Platební morálka Čechů se zlepšuje: I přesto třetina podnikatelů a firem platí faktury po splatnosti

Platební morálka Čechů roste
Zdroj: Pixabay
Platební morálka Čechů rosteMnoho českých podnikatelů platí faktury po splatnostiPeníze jsou, budou i byly na prvním místěSlováci jsou na tom na rozdíl od Čechů hůře+ 1 fotka+ 2 fotky

Mezi podnikateli a menšími firmami byla v prvním pololetí letošního roku uhrazena po splatnosti skoro třetina faktur. Trend ve vývoji platební morálky je ale pozitivní, ve srovnání s loňským rokem totiž podíl pozdě uhrazených faktur klesá.

Petra Járková
Petra Járková 19. 10. 2018 13:48

Údaje vyplývají ze statistik nejrozšířenější fakturační aplikace iDoklad, kterou využívají rovněž podnikatelé na Slovensku. Tam je platební morálka ve srovnání s Českem horší. Podíl faktur uhrazených po splatnosti letos činil 38 % a v loňském roce dokonce 44 %.

Platební morálka českých podnikatelů se dlouhodobě zlepšuje. Ukazují to agregovaná data společnosti Solitea Česká republika, která poskytuje desítkám tisíc podnikatelů a menších firem online fakturační systém iDoklad.

Z údajů o splatnostech vydaných faktur a jejich uhrazení vyplývá, že v prvním pololetí 2018 byla ve 33 % případů faktura zaplacena až po splatnosti. Porovnáme-li údaje za předešlá pololetí, je na první pohled vidět pozitivní trend zlepšující se platební morálky. Zatímco v prvním pololetí loňského roku bylo pozdě uhrazeno 36 procent faktur, letos je to už jen necelá třetina.Ve více než polovině případů pozdní úhrady je nicméně dlužná částka zaplacena do týdne a skoro v 90 procentech pak do měsíce po splatnosti.

Česká republika je na tom lépe ve srovnání se Slovenskem, kde se ale platební morálka letos oproti loňsku taktéž zlepšila. Slovenští podnikatelé v první polovině letošního roku uhradili po splatnosti 38 % faktur. V loňském roce to ale bylo podstatně více. V prvním pololetí loňského roku v aplikaci iDoklad na Slovensku evidovali 43 % a ve druhém dokonce 44 % faktur po splatnosti. Zatímco v loňském druhém pololetí byl rozdíl v podílu faktur po splatnosti mezi Českem a Slovenskem 10 %, letos je to už jen 5 %.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články