Jednoduchý vánoční recept: Jemné kokosové cukroví se doslova rozplývá v puse

Vánoční cukroví je rok od roku pestřejší a nevyhýbá se ani exotickým ingrediencím. Často se dnes používá také kokos. Hodí se do tradičnějších kokosek, ale můžete zkusit také jemné kokosové cukroví, které je zdobené čokoládou.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 09. 12. 2022 18:00

I když je příprava jemného kokosového cukroví jednoduchá, má to jeden háček. Zvládnete čekat na tuto dobrotu až do Vánoc?

Kokos je plný minerálů a neobsahuje cholesterol

Do jemného kokosového cukroví patří samozřejmě kokos, který je dnes už běžně využívanou surovinou. Najdeme jej nejen v cukroví, ale kokosové mléko se uplatní třeba v kari. V Asii s jeho pomocí zjemňují pálivost koření.

Je ale potřeba mít na paměti, že obsahuje spoustu nasycených tuků. „Ti, kteří se snaží zhubnout, by se mléku měli raději vyhnout. Co se zdravé výživy týče, neobsahuje cholesterol, zato v něm ale najdeme řadu minerálů - například fosfor, sodík, hořčík, vápník - a proteiny," píše Klára Smolová pro Lidové noviny.

Často se zmiňují také "zázračné" účinky kokosového oleje. Jenže přílišný optimismus je potřeba trochu brzdit. Jedním ze zdrojů těchto tvrzení je starší studie zabývající se hladinou cholesterolu a nemocemi srdce a cév u obyvatel polynéských atolů. „Odborníci však upozorňují, že studovaná populace kromě konzumace kokosu v různé podobě měla také stravu bohatou na zeleninu, vlákninu a na ryby, které jsou významným zdrojem zdraví prospěšných tzv. vícenenasycených mastných kyselin," píše Český rozhlas. Kokos je potřeba konzumovat s mírou, jako je to ostatně u spousty dalších potravin.

Jak připravit jemné kokosové cukroví

Kokos patří také do jemného vánočního cukroví, jehož příprava je opravdu jednoduchá. Na tento recept budete potřebovat:

  • 250 g hladké mouky
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 125 g strouhaného kokosu
  • 100 g moučkového cukru (může být i pískový)
  • 100 g Hery
  • 2 vejce

Na vál prosejeme mouku smíchanou s práškem do pečiva, přidáme strouhaný kokos, cukr, vejce a změklý a na kousky pokrájený tuk. Vypracujeme vláčné těsto. Jsou dvě varianty zpracování těsta. Buď vyválíme plát silný asi 4 mm a vykrajujeme různé tvary, které přeneseme na plech. Když máme mlýnek s nástavci, s jeho pomocí lze připravit kolečka nebo rohlíčky.

Jemné kokosové cukroví pečeme do růžova v troubě předehřáté na 180 °C. Vychladlé cukroví zdobíme polevou nebo postříkáme čokoládou.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Vánoční cukroví

Toprecepty.cz: Jemné kokosové cukroví

Zdroj fotografie:

se souhlasem Toprecepty.cz

Související články

Další články