Skvělá vychytávka při pečení: Šest druhů oblíbeného cukroví vyrobíte z jednoho univerzálního těsta

Skvělá vychytávka při pečení: Šest druhů oblíbeného cukroví vyrobíte z jednoho univerzálního těsta
Zdroj: Šárka Adámková/Toprecepty
Holka u plotny, kulinární redaktorka Šárka Adámková, vytvořila z jednoho z těsta šest druhů cukroví.Jedno těsto, rozdělené do pěti částí.  Ze stejného základu s přidáním jedné speciální igredience vytvoříte různé druhy cukroví. Například kávová kolečka s polevou.+ 3 fotky+ 4 fotky

Klasické linecké, čokoládová kolečka, ořechové dortíčky a další tři druhy oblíbeného cukroví můžete vyrobit jednoduše z jednoho těsta. Kilo takového těsta vás vyjde přibližně na 200 korun. Jak na to, vám poradí známá kulinární redaktorka Šárka Adámková, neboli Holka u plotny.

Markéta Behinová
Markéta Behinová 23. 11. 2022 14:00

Že se z klasického lineckého těsta se dají vykrojit různé tvary a tím udělat jakoby jiné cukroví, ví velmi dobře každá dobrá hospodyňka. „Tento postup se ale dá ještě vylepšit, když těsto při přípravě trochu upravíme a pak rozdělíme na 5 nebo více dílů a každý z nich jinak ochutíme. Ochucení by mělo být natolik výrazné, že po upečení budou jednotlivé druhy cukroví chutnat skutečně jinak. Tak, aby bylo možné z jednoho těsta udělat čokoládová kolečka, ořechové dortíčky, slepovaná srdíčka, košíčky s krémem nebo kokosové cukroví a další druhy," říká dlouholetá kulinární redaktorka Šárka Adámková.

Luxusní krém ze tří ingrediencí

Další vychytávkou, která vám usnadní práci s upečeným cukrovím je, že můžete použít jen jeden krém, který také různě dochutíte. Na luxusní krém, který bude chutnat každému a dlouho vydrží, vám postačí tři ingredience – máslo, cukr a vajíčka. Využít můžete samozřejmě i domácí marmeládu, pro děti Nutellu a do ořechových košíčků připravit ořechovou směs.

Univerzální těsto na vánoční cukroví

Šárka Adámková z Topreceptů nám prozradila svůj osvědčený recept na linecké těsto, který malinko upravila tak, aby bylo vláčnější a díky tomu schopné dobře přijmout další suroviny. Na základní univerzální těsto na cukroví budete potřebovat (na 1 dávku): 210 g hladké mouky, 140 g másla, 70 g moučkového cukru, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr a 1 lžíci mléka.

Ze všech surovin zpracujte těsto a to rozdělíte na 6 dílů. Jeden díl ochuťte vanilkou, druhý nechte tak, jak je, ke třetímu přidejte lžíci jemně mleté kávy, ze čtvrtému půl lžičky jemně mleté citronové kůry, k pátému lžíci kakaa a k šetému lžíci mletých vlašských ořechů (více ve fotogalerii). Samozřejmě můžete těsto ochutit i jinak, ale tohle Šárčin vyzkoušený postup, který funguje.

Rozdělené těsto dejte do lednice vychladit, pak je vždy jednotlivě rozválejte na plát, vykrojte požadované tvary a na plechu vyloženém pečicím papírem pečte při 180 stupních asi 8-10 minut.

Těsto je velmi příjemné chuťově a dobře se s ním pracuje. Vyrobíte z něj šest oblíbených druhů cukroví – slepované linecké, kávová kolečka, čokoládové dortíčky, citronové vějířky, ořechové dortíčky i plněné košíčky.

Náplně do krémů a celé zdobení najdete v tomto článku.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články