Hollywoodské monstrum Louis B. Mayer: Týral mladou Judy Garland, Elizabeth Taylor považoval za spodinu

Hollywoodské monstrum Louis B. Mayer: Týral mladou Judy Garland, Elizabeth Taylor považoval za spodinu
Zdroj: Wikimedia Commons/Sherool, Public domain

Louis B. Mayer byl během Zlatého věku Hollywoodu skutečně mocným filmovým magnátem. Díky tomu nabyl dojmu, že si může podmanit kohokoli ze svého okolí. A častokrát se nezdráhal použít ty úplně nejhorší způsoby...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 09. 04. 2023 11:00

Studio MGM bylo navenek plné lesku a půvabu. V zákulisí se ale pomalu začala rozprostírat temnota. Louis B. Mayer vystavoval mladé umělce verbálnímu, emocionálnímu i sexuálnímu zneužívání. Dnes by za to skončil ve vězení. Tehdy to ale nebylo tak jednoduché.

Malý ruský chlapec s velkými sny

Louis Burt Mayer, vlastním jménem Lazar Mayer, se narodil 12. července 1884 v Rusku. Už jako malý snil o slavné kariéře. Než se dostal do filmového průmyslu, podnikal s železným šrotem. Ve studiu MGM se mu podařilo objevit hned několik hvězd - Gretu Garbo, Hedy Lamarr a Normu Shearer. Trval prostě na tom, že si hvězdy udělá sám. Bohužel však k tomu používal kontroverzní metody.

Navenek působil před svými zaměstnanci jako otcovský typ. Pak ale přišly záchvaty vzteku, které se projevovaly křikem a vzlykáním. Jakmile se vyvztekal, zase z něho byl beránek a pečoval o všechny. Důkazem toho je fakt, že mnohým hercům ze své "stáje" doporučil kvalitní lékaře. Jako třeba strýci Drew Barrrymore, Lionelovi. Když ho pak artritida upoutala na vozík, nebylo dne, kdy by ho Louis nenavštívil.

Velký šéf Louis B. Mayer

Herce, kteří s ním podepsali smlouvu, extrémně kontroloval. Hlavně se zajímal o jejich image. Kupříkladu teenagerský idol Mickey Rooney byl přirozeně energický a divoký. Jakmile se kvůli tomu dostal do maléru, Mayer ho seřval tak, že mu vyděšený Mickey na místě slíbil, že už bude sekat latinu.

S Mayerem si nerozuměla ani slavná Elizabeth Taylor. To ona mu začala říkat "monstrum". Jejich nepřátelství začalo, když bylo Taylor 15 let. Mayer na její matku křičel, že může být vůbec ráda, že se takové spodiny ujal. To doplnil několika peprnými nadávkami. Elizabeth se ale matky zastala a dala mu nůž na krk. Pokud nezařadí zpátečku, může i s celým studiem táhnout do pekla...

Týrání a zneužívání Judy Garland

Nejhůře se měl Mayer chovat k dětské hvězdě Judy Garland. Prý ji nutil, aby mu seděla na klíně. Často ji osahával a také ji měl naučit "zpívat od srdce" tím způsobem, že jí položil ruku na levé ňadro. Nutno dodat, že tehdy byla ještě stále teenagerka.

Kromě sexuálního zneužívání poznamenalo herečku i psychologické týrání, Mayer si z ní dělal srandu kvůli výšce a zakřivené páteři. Přezdíval jí "můj malý hrbáč." Během natáčení Čaroděje ze země Oz (1939) ji zase nutil přejít na tekutou stravu a používat pilulky na hubnutí. Měla tím údajně zastavit proměnu svého dětského těla v dospělé.

Louis B. Mayer zemřel 29. října 1957 ve věku 73 let. Trpěl leukemií a v den své smrti halucinoval, pak upadl do kómatu...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Louis B. Mayer

Historybyday.com: The Real Monster Of Hollywood - Louis B. Mayer

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články