Bizarní soukromí hollywoodské krásky Claudette Colbert: Bydlela s matkou, která jí zakazovala styk s manželem

Claudette Colbert
Zdroj: Wikimedia Commons, John Engstead, Public domain

Claudette Colbert byla ve třicátých letech 20. století velkou hvězdou stříbrného plátna. V soukromí se však musela potýkat s různými fámami, výbuchy vzteku a tajnými manželstvími. To vše přispělo k tomu, že i poté, co zmizela ze záře reflektorů, na ni lidé jen tak nezapomněli.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 10. 12. 2023 16:00

Kariéra Claudetty Colbert byla vlastně jednou velkou náhodou. Původně chtěla být pouze divadelní herečkou. Nakonec se však nechala zlákat pozlátkem továrny na sny, která ji chtěla za každou cenu. S příchodem zvukových filmů vznikla velká poptávka po herečkách, které měly zkušenosti s mluvenými rolemi.

Claudette Colbert: Rychlý konec herecké kariéry

Claudettina první herecká zkušenost byla tak hrozná, že s tím chtěla okamžitě praštit. Jejím debutem byl film z roku 1927 s názvem For the Love of Mike, který režíroval, brzy legendární, Frank Capra. Tehdy byl ale ještě mladý a poměrně nezkušený a Colbert mu prostě nevěřila. Zůstala jen kvůli smlouvě.

A právě ona, vlastně vzájemná, nevraživost způsobila, že v dnes již klasickém snímku It Happened One Night, kde si zahrála rozmazlenou dědičku, byla na samotném konci možných uchazeček o tuto roli. Režisér jí tak tuto práci nabídl, neboť několik hereček mu roli odmítlo. Claudette mu to samozřejmě pěkně osolila. Musel jí dát dvojnásobný honorář a zkrátit natáčecí dobu. Nehodlala totiž přijít o dovolenou.

A o nic lepší to nebylo ani přímo na place. Každodenní hereččiny záchvaty vzteku se staly nepsaným pravidlem. Ale i Capra věděl, jak se jí dostat "na zoubek". Když si odmítala v jedné scéně nazdvihnout šaty a ukázat nohu, obstaral si režisér "na oko" její mladší a krásnější verzi. Když ji Colbert spatřila, ihned změnila názor.

Dala si pak pokoj? Vůbec. Začala kritizovat kameramany, že jí točí "špatnou stranu obličeje". Začala tak na vlastní pěst studovat osvětlení a technické stránky natáčení. Navíc žádala přestavbu kulis, které neodpovídaly jejím požadavkům.

Bizarní vztah s matkou

Mohl za výstřední hereččino chování velmi neobvyklý vztah s matkou? Přehnaně ochranitelská a panovačná Jeanne Claudette doslova zbožňovala a mazlila se s ní až do dospělosti. Dokonce si vynutila, že bude se svou dcerou žít v jednom domě. Claudette to zpočátku nevadilo, když ale zakázala jejímu prvnímu manželovi Normanu Fosterovi vstup do domu, byl to počátek konce. Že si Jeanne dovolila opravdu hodně? Jenomže ona vůbec netušila, že jsou svoji. Její dcera to před ní ze strachu zatajila. A tak Normana považovala jen za obyčejného milence.

Toto zvláštní manželství, kdy každý žil ve svém domě a nesměl se stýkat s tím druhým, trvalo neuvěřitelných sedm let.

Druhé manželství herečky Claudette Colbert

Druhým a posledním manželem herečky Claudette Colbert se stal urostlý chirurg Jack Pressman. Jelikož byl velmi rázné povahy, podpořil Colbert v tom, aby ze svého domu jednou provždy vypakovala svou matku. Noviny po jejich sňatku ale začaly spekulovat, zda herečka není ve skutečnosti lesbička a vše je jen zástěrka. Prý se měla scházet s Marlene Dietrich. Byly to ovšem jen fámy. Ve skutečnosti se nesnášely.

V padesátých letech, kdy začala kvůli přibývajícímu věku pracovně zpomalovat, se dala dohromady s bohatou dědičkou Vernou Hull. Trávila s ní o hodně více času než se svým mužem. Takže opět přišla na přetřes její sexuální orientace. V té době tomu ale nevěnovala velkou pozornost. V soukromí totiž utrpěla velké ztráty. Manžel podlehl rakovině, poté přišla i o bratra a matku. Rozhodla se poté stáhnout do ústraní a truchlit? Naopak. Nově nabytou svobodu využila k poslednímu comebacku. Claudette Colbert zemřela v roce 1996 ve věku 92 let.

Zdroje informací:
Wikipedia.org: Claudette Colbert
Factinate.com: Mysterious Facts About Claudette Colbert, The Elusive Starlet

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články