Rady pro rodiče: Jak správně vybrat nábytek do dětského pokoje pro školáka?

Malé slečny by jistě tenhle pokojíček neurazil.
Zdroj: Pixabay
Školáci mají jiné potřeby než děti předškolního věku.Pro malého školáka pokojík snů.Malé slečny by jistě tenhle pokojíček neurazil.Půdní pokojíky mají své kouzlo.+ 1 fotka+ 2 fotky

Zařídit dětský pokoj pro školáka se může na první pohled zdát docela snadné. Chce to nějakou tu postel, stůl, židli a skříň. Když ale začnete vybírat jednotlivé kusy nábytku a dekorační předměty a následně své představy realizovat, můžete narazit na řadu problémů.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 10. 10. 2018 12:53

Psací stůl

Stůl umístěte nejlépe k oknu, ať na něj dopadá denní světlo. Na něm by také neměla chybět lampička, u praváka vlevo, u leváka vpravo. V  blízkosti stolu by mělo mít dítě umístěn odpadkový koš.

Psací stoly jsou nedílnou součástí pokojíčků každého školáka. K dostání je nespočet modelů, které můžeme rozlišit na základě provedení. Pořídit lze psací stoly klasické, rohové, takové, jež jsou součástí multifunkční postele, a oblíbené jsou rovněž rostoucí psací stoly. Ty jsou z pohledu praktičnosti i úspory financí nejlepší. Porostou spolu s vaší ratolestí a mnohé modely umožňují polohovat psací plochu. Základem je, aby měl psací stůl dostatek prostoru k odložení sešitů, knih a učebních pomůcek. Výhodou jsou zásuvky, do kterých může dítě uložit vše, co potřebuje. Výběr konkrétního modelu z velké části záleží nejen na vašich finančních možnostech, ale zejména velikosti pokojíčku. Do větších můžete pořídit samostatně stojící, do menších jsou vhodná již zmíněná multifunkční řešení, která nabízejí postel, stůl a další nábytek v jednom.

Židle

Nezbytným doplňkem každého stolu je židle. Na jejím výběru si dejte obzvlášť záležet.  Můžete nakoupit dětské židle za pár korun, ale dejte raději přednost těm kvalitnějším a třeba i dražším. Důležitým prvkem dětské židle je ergonomické tvarování sedáku a polohovatelnost. Židle by měla mít také područky. Kromě těchto židlí můžete pořídit i jiné židličky a křesla, jež mohou sloužit spíše na hraní či relax.

Postel

Mezi další nutné vybavení dětského pokojíčku je postel. A školák potřebuje mít spánek kvalitní! Už si po obědě nemůže odpočinout jako ve školce či doma a potřebuje být čilý po celý den. Postel by tedy měla být spíše dospělácká s kvalitní matrací. Dnešní podoba nádherných a funkčních modelů postelí vás jistě mile překvapí. Postel může být klasická, vyvýšená či patrová. Zejména mezi dětmi jsou oblíbené patrové postele. Praktické jsou také postele multifunkční. Ty ocení rodiče, kteří mají více dětí nebo nemají v pokojíčku tolik prostoru.

Místo na hraní

Nezapomeňte, že i když už máte doma školáka, pořád potřebuje prostor pro hraní. Do pokojíčků můžete pořídit nejrůznější hrací prvky, jako je houpačka, prolézačky, domečky ap.

Materiály

Při zařizování dětského pokojíčku je potřeba dopředu rovněž promyslet, jaké materiály využít. Kvůli omezenému rozpočtu se možná rozhodnete pro levnější lamino. Lepší je však masiv, který je zdravotně nezávadný a vyznačuje se větší trvanlivostí. Velmi pěkně vypadá použití textilu v podobě dekorací, které pokojíček zútulní. 

Vaše ratolest bude mít určitě velkou radost, pokud se bude moci na nové podobě pokojíčku podílet. Dejte jí tedy prostor, aby se vyjádřila. Možná vás svými nápady překvapí a v každém případě se bude cítit v pokojíčku příjemněji.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články