Černá kaňka na pověsti Winony Ryder, hvězdy filmu Malé ženy. Jak jí krádež v obchodě zničila na čas kariéru

Winona Ryder v roce 2010.
Zdroj: Wikimedia Commons, Karon Liu, CC BY 2.0
Romantický film Malé ženy (1994) se odehrává ve starosvětském městě Concord. Vypráví příběh o dospívání a životě čtyř dívek a jejich laskavé matky. Jak Winona Ryder, tak i Claire Danes měly ve filmu paruky.Při natáčení došlo k nehodě. Claire začala od svíčky hořet paruka.O roli malé Amy měla zájem i Natalie Portmanová. Role nakonec připadla Kirsten Dunstové.O roli Beth se ucházela i Alicia Silvertonová. Producenti chtěli ale herečku s mladistvějším vzhledem.+ 6 fotek+ 7 fotek

Hvězda devadesátek Winona Ryder měla hereckou kariéru velmi dobře našlápnutou. Před kamerou se objevila už v patnácti letech. Netrvalo dlouho a dostala nabídky třeba na film Vetřelec či Drákula, kde si zahrála po boku Garyho Oldmana. V roce 2001 však byla přistižena při krádeži, což ji na dlouhá léta odstřihlo od stříbrného plátna. Cesta zpět byla trnitá…

Kamil Šivák
Kamil Šivák 01. 02. 2020 12:15

Jeden z oceňovaných snímků s Winonou Ryder můžete vidět dnes ve 20.00 na Prima Max. Romantický snímek Malé ženy se odehrává ve starosvětském městě Concord. Vypráví příběh o dospívání a životě čtyř dívek a jejich laskavé matky. Přestože je opustí otec, který narukuje, aby bojoval v občanské válce, dokážou se tyto pozoruhodné ženy nad tuto situaci povznést a přežít. Vyznávají totiž jiné hodnoty než jen pouhé materiální zajištění. Jsou plné naděje a přesvědčené o tom, že bude zase lépe.

Krádež, která vše zničila

Osm let po premiéře Malých žen, v roce 2001, začalo pro Winonu asi nejtemnější období jejího života. Byla chycena při krádeži. A takové prohřešky se v továrně na sny neodpouštějí. Tento přešlap ji z pomyslného piedestalu slávy srazil na hodně dlouhou dobu. Proč se ale odhodlala k takovému činu, když měla tolik peněz, že si za ně mohla koupit, cokoliv chtěla?

Důvodem krádeže v luxusním obchodě s oblečením v Beverly Hills prý byla deprese. V té době se léčila u jednoho odborníka, ze kterého se později měl vyklubat šarlatán. Předepisoval jí velké množství léků, které vlastně vůbec nepotřebovala. A právě jejich vedlejší účinky údajně vyústily v to, že se Winona jednoho krásného dne rozhodla vzít si bez placení šaty v přepočtu za sto tisíc korun. Nebo si je chtěla jen vypůjčit na vyzkoušení?

Ať tak či onak, trest ji neminul. Nejdříve musela zaplatit celou škodu a poté se na nějaký čas věnovat obecně prospěšné činnosti.

Zpět k nezávislým filmům

Americké rodačce z Minnesoty nezbylo nic jiného než začít přijímat role v nezávislých filmech. Éra Drákuly a Vetřelců byla totiž nenávratně pryč. Částečný comeback se jí podařil až o osm let později, kdy dostala roli ve velkolepé sci-fi Star Trek. Možná to bylo tím, že se už o ni bulvární časopisy tolik nezajímaly. Kdo by ostatně chtěl pořád dokola číst o roky starém přešlapu.

Winona se později k celé kauze vyjádřila takto: "Každý z toho dělal zločin století, ale tak to vůbec nebylo. Osobně v tom vidím i to dobré. Mohla jsem se stáhnout do ústraní a věnovat se tomu, co mne opravdu baví. Nyní se ze mě stal úplně jiný člověk."

Návrat na výsluní

Poslední dobou se Ryder vede opět dobře. Její fanoušci ji vzali na milost hlavně kvůli jejímu účinkování v mysteriózním seriálu Stranger Things, který spadá pod internetovou stanici Netflix. Její výkon v roli matky, jejíhož syna sužuje zlo z jiného světa, je velmi přesvědčivý. Navíc se seriál odehrává v osmdesátých letech, která jsou v poslední době v seriálové tvorbě hitem. Diváci doslova hltají každý díl a snaží se najít narážky na věci, o které se sami jako malé děti zajímali.

Seriál se zatím dočkal tří sezon a tvůrci již přemýšlejí o další. Měli by si ale pospíšit. Dětští herci rostou jako z vody. A protože je příběh postaven hlavně na jejich dětské partě, stal by se asi pak méně přitažlivým, kdyby se v dalším pokračování ukázali již jako puberťáci. A to by už snad nedokázala napravit ani Winona.

NEJLEPŠÍ ZAJÍMAVOSTI O FILMU MALÉ ŽENY NAJDETE V GALERII:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články