Báječně vláčné kokosky jako z cukrárny: Tvar drží díky bílkům šlehaným v parní lázni, vůni zajistí pečený kokos

Kokosky by měly být na povrchu křupavé a uvnitř krásně měkké.
Zdroj: Pixabay

Vánoční kokosky, po kterých se jen zapráší? Budou to ty vaše! Místo obyčejného kokosu použijte ten pečený, anebo rovnou strouhanou dužinu z kokosového ořechu. Ideální konzistenci bílkového sněhu zajistí parní lázeň a čistota šlehací metly.

Lucie Daniel
Lucie Daniel 02. 12. 2023 14:00

Co by to bylo za Vánoce, kdyby na svátečním stole nevoněly klasické kokosky! S mlsným jazýčkem na ně chodí nejen děti, ale i dospělí. Velkou výhodou je, že si při jejich přípravě vystačíte s pouhými třemi surovinami. Ovšem i s tímhle málem se musí umět pracovat.

Základní recept na kokosky

Vaječné bílky (konkrétně 4), krupicový cukr (300 g), strouhaný kokos (150 g) a trocha času. Víc netřeba. Ačkoli to vypadá, že na jednoduché přípravě vážně není co zkazit, pár zádrhelů se najít může. Přimět ke spolupráci se musí hlavně bílky, které je nutné šlehat ve vodní lázni.

Jak přichystat vodní lázeň na bílky

Proč ta vodní lázeň? Tímto způsobem ušlehané bílky mají sice o něco menší objem než klasicky připravený sníh, ale na druhé straně perfektně drží tvar. A o to tu jde především. Při pečení se pak neroztečou a zůstanou přesně takové, jaké je na plech vyskládáte.

Nachystejte si tedy jeden větší a jeden menší hrnec. Do spodního (většího) nalijte zhruba 2 cm vody a ten horní nahřejte vodou horkou, kterou po chvilce vylijte. Nahřátý menší hrnec vložte do toho většího, a to tak, aby se jeho dno nedotýkalo hladiny vody. Sporák zapněte na střední teplotu.

Jak ušlehat bílky ve vodní lázni

Až bílky vlijete do horního hrnce, můžete opatrně začít se šleháním pomocí mixéru. Šlehací metly nesmějí být mastné, na to si dejte pozor, narušilo by to celý proces. Rychlost šlehání pozvolna zvyšujte a zároveň přidávejte cukr.

Nezapomínejte hlídat teplotu v hrnci, ať se bílky neuvaří. Hotovo je ve chvíli, kdy je sníh tuhý a krásně lesklý. To je znamení, že můžete hrnce odstavit z plotny a vmíchat kokos. Ten se však dá ještě vylepšit.

Nejlepší kokos připravíte v troubě nebo z čerstvé dužiny

Chuti kokosek výrazně pomůže, když kokos nasucho krátce opečete v troubě při 170 °C, čímž se úžasně rozvoní. Anebo ještě jinak – máte-li po ruce celý kokosový ořech, vydlabejte dužinu a nastrouhejte ji. Takové kokosky jste pravděpodobně ještě nezažili!

Buď jak buď, z bílkové směsi a kokosu pomocí dvou lžic vytvarujte hromádky o průměru zhruba 4 cm a pokládejte je na plech vystlaný pečicím papírem, který pro prevenci přichycení kokosek ještě pomažte tukem a poprašte moukou. Pečte na 150 °C, dokud cukroví lehce nezrůžoví. Bože, to je pohled!

Tip redakce: Ještě vylepšené kokosky s čokoládou a marmeládou na křehkém lineckém základu najdete v následujícím videu.


Související články

Další články