Zpěvačka Céline Dion prohrává boj s nevyléčitelnou nemocí: Tělo jí tuhne jako socha, musí u ní bydlet sestra Linda

Céline Dion prohrává boj s nemocí zvanou stiff-person syndrome: Žádný lék nezabírá, říká sestra, která se k ní musela nastěhovat
Zdroj: Profimedia
Kanadská zpěvačka Céline Dion (55), známá například hitem My Heart Will Go On, loni v prosinci oznámila, že trpí nevyléčitelnou neurologickou chorobou zvanou stiff-person syndrome. Ta způsobuje postupné tvrdnutí svalů a křeče, takže lidé, které postihla, často "zatuhnou" natolik, že se nemohou hýbat a připomínají sochy.Podle informací, se kterými se médiím svěřila zpěvaččina sestra Claudette, nemůže Céline ani ve spolupráci se špičkovými odborníky najít lék, který by průběh její nemoci zmírnil. Proto v květnu zrušila světové turné plánované na příští rok. Největší oporou je kanadské divě její rodina - pochází ze 13 sourozenců a má tři syny (na snímku z března 2023) z manželství s René Angélilem, který zemřel v roce 2016.Céline byla zvyklá dávat do svých vystoupení vše, často až za hranicí možností. Byla perfekcionistka. To je podle Claudette nejspíš jednou z příčin zpěvaččiny nemoci. Tělo jí prostě řeklo dost.Svůj podíl na propuknutí nemoci mohl mít i skon jejího životního druha Reného, se kterým se znala od svých 12 let a 21 let byli manželé.+ 2 fotky+ 3 fotky

Už téměř tři čtvrtě roku uplynulo od chvíle, kdy zpěvačka Céline Dion (55) světu oznámila, že trpí nevyléčitelným neurologickým onemocněním zvaným stiff-person syndrome. Pěnice byla odhodlaná se s nemocí poprat, udělat vše pro to, aby se mohla vrátit na pódia. To se jí však podle posledních zpráv, které sdělila listu Le Journal de Montreal její sestra Claudette, vůbec nedaří.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 04. 08. 2023 12:30

Zpěvačka zůstává zavřená doma a snaží se najít lék, který by postup nemoci alespoň zpomalil. "Spolupracuje s předními neurology, jenže žádný lék jí zatím nezabírá. Mít nějakou naději je ale nesmírně důležité," poukázala Claudette pro Le Journal de Montreal.

Tělo jí prostě řeklo dost, myslí si Claudette

Stiff-person syndrome, volně přeloženo jako syndrom ztuhlé osoby, je podle Wikipedie vzácné neléčitelné neurologické onemocnění, které postihuje přibližně jednoho člověka z milionu, přičemž dvakrát častěji jsou jím postiženy ženy. Projevuje se svalovou ztuhlostí a křečemi. Nejenže je tedy velmi bolestivé, ale postupně vede k různým tělesným deformacím. Typickým příkladem je hyperlordóza, tedy nadměrné prohnutí páteře.

Ač příčina choroby zatím není známá, Claudette má určité podezření, co by za problémy její sestry mohlo stát. "Upřímně si myslím, že potřebuje hlavně odpočinek. Ona vždycky šla na hranice svých možností, když vystupovala. Vždy se snažila být nejlepší. V určitou chvíli vám pak srdce a tělo naznačí, že už to přeháníte. A je důležité je poslechnout," soudí Claudette.

Jednoho dne se vrátí, tvrdí Claudette

Přesto si sestra slavné pěnice myslí, že se trojnásobná máma jednou na pódium vrátí. "Jednoho dne najde vhodnou léčbu nebo rehabilitaci a vrátí se," soudí Claudette. "Koncerty jsou její život a Céline je nesmírně disciplinovaná ve všech oblastech." Pokud Claudette zrovna nemůže s Céline mluvit osobně, získává informace o jejím zdravotním stavu od sestry Lindy, která nyní se zpěvačkou bydlí v jejím domě v Las Vegas.

Denně dřu, ale je to opravdu těžké, vzkázala Céline

Céline Dion oznámila zdrcující diagnózu v prosinci roku 2022 a letos v květnu zrušila světové turné plánované na příští rok. "Ty spasmy bohužel ovlivňují na denní bázi každou stránku mého života, způsobují mi problémy s chůzí a nedovolují mi při zpěvu používat hlasivky tak, jak jsem byla zvyklá," poukázala zpěvačka v prosinci.

"Tvrdě trénuji pod dohledem sportovního fyzioterapeuta, abych získala zpět sílu a schopnost vystupovat, ale musím přiznat, že je to opravdu obtížné. Jediné, co umím, je zpívat. Dělala jsem to celý život a opravdu to milovala. Moc mi chybíte. Doufám, že se brzy zase shledáme," vzkázala Céline fanouškům prostřednictvím svého Instagramu.

Zdroje informací:

Le Journal de Montreal

Hellomagazine.com

Dailymail.co.uk

en.wikipedia.org

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články