budu tě sledovat," vyrukovala na mě. Tehdy pozvání na svatbu odmítla. Tvrdila, že takový sňatek nemůže posvětit. Honza z toho byl smutný, ale rozhodl se, že svatba bude i přes matčin odpor.

Když se ale na náš velký den objevila v kostele celá v černém, zalekla jsem se, co zamýšlí. Vypadala spíše, že jde na pohřeb. Na hlavě měla velký černý klobouk a brečela. Svatebčané se za ní otáčeli a mě bylo stydno. Usedla do první řady a začala plakat a vzlykat. „Nedělej to," brečela nahlas. Honza ji musel celý obřad okřikovat.

Bylo to ponižující a trapné zároveň. Veškerou pozornost stáhla na sebe. Když jsme si řekli ano, zahrála divadlo. Nasimulovala srdeční slabost a skácela se k zemi. Honza mi vysvětloval, že to dělala vždycky, když jí teklo do bot. Když se nám šlo gratulovat, přistoupila ke mně a s nastrojeným úsměvem mi pošeptala: „Nikdy ti nedám pokoj. Měla jsi říct ne..."

Věřím, že láska všechno překoná

Zkazila mi velký den. Oba jsme z toho byli jako opaření. Moji rodiče se snažili o příměří, ale tchyně jimi pohrdá. Chodí kolem nich, jako kdyby páchli. Doufala jsem, že si po čase zvykne, ale mám pocit, že to nejlepší teprve přijde. Často Honzovi volá a vymýšlí si různé nemoci. Vydírá ho a tahá ho k sobě.

Chce náš vztah rozbít. Vím to. Musím to ustát. Honzu miluji a on miluje mě. A pokud se nemýlím, láska vždycky všechno překoná. Věřím, že Marie časem pochopí, že vzdělání není všechno.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články