Vzdát hold Haně Zagorové přijeli lidé až ze Švýcarska: Byla za všech okolností roztomilá a šířila dobro, vzpomínají

Rozloučení s Hanou Zagorovou: Fanoušci se přijeli poklonit ze všech koutů Česka i dalších zemí
Zdroj: Herminapress
Fotografovat rakev Hany Zagorové směla pouze vybraná média, pro veřejnost bylo pořizování snímků v útrobách divadla z pietních důvodů zakázané.Na místě nechyběly kondolenční knihy.Zpěvák Milan Peroutka se objeví v připravovaném muzikálu Biograf láska, který vzniká z Hančiných písní právě v Divadle Kalich.Peroutka říká, že si šampíčko s Hanou Zagorovou nikdy nedal, ale kdyby na to došlo, sklenku by vypil až do dna.+ 7 fotek+ 8 fotek

V pražském Divadle Kalich proběhlo poslední rozloučení veřejnosti s národem milovanou zpěvačkou Hanou Zagorovou, která zemřela v pátek krátce před 76. narozeninami. Kromě známých osobností, mezi nimiž se objevil například herec Milan Peroutka, jí přijeli vzdát hold lidé z celé republiky, ale i okolních států. Co magazínu Lifee.cz prozradila fanynka ze Švýcarka?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 31. 08. 2022 18:00

Fronta, která se k Divadlu Kalich táhla Jungmannovou ulicí, měla několik set metrů, přesto mezi lidmi vládla uvolněná atmosféra. Bavili se, vzpomínali na oblíbenou zpěvačku a dlouhé minuty čekání jim rychle ubíhaly. Nouze nebyla o známé osobnosti - rozloučit se s Hanou Zagorovou přišli například Michaela a Roman Tomešovi, Jan Kříž, Bára Hrzánová, Monika Absolonová nebo Milan Peroutka.

Všichni přitom dodržovali předem avizované požadavky vdovce Štefana Margity - žádné svíčky, žádné dary, a pokud už, potom květiny v bílé barvě, a především přísný zákaz focení uvnitř divadla, a to z pietních důvodů. Květiny budou následně převezeny na pražský Vyšehradský hřbitov.

Milan Peroutka přinesl bílé růže

„Paní Zagorová byla zpěvačka s úctyhodnou dlouholetou kariérou. Byla nejen interpretkou, ale také autorkou nádherných textů. Byla to paní, která byla za všech okolností roztomilá, hodná a měla rozvážný a promyšlený projev. Byla velmi přemýšlivá a šířila dobro," zavzpomínal na zpěvačku Milan Peroutka v rozhovoru pro Lifee.cz.

Šampíčko bych si s ní vypil do dna, tvrdí Peroutka

Do svého domovského divadla nepřišel Milan Peroutka s prázdnou. Donesl jsem kytičku bílých růží, protože jsem se dočetl, že je Hanka měla ráda. Svíčku jsem ale podle pokynů vynechal," prozradil zpěvák, který bude účinkovat v připravovaném muzikálu Biograf láska, složeném z Hančiných písní. Šampíčko jsem s paní Zagorovou nikdy neměl a mrzí mě to - přestože já na šampíčko moc nejsem. Jí bych to samozřejmě nepřiznal a vypil bych si s ní sklenku do dna," tvrdí Peroutka.

V podobném duchu jako u Karla Gotta, říkají fanoušci

Přijela jsem ze Švýcarska a jsem tady za náš Sokol Winter Tour. My jsme si její písničky moc rádi pouštěli na našich kulturních akcích. Proto se jdu paní Zagorové poklonit," vysvětlovala jedna z fanynek ve frontě.

 „Byla jsem se poklonit také na Žofíně Karlu Gottovi. Musím říct, že tam byla organizace perfektní, ale také tady to hezky ubíhá a jde to rychle," pochvalovala si organizaci piety, „na Karlovi se hrály jeho písničky a mohli jsme tam fotit, to dnes nesmíme. Tady je to menší a komornější."

Fanoušci přijížděli ze všech koutů Česka

„Jak se říká, přijeli jsme z Pardubic podívat se na Zagorku," prozradil zase manželský pár, který si při této příležitosti udělal výlet do Prahy. Poslouchal jsem ji od mládí, mám ji moc rád. Neměla písničky, které by se mi nelíbily, třeba Maluj zase obrázky," přiznal muž a neváhal písničku zanotovat. Nemáme s sebou květiny, chtěli jsme se řídit pokyny pana Margity, jsme na tyhle věci přísní," vysvětlil.

Zagorová mě pozdravila jako první, vzpomíná fanynka

Uctít svoji oblíbenou zpěvačku přijela také mladá divadelní režisérka ze Slovenka. Nemám ráda slovo idol, ale byla můj vzor a velká inspirace, protože se také věnuji umění. Přijela jsem i proto, že jsem ji už nestihla zahlédnout na těch posledních koncertech," vysvětluje kudrnatá brunetka, která v náruči svírá pugét květin ještě zabalených v papíře.

Osobně jsem se s paní Zagorovou setkala jen jednou, když mi bylo 17 let. Bylo to na koncertu a potkaly jsme se na chodbě, z očí do očí. Ona mě tenkrát pozdravila jako první. Považte, taková velká hvězda a pozdravila mě - úplně obyčejného člověka," vzpomíná mladá režisérka a dodává, že si oblíbila hlavně její písničky Lásko nádherná nebo Já nemám strach.

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články