Uzdravená modelka Bella Hadid popsala svůj boj s lymskou boreliózou: Únava, bolesti a 15 let trápení

Bella Hadid popsala svůj boj s lymskou boreliózou a jejími následky: Téměř 15 let neviditelného strádání mě mnohé naučilo
Zdroj: Profimedia
Americká supermodelka Bella Hadid je jednou z hvězd ve svém oboru a také aktuálně patří ke stovce nejvlivnějších lidí světa podle magazínu Time. Málokdo ovšem tušil, že kromě klasického profesního boje sváděla ještě jeden soukromý - s následky nákazy lymskou boreliózou.Tou se podle všeho infikovala před téměř 15 lety, kdy jí začaly zdravotní potíže, jako únava, bolesti hlavy nebo poruchy soustředění a spánku.Konečnou diagnózu se Bella dověděla v roce 2014, kdy jí bylo 17 let. Od té doby se s následky nemoci statečně vypořádávala. Podle fotek na svém Instagramu dokonce skončila na kapačkách.Velkou oporou byli Belle Hadid kromě maminky také sourozenci - sestra Gigi a bratr Anwar (na snímku).+ 2 fotky+ 3 fotky

Byla teprve prepubertální děvčátko, když ji maminka kvůli přetrvávající únavě a bolestem vzala k lékaři. Od té doby se světoznámá modelka Bella Hadid (26) pere s lymskou boreliózou, nemocí, kterou typicky přenášejí klíšťata a napadá mimo jiné nervový systém. Svůj boj s nemocí Bella otevřeně popsala na svém profilu na sociální síti.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 08. 08. 2023 07:30

"Ta malá ustrašená holčička, která se tolik trápila, by byla pyšná na to, co z ní vyrostlo. Na to, že jsem se nevzdala," napsala Bella k sérii fotografií své zdravotní dokumentace. "Moc děkuji mamince, která mě v tom nenechala. Vždycky stála při mně, podporovala mě a během toho dlouhého boje nade mnou držela ochrannou ruku."

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Bella 🦋 (@bellahadid)

Už jsem v pořádku, nemusíte mít starosti, napsala Hadid

Jedna z lékařských zpráv, jejíž fotografii modelka zveřejnila, pochází z února 2014 a obsáhle popisuje, čím si tehdy sedmnáctiletá dívka musela procházet. Místo aby si užívala dospívání a radostí (i starostí) s ním spojených, potýkala se s celou řadou zdravotních problémů, včetně únavy, poruch soustředění, paměti, spánku, rovnováhy, depresemi, bolestmi hlavy, nočními můrami, svalovou slabostí, bolestmi na hrudi a bušením srdce.

"Žít s takovými komplikacemi, neustálým zhoršováním stavu a přitom pracovat a snažit se, aby na mě byli všichni pyšní, si na mě vybralo daň, stěží to dokážu popsat," přiznala Hadid. "Cítit se takhle mizerně a přitom mít to privilegium/požehnání/příležitost/lásku, kterých se mi dostávalo, bylo neskutečně matoucí. Chci vám nicméně říct toto: 1. Jsem v pořádku, nemusíte o mě mít starosti. 2) Nic bych na tom neměnila. Kdybych si musela celým tím martýriem projít znovu, abych se ocitla tam, kde jsem teď, s vámi všemi a konečně zdravá, tak bych to podstoupila znovu. Udělalo to ze mě člověka, kterým teď jsem," dodala.

Lymská borelióza je zákeřný nepřítel

Za všemi zdravotními potížemi Belly Hadid přitom stojí bakterie rodu borrelia, které hojně přenášejí klíšťata i u nás a zatím na nemoc jimi způsobenou neexistuje očkování. Lymská borelióza je infekční onemocnění postihující kůži, klouby, srdce i nervovou soustavu. Většina nákaz sice probíhá asymptomaticky, ale u některých pacientů může vyvolat závažné obtíže.

Prvním příznakem nakažení obvykle bývá typická červená skvrna se světlým středem, která se v místě přisátí klíštěte objevuje zhruba po týdnu. Pokud v tu dobu nepodstoupíte léčbu antibiotiky, postupně se přidávají celkové projevy, jako je únava a malátnost, a v pozdějších stádiích se často rozvíjejí závažnější obtíže. Ačkoliv může být napadena prakticky jakákoliv tkáň, typicky bývají postiženy kůže, muskuloskeletální systém, nervová soustava, srdce a oči.

Těch téměř patnáct let strádání stálo za to, připouští Bella

Hadid už v minulosti na TikToku přiznala, že v jejím případě lymská borelióza napadla zuby, čelist, střeva, mozek, páteř, kosti a celý nervový systém. "Vesmír občas funguje velmi bolestivým a velmi krásným způsobem. Co ale musím říct, když máte nějaké trápení, bude to lepší. Slibuji," napsala Hadid. "Nevzdávejte to, buďte silní, věřte, že bude líp a mraky se začnou protrhávat. Mám obrovský respekt k životu. Těch více než 100 dní boje s lymskou boreliózou, následnými chronickými potížemi a přidanými infekcemi, téměř 15 let neviditelného strádání, to všechno stálo za to, pokud nyní mohu být poprvé v životě sama sebou a mít kolem sebe dostatek lásky," uzavřela.

Zdroje informací:

LATimes.com

Zdravi.euro.cz

Instagram.com

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články